'Güney Afrika'daki mutant virüs aşıya direnç gösterebilir'

Korona virüsünün İngiltere dışında mutasyon geçirdiği ikinci ülke olan Güney Afrika diken üstünde. Ülkedeki mutasyonun virüsü İngiltere'dekinden daha bulaşıcı ve aşılara bir miktar dirençli hale getirmiş olabileceğinden endişe ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün İngiltere'nin yanı sıra mutasyon geçirdiği ikinci ülke olan Güney Afrika'daki bilim insanları, kendilerinin tespit ettiği yeni varyantın daha da bulaşıcı olabileceğini söyledi. Buna göre, Güney Afrika'daki mutasyonun İngiltere'dekinden daha hızlı yayılmasından, gençleri daha çok etkilemesinden ve aşılara bir miktar direnç göstermesinden endişe ediliyor. Virüsün bu mutasyonla, hastalanıp iyileşen insanları yeniden enfekte etme becerisini artırmış olabileceği de belirtiliyor.

'HASTALIĞIN SEYRİ DEĞİŞMEDİ' VURGUSU

 The Guardian gazetesi ilgili haberinde, Güney Afrikalı bilim insanlarının 501Y.V2 adı verilen mutasyonu tam olarak anlamak için ayrıntılı çalışmalar yürüttüğünü, henüz kesin bir sonuca varılmadığını vurguladı. Haberde, mutasyonun daha ciddi semptomlara yol açarak hastalığı ağırlaştırdığına veya daha farklı bir tedavi gerektirdiğine dair henüz bir kanıt olmadığının altı çizildi.

'İNGİLTERE'DEKİNDEN DAHA HIZLI'

Bununla birlikte, Güney Afrika'daki yeni varyantı inceleyen bilim insanları endişelerini saklamadı. Ülkedeki araştırma ekibinin önde gelen uzmanlarından Dr. Richard Lessells, "Bizim verilerimizi İngiltere'dekilerle karşılaştırdığımızda, Güney Afrika varyantının insanlar arasında bir miktar daha etkili yayıldığını söyleyebiliriz ve bu iyi değil" dedi. Lessells, "Buradaki varyant, İngiltere'dekinden bazı başka endişeleri de gündeme getiriyor... Bunlardan biri, yeniden enfeksiyon. Şu an bütün bu soruları yanıtlamak için laboratuvarda dikkatli ve metodolojiye dayalı çalışmalar yürütüyoruz ve bu zaman alıyor" diye konuştu.

'HASTANE YÜKÜNÜ ÇOĞALTARAK ÖLÜMLERİ ARTIRABİLİR'

Güney Afrikalı bilim insanlarına göre ülkedeki virüs, insan vücuduna tutunup çoğalmak için kullandığı ve antikorların savunma için hedef aldığı iğneli proteininde birden fazla değişiklik geçirdi. Bu değişikliklerin hastalığın semptomları veya ağırlığı üzerinde şu ana dek olumsuz bir etki yaratmadığı özellikle vurgulansa da, daha hızlı yayılmanın daha fazla hasta ve sağlık sistemleri üzerinde daha fazla yük anlamına gelmesi nedeniyle, ölü sayılarının yükselebileceği belirtildi.  

ARALIK AYINDA MU YAYILMAYA BAŞLADI?

Salgın Güney Afrika'da temmuz ve ağustos aylarında zirve yapmış, alınan önlemler sonrasında vaka sayılarında hızla düşüş yaşanmıştı. Ancak ülkedeki vakalar aralık ayının başında bir anda yeniden hızla artmaya başladı; bu hafta başında 11 bin seviyelerine yükseldi. 

15-25 YAŞ ARASI GENÇLER DAHA FAZLA HASTALANMAYA BAŞLADI

Bu süreçte mutasyona uğramış varyantın ülkenin farklı bölgelerine yayıldığı tespit edilirken, son vakaların birçoğunun 15-25 yaş arasındaki gençler olduğu belirtildi. Uzmanlar şimdi, mutasyona uğramış virüsün gençler arasında daha hızlı yayılıp yayılmadığını inceliyor. 

Güney Afrika hükümetinin bilim kurulundan Prof. Salim Abdool Karim, The Guardian'a demecinde "Şu aşamada bir şey söylemek için hâlâ çok erken ama ilk verilere göre, ikinci dalgada hâkim olmaya başlayan virüs ilk dalgadakinden daha hızlı yayılıyor" dedi.

Türkiye dahil bir dizi ülke, İngiltere'nin yanı sıra Güney Afrika'ya uçuşları da askıya almıştı.

Güney Afrika'da şu ana dek 940 bin vaka tespit edildi, yaklaşık 25 bin kişinin Covid-19 nedeniyle öldüğü açıklandı. Ancak uzmanlar, geçmiş yıllardaki kıyasla yapılan analizlere göre salgın kaynaklı gerçek ölü sayısının 56 bini geçmiş olabileceğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)