Güney Kore'de 'Fukuşima' protestosu, Japonya'dan 'balık' açıklaması

Seul'de yaklaşık 30 bin kişi Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasını protesto etti. Japonya Balıkçılık Kurumu ise balıklarda radyoaktif trityum izotopuna rastlanmadığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'nın Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu 24 Ağustos itibarıyla okyanusa boşaltmaya başlaması Güney Kore'de protesto edildi.

Reuters'ın haberine göre, başkent Seul'de toplanan protestocular, 'yaklaşan felaket' karşısında Güney Kore hükümetinden adım atmasını talep etti. Protesto gösterisine 30 bin kişinin katıldığı bildirildi. Gösteriyi organize eden Kore Radyasyon İzleme grubundan Choi Kyoungsook, "Deniz ürünlerinde radyoaktif madde tespit edilmesi gibi felaketleri hemen görmeyeceğiz ama suyun boşaltılması yerel balıkçılık sektörüne risk teşkil edecek. Hükümetin çözüm bulması lazım" dedi. Choi, "Gelecek yüz yıl içinde deniz ve okyanus ekosistemine ne olacağını kimse söyleyemiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

JAPONYA: BALIKLARDA RADYOAKTİVİTEYE RASTLANMADI

Japonya Balıkçılık Kurumu, bugün bir açıklama yaparak Fukuşima Dai-İçi Nükleer Santrali yakınlarındaki sularda bulunan balıklar üzerinde yapılan analizlerde, 'tespit edilebilir seviyelerde' radyoaktif trityum izotopuna rastlanmadığı bilgisini paylaştı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) da 25 Ağustos Cuma günü bir açıklama yapmış ve Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nden boşaltılan radyoaktif atık sudaki trityum seviyesinin 'operasyonel sınırların çok daha altında' olduğunu bildirmişti. UAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, nükleer santralden boşaltılan atık su üzerinde numune toplama çalışmaları yaptıklarını açıklamıştı. Grossi, süreç tamamlanıncaya kadar bağımsız atık sudan numune toplamaya ve olayı takip etmeye devam edeceklerini belirtmişti.

TEPCO VE BAKANLIK DA NUMUNE TOPLUYOR

Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) da tahliyeye başlandıktan birkaç saat sonra santrale 3 kilometre uzaklıktaki 10 bölgeden toplanan numunelerin analiz sonuçlarını açıkladı. TEPCO'dan yapılan açıklamada, atık suyun boşaltıldığı bölgelerden alınan örneklerde 'tespit edilebilir miktarda trityum bulunmadığı' belirtildi. Açıklamada, su numunelerinin toplanılmasına devam edileceği ve sonuçların yaklaşık 1 ay boyunca halka günlük duyurulacağı ifade edildi.

Japonya Çevre Bakanlığı da aynı şekilde su numunesi toplamaya başladıklarını ve numune analizlerinden elde edilen verileri yaklaşık üç ay boyunca her hafta açıklayacağını aktardı.

Ne olmuştu?

Japonya'da 2011'deki depremin ardından meydana gelen tsunamide zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasına başlandığı bildirilmişti.

Japonya, daha önce açıklanan plana göre, ilk aşamada 7 gün içinde 7 bin 800 ton atık suyu okyanusa boşaltacak. Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun tahliyesi planlanıyor. Plan, bölgede yaşayan balıkçıların ve çevre koruma aktivistlerinin yanı sıra başta Çin olmak üzere komşu ülkelerin tepkisine sebep oluyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, santralde yaptığı incelemelerin ardından 4 Temmuz'da yayımladığı raporda, Japonya'nın atık suyun tahliyesi planının güvenlik standartlarıyla uyumlu olduğu, insanlara ve çevreye verebileceği zararın 'ihmal edilebilir düzeyde' olduğu sonucuna varmıştı.

Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara neden olmuş, radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi 'tahliye bölgesi' ilan edilmişti. (DIŞ HABERLER)