Kıbrıs’ta seçim günü: Kayıtlı seçmenlerin yüzde 33'ü oy kullandı

Kıbrıs'ın güneyinde oy verme işlemi sabah saatlerinde başladı. Eski dışişleri bakanı Nikos Hristodoulidis, 'favoriler' arasında.

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Kıbrıs, cumhurbaşkanlık koltuğunda kimin oturacağını belirlemek için sandığa gitti. Son anketler, Nikos Anastasiadis'in üç eski mesai arkadaşının yarışı önde götürdüğünü gösteriyor. Kıbrıs'ın güneyinde oy verme işlemi sabah yedide başladı. Öğlene kadar, kayıtlı seçmenlerin yüzde 33,7'si oy kullandı.

ESKİ DIŞİŞLERİ BAKANI ÖNDE GÖTÜRÜYOR

Seçimlerin 'favori' adayları arasında, Kıbrıs Rum sağının en büyük partisi DİSİ'nin Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs solunun en büyük partisi AKEL tarafından desteklenen eski müzakereci Andreas Mavroyannis ve ağırlıklı olarak DİKO, EDEK ve DİPA tarafından desteklenen eski dışişleri bakanı Nikos Hristodoulidis yer alıyor. Bu adayların dışında 11 farklı isim de cumhurbaşkanlığı makamı için yarışıyor.

Son kamuoyu araştırmalarına göre Hristodoulidis, en az yüzde beşlik bir fakla yüzde 30 bandına yaklaşmış durumda. Eski dışişleri bakanını, Neofitu ve Mavroyiannis takip ediyor. Seçimlerde hiçbir adayın yüzde 50'yi aşamaması durumunda, seçim ilk iki sırada bitiren adaylar önümüzdeki hafta ikinci turda cumhurbaşkanlığı koltuğu için yeniden yarışacak. 

561 BİNDEN FAZLA KAYITLI SEÇMEN

Kıbrıs'ın güneyinde oy kullanma hakkına sahip toplam kayıtlı seçmen sayısı 561 bin 33. Bu sayıya, 730 Kıbrıslı Türk seçmen ve adanın kuzeyinde yaşayan 240 seçmen de dahil. Seçimler için adanın birçok noktasında sandıklar kurulurken yurt dışında da seçim merkezleri hizmet veriyor.

Bugünkü seçim Kıbrıs Cumhuriyeti tarihinde yapılan 14'üncü cumhurbaşkanlığı seçimi. Kıbrıs'ta Cumhurbaşkanı Yardımcısı 1963 sonlarına dek Kıbrıslı Türklerden seçiliyordu. Ancak Kıbrıslı Türkler 1963 yılının aralık ayında Kıbrıs Cumhuriyeti ile olan işbirliğini sonlandırdı. O tarihten beri cumhurbaşkanı 'muavini' koltuğu boş.

Etiketler Kıbrıs seçim sandık