Güney Kore seçimlerinde taze soğanın zaferi: Muhalefet kazandı, Başbakan istifasını sundu

Güney Kore Cumhurbaşkanı'nın taze soğan fiyatıyla ilgili yorumu, muhalefet tarafından bir simge olarak siyasi zemine taşındı, bu durum muhalefetteki Demokratik Parti'nin de elini güçlendirdi.

Demokratik Parti lideri, seçim etkinliğinde halkı selamlıyor. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de yapılan genel seçimlerde muhalefetteki liberal Demokratik Parti, ittifak yaptığı diğer küçük partilerle birlikte parlamentodaki 300 sandalyenin 192'sini almayı başardı. İktidardaki Halkın Gücü Partisi'nin uğradığı seçim yenilgisi sonrasında Başbakan Han Duk-soo ve parti lideri Han Dong-hoon istifalarını sundu.

Genel seçimler, Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol için de bir referandum niteliği taşıyordu. Demokratik Parti'nin lideri Lee Jae-myung, 2022'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yoon Suk-Yeol'e karşı 0,73 puan farkla kaybetmişti.

'BU, BİZİM BAŞARIMIZ DEĞİL, HALKIN ZAFERİ'

Güney Kore'deki seçimde iktidar ve muhalefet, küçük partileri de yanlarına alarak oy oranlarını yükseltmeyi hedeflemişti. Ülkedeki seçim sistemi, Türkiye'dekine benzer biçimde, genel oy oranı düşük olan partilerin ittifaklarla Meclis'e girmesine imkan tanıyor.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Demokratik Parti lideri Lee Jae-myung, "Bu, partimizin başarısı değil, halkın büyük zaferidir" diye konuştu. Lee, bundan sonra mevcut ekonomik krize karşı, tüm partilerin bir araya gelip çaba göstermesi gerektiğini kaydetti. Bugünkü sonuçlardan sonra, 2022 yılındaki seçimde az oy farkıyla Cumhurbaşkanı Yoon'a kaybeden Lee'nin adaylık iddiası da yeniden güçlenmiş oldu.

TAZE SOĞAN SEMBOL OLDU, MUHALEFETİN ELİ GÜÇLENDİ

Cumhurbaşkanı Yoon, yükselen gıda fiyatları, nüfusun hızla yaşlanması ve sağlık sektöründeki grevler gibi konularda kamuoyunda eleştirilerin odağındaydı.

Geçen ay Yoon, Başkent Seul'de bir süpermarkete yaptığı ziyarette, 875 won'a (yaklaşık 20 Türk Lirası) satılan taze soğanların 'makul fiyatta' olduğunu söylemesi sonrası büyük tepkiyle karşılaşmıştı. Bunun nedeni, söz konusu taze soğanın aslında 3 bin - 4 bin wona (70-90 TL) satılması ve devlet yardımları nedeniyle indirime girmiş olmasıydı.

Taze soğan skandalından sonra, çiftçilerin ekonomik krize yönelik eylemlerinde sembol olarak taze soğan kullanmaları ve muhalefetin de bu simgeyi siyasi zemine taşıması, seçimler öncesinde Demokratik Parti'nin elini güçlendirmişti. Bu süreçte eylemlerden yansıyan görüntülerde, muhalif siyasetçilerin elinde de taze soğan olduğu görülmüştü. Muhalefet liderlerinden biri ise "Cumhurbaşkanı, bir taze soğan tarafından alaşağı edilecek" demişti.

FIRST LADY'NİN ÇANTASI, İKTİDAR HAKKINDA YOLSUZLUK İDDİALARI...

Cumhurbaşkanı Yoon'un eşi Kim Keon Hee ise lüks bir çantayı hediye olarak kabul etmesi sonrası eleştirilere konu olmuştu. Bu süreçte yapılan muhalefet mitinglerinde taze soğanın yanı sıra lüks çanta figürleri de yer aldı. Partide yolsuzluk iddiaları da son dönemlerde basının gündemindeydi. Öte yandan muhalefetteki Demokratik Parti de kendi içerisinde siyasi ayrımlarla ve yolsuzluk iddialarıyla meşgul durumda.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)