Güney Kore'de First Lady'ye lüks çanta hediyesi tartışması: Suç duyurusunda bulunuldu

Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon'un eşi Kim'in kendisine hediye edilen lüks çantayı kabul etmesi genel seçim öncesinde ülkede tartışma yarattı. Halkın yüzde 62'si 'iddialar soruşturulsun' diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore'de Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'un eşi Kim Keon-hee'nin kendisine hediye edilen pahalı bir çantayı kabul ettiği görüntüler nisan ayındaki genel seçimlere hazırlanan ülkede tartışma yarattı. Eylül 2022'de çekilen söz konusu videoda, First Lady Kim'e 2 bin 200 dolar değerinde Dior marka bir çanta hediye ediliyordu.

The Wall Street Journal gazetesinin aktardığına göre, Choi Jae-young isimli din insanı, o dönemde Kim tarafından yönetilen bir sergi ajansı ofisine gitmiş ve First Lady'ye 'takdirinin bir nişanesi olarak' çantayı hediye etmişti. Choi'nin gizlice video kaydına aldığı bu anda, Kim, "Böyle pahalı hediyeler getirmeyin" demişti. Pazartesi günü konuyla ilgili açıklama yapan Choi, Kim'in cumhurbaşkanı eşi olarak gücünü kötüye kullandığını iddia ederek bu sebeple bu anları gizlice kayda almaya karar verdiğini anlattı. 

'KİM, RÜŞVETLE MÜCADELE KANUNUNU İHLAL ETTİ'

Kim ve Choi'nin hemşeri oldukları ve ailelerinin de birbirini tanıdıkları ifade edilirken, ilk olarak kasım ayında sol görüşlü Voice of Seoul (Seul'ün Sesi) haber sitesi tarafından yayınlanan video, ülkede yeniden tartışma yarattı. Yoon'un partisi, bu nisanda yapılacak seçimlerde Ulusal Meclis'te çoğunluğu elde etmeyi hedefliyor. Ülkedeki muhalefet ise bu video karşısında Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden bir açıklama talep ediyor. Cumhurbaşkanı'nın Halkın Gücü Partisi ise suçlamalar karşısında bölünmüş durumda. Bazı isimler Kim'in özür dilemesi gerektiğini söylerken, diğerleri First Lady'yi savunuyor. 

Güney Kore'de yürürlükte olan Rüşvetle Mücadele Kanunu, kamu görevlilerinin ve eşlerinin bir kerede 750 dolardan ya da yılda toplam 2 bin 200 dolardan daha değerli hediyeleri kabul etmesini yasaklıyor. Muhalefet de bu sebeple Kim'in bu yasayı ihlal ettiğini söylüyor.

YÜZDE 62 'KANUN İHLAL EDİLDİ' DİYOR

Öte yandan, videoyu kamuoyu ile paylaşan Voice of Seoul haber sitesi, Güney Koreli yetkililere başvurarak suç duyurusunda bulundu ve Kim Kim Keon-hee'yi 'rüşvet' ile suçladı. Ülkede faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu da ulusal yolsuzlukla mücadele kurumuna başvurarak konuyla ilgili soruşturma açılması talebinde bulundu. İktidar partisi vekili Lee Chul-gyu ise videonun 'yasadışı bir tuzak' olduğunu savundu. Cumhurbaşkanı Yoon'un destekçileri de video ile seçimlerin etkilenmeye çalışıldığını ileri sürdü.

Bir süredir ekonomik durgunluk ve yüksek enflasyon ile karşı karşıya olan Güney Kore'de Cumhurbaşkanı'na kamuoyu desteği de bu ekonomik sorunlardan olumsuz etkilenmiş durumda. Yapılan son anketlere göre, Güney Kore halkının beşte üçü Yoon'un cumhurbaşkanı olarak performansını beğenmiyor. Yapılan yeni bir anket de katılımcıların yüzde 62'sinin Kim'in çantayı kabul etmesinin Rüşvetle Mücadele Kanunu'na aykırı olduğunu düşündüğünü, yüzde 30'unun bu anların gizli kamera ile kayda alınmasını etik bulmadığını ortaya koydu. Katılımcıların çoğu ise olayla ilgili soruşturma başlatılması gerektiği görüşünde. (DIŞ HABERLER)