Güney Kore Devlet Başkanı veto hakkını kullandı: Eşine soruşturma açılmayacak

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, eşi Kim Keon-hee'ye 'hisse senedi fiyatlarını manipüle ettiği' iddiasıyla soruşturma açılması çağrısı yapan tasarıyı veto etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, eşi Kim Keon-hee'nin 'hisse senedi fiyatlarını manipüle ettiği' iddiasıyla soruşturulması çağrısı yapan yasa tasarısını veto etti.

Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanı Yoon, bugün muhalefetin sunduğu iki soruşturma teklifini reddetti. Bu tekliflerden biri eşine soruşturma açılmasını talep ediyordu. Söz konusu yasa tasarısı, Yoon'un vetosundan dakikalar önce kabine toplantısında onaylanmıştı.

'OY KULLANMA HAKKINA MÜDAHALE TEŞKİL EDECEK'

İktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP), geçen hafta parlamentoda yapılan oylamayı reddederek bunun nisanda yapılacak genel seçimler öncesinde Yoon yönetimini 'kötü göstermeyi' amaçladığını savunmuştu. Devlet Başkanı Yoon'un bugün reddettiği ikinci soruşturma talebi ise başkent Seul'un güneyindeki Seongnam'da bulunan Daejang-dong bölgesindeki bir kalkınma projesine ilişkin 'yolsuzluk' iddialarına ilişkindi.

Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, muhalefetin söz konusu yasa tasarısına onayından 'derin üzüntü duyulduğu' ifade edilerek söz konusu tasarı 'genel seçimleri hedef alan kötü yasalar' olarak nitelendirilirken, Başbakan Han Duck-soo, "Eğer iki tasarı onaylanırsa bu, halkın adil seçimlerdeki değerli oy kullanma hakkını kullanmasına müdahale teşkil edecek ve ulusal meselelerde akıl karışıklığı yaratacak" dedi. 

Söz konusu tasarı, Yoon'un eşi Kim'in "Deutsch Motors" isimli şirketin hisse senedi fiyatlarını 2009 ila 2012 yıllarında manipüle ettiği iddialarının soruşturulması için çağrıda bulunuyordu. Devlet Başkanı Yoon'un eşi Kim ise suçlamaları reddetmişti.

KAYINVALİDESİNE VERİLEN HAPİS CEZASI ONANMIŞTI

Güney Kore Yüksek Mahkemesi, 17 Kasım 2023'te aldığı kararda, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 76 yaşındaki kayınvalidesi Choi Eun-soon'a arsa satın almayla ilgili bir evrakta sahtecilik yapmak suçundan verilen bir yıllık hapis cezasını onamıştı. Yüksek Mahkeme, mahkumiyetine dair yapılan itirazı karara bağlayarak Choi hakkındaki bir yıl hapis cezası onamış, istinaf mahkemesinin kararının yasalara uygun olduğunu vurgulamıştı.

Sahte banka bakiye belgesi oluşturan Choi Eun-soon, bununla Ekim 2013'te Seul'un güneyindeki Seongnam şehrinde arsa satın almaktan suçlu bulunmuştu. Choi, 2021'de bu suçtan bir yıl hapis cezası almış ancak tutuklanmamıştı.

Uijeongbu İstinaf Mahkemesi ise Temmuz 2023'te Choi'nin bölge mahkemesinin verdiği hapis cezasının yeniden değerlendirilmesine yönelik talebi reddetmiş ve 76 yaşındaki Choi tutuklanmıştı. Choi ayrıca Şubat 2013'te izinsiz yaşlı bakım merkezi işletmekten ve 2015'e kadar yasa dışı olarak yaklaşık 1,8 milyon dolar eyalet yardımı almaktan yargılanmış, ancak yüksek mahkeme tarafından aklanmıştı. (DIŞ HABERLER)