Güney Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı

Kıbrıs'ın güneyindeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylar yüzde 50 oyu alamadı, seçim ikinci tura kaldı. 12 Şubat'ta Anastasiadis'in iki mesai arkadaşı yarışacak.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs'ın güneyinde bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda hiçbir aday yüzde 50'lilik oy oranını aşamadı. Önümüzdeki pazar günü (12 Şubat) seçmenler ikinci tur için sandığa gidecek.

Sayılan oyların yüzde 99'na göre eski Dışişleri Bakanı, Nikos Hristodoulidis ile eski müzakeci Andreas Mavroyiannis seçimin ikinci turuna kalmaya hak kazandı.

Hristodoulidis yüzde 32'lik oy oranı elde ederken Mavroyiannis yüzde 29,6 oy aldı.

Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna kalan iki isim görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in yakın mesai arkadaşları. Hristodoulidis merkez kulvardaki partiler desteklerken Mavroyiannis'e Kıbrıs Solunun en büyük partisi Akel destek sunuyor.

Kıbrıs'ın güneyinde en büyük parti konumunda olan Disi'nin lideri Averof Neofitu seçimi yüzde 26'lık oy oranı ile üçüncü sırada sonlandırdı ve ikinci tura katılma hakkı elde edemedi.

Pazar günü gerçekleştirilen seçimin ilk turunda aşırı sağcı Elam yüzde 6 oranında kayda değer bir oy elde etti.

561 BİNDEN FAZLA KAYITLI SEÇMEN

Kıbrıs'ın güneyinde oy kullanma hakkına sahip toplam kayıtlı seçmen sayısı 561 bin 33. Bu sayıya, 730 Kıbrıslı Türk seçmen ve adanın kuzeyinde yaşayan 240 seçmen de dahil. Seçimler için adanın birçok noktasında sandıklar kurulurken yurt dışında da seçim merkezleri hizmet veriyor.

Bugünkü seçim Kıbrıs Cumhuriyeti tarihinde yapılan 14'üncü cumhurbaşkanlığı seçimi. Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı 1963 sonlarına dek Kıbrıslı Türklerden seçiliyordu. Ancak Kıbrıslı Türkler 1963 yılının aralık ayında Kıbrıs Cumhuriyeti ile olan işbirliğini sonlandırdı. O tarihten beri cumhurbaşkanı 'muavini' koltuğu boş.