Güney Kore, BAE ve Suudi Arabistan'ın ardından Mısır'la anlaşmalar imzaladı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 16 yıl sonra ülkesini ziyaret eden ilk Güney Kore Devlet Başkanı olan Moon'la Kahire'de bir araya geldi. Görüşmede ticaret ve sanayi alanında 4 anlaşma imzaladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Kore Devlet Başkanı Moon'un 15-22 Ocak tarihlerini kapsayan Orta Doğu turunun son durağı Suudi Arabistan'ın ardından Mısır oldu.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Orta Doğu turu kapsamında Kahire'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bunun,16 yıl sonra Güney Kore'den Mısır'a devlet başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olduğu belirtildi.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Sisi, Libya meselesine değinerek bu ülkede istikrarın yeniden sağlanmasının Mısır'ın önceliği olduğunu ve ertelenen seçimlerin yapılabilmesi için Libyalı taraflar ile girişimlere devam edileceğini aktardı. Sisi ayrıca, Güney Kore’nin istikrarı ve güvenliğini sağlayan tüm mekanizmalara kalıcı desteğinin altını çizdi.

MOON: KAPSAMLI ORTAKLIK KURMALIYIZ

Güney Kore lideri Moon da "iki ülke arasında kapsamlı iş birliği ortaklığı kurulmasının gerekliliğini" ifade etti.

Öte yandan Güney Kore liderinin Kahire ziyareti kapsamında iki ülke arasında ticaret, sanayi, mali iş birliği ve Mısır demir yollarının yenilenmesi projesi kapsamında 251 milyon dolarlık kredi anlaşması imzalandı.

Mısır'daki devlet gazetelerinden El-Ahram'daki habere göre, iki ülke arasında ticaret ve sanayi alanlarının yanı sıra 2022 ile 2026 yılları arası 1 milyar dolarlık mali iş birliği anlaşması için imza atıldı.

Haberde ticaret ve sanayi alanlarında imzalanan anlaşmalar hakkında detay verilmezken, tarafların, Mısır demir yollarının yenilenmesi projesi kapsamında 251 milyon dolarlık krediye de imza attığı belirtildi.

Gazete ayrıca, Mısır ile Güney Kore arasında 7,9 milyon dolar değerinde bir iş birliği mutabakat zaptının da imzalandığı bilgisine yer verdi.

GÜNEY KORE'NİN ORTA DOĞU TURU: FÜZE VE HİDROJEN SEKTÖRÜNDE İŞ BİRLİĞİ ANLAŞMALARI

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) 4 günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı'nın 16 Ocak'ta, Güney Kore resmi ajansı Yonhap'tan aktardığı habere göre Moon, Dubai'ye ziyareti sırasında BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Suheyl el-Mezrui ile forum çerçevesinde bir araya geldi.

Moon, foruma hitaben yaptığı konuşmada "Güney Kore ve BAE, petrol ve nükleer enerji santralleri de dahil olmak üzere geleneksel enerji sektörlerinde daha derin iş birliğine ilişkin birçok başarıya imza attı" dedi. Moon, Güney Kore ve BAE'nin hidrojen sektöründe enerji iş birliğini geliştireceğini belirtti.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in daha sonra Suudi Arabistan'a gitti ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'la Riyad'da görüştü.

Anadolu Ajansı'nın, 18 Ocak günü Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'dan aktardığı haberinde, görüşmede “ikili ilişkileri geliştirilmenin yolları, bölgesel ve uluslararası gelişmeler ile barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik çabalar ele alındığı” aktarıldı.

Yonhap'ın haberinde ise görüşmede hidrojen ekonomisinin geliştirilmesi için iş birliği yapılması konusunun ele alındığı ve bu alanda ön anlaşmalar imzalandığı belirtildi.

İmzalanan anlaşmalar gereğince, Güney Kore'nin hidrojen ile çalışan araçların üretimi ve hidrojen yakıt istasyonları inşasında Suudi Arabistan'a destek vereceği aktarıldı.

Haberde ayrıca, Devlet Başkanı Moon'un iki ülkenin iş birliğini inşaat, altyapı ve enerji alanlarının dışında savunma, hidrojen ve sağlık alanlarında da geliştirdiği yönündeki ifadelerine yer verildi.

BAE'YLE FÜZE ANLAŞMASI İMZALANDI

Ayrıca Suudi Arabistan'dan önce BAE'yi ziyaret eden Moon'un bu ziyareti kapsamında, BAE'ye orta menzilli karadan havaya füze satılması konusunda bir ön anlaşma imzaladığı belirtildi. (HABER MERKEZİ)