Gazeteci Oktay Candemir: ‘Uyanış Selçuklu'dan gözaltına alındığım hiç aklıma gelmedi

TRT’de başlayacak Uyanış Selçuklu dizisiyle ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle gözaltına alınan gazeteci Oktay Candemir, “20’yi aşkın polis, akreplerle evime geldi. Bir dizi hakkında görüş yazamayacaksan düşünce özgürlüğü nerede kaldı? Bir şikayet de yok ortada. Yakında Kurtlar Vadisi’ni eleştiren olursa Polat Alemdar’ı karşısında bulacak gibi" diyerek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Sosyal medya hesabından 'Uyanış Selçuklu' dizisiyle ilgili esprili bir paylaşım yapınca dün Van'da evi basılarak gözaltına alınan ve Osmanlı padişahlarına hakaretle suçlanan gazeteci Oktay Candemir bugün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Oktay Candemir "Bir dizi hakkında görüş yazamayacaksan düşünce özgürlüğü nerede kaldı? Ne diyeceğini şaşırıyor insan" dedi.

Gazeteci Oktay Candemir sosyal medya hesabından yaptığı “Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman'dan sonra şimdi de TRT'de Uyanış Selçuklu başlıyor. Sırada; Bayılış Yavuz, Ayılış Fatih, Yatış Kanuni, Kalkış 4.Murat, Sızlayış Abdülhamit, Yalvarış Vahdettin var” paylaşım nedeniyle dün gözaltına alındı. Bugün bırakılan Oktay Candemir yaşadıklarını anlattı.

3 Eylül’de attığı tweet nedeniyle 4 gün sonra Emniyet’ten telefonla aranarak evinde arama kararı olduğu iletilen Candemir, “Hemen gelmezseniz kapıyı kıracağız dediler. Aracım olmadığını, yürüyerek geleceğimi söyledim ve 45 dakikada evde oldum. Evin her tarafı didik didik arandı. Bilgisayarım alındı. Akrepler ve çok sayıda polis geldi. Sadece evin içini 20 polis aradı. Dışarıda da bekleyen çok polis vardı. Ben propagandadan olduğunu düşündüm. Ya da ‘Biri beni ihbar etti, gizli tanık ifadesi var’ diye düşünüyordum. Diziye yönelik attığım tweet hiç aklıma gelmedi” dedi.

Gazeteci Oktay Candemir: ‘Uyanış Selçuklu'dan gözaltına alındığım hiç aklıma gelmediGazeteci Oktay Candemir: ‘Uyanış Selçuklu'dan gözaltına alındığım hiç aklıma gelmedi

‘TELEFONUM YANIMDA DEĞİL DİYE NEZARETTE KALDIM’

Hakkındaki suçlamayı Emniyet’te öğrendiğini ve şaşırdığını söyleyen Candemir, “Gizli tanık ifadesi, propaganda bekliyordum, karşıma bu çıktı. Ne diyeceğini de şaşırıyor insan. Gani Müjde Kahpe Bizans yaptı. Muhteşem Yüzyıl’la harem dizisi çekildi. Bir dizi hakkında görüş yazamayacaksan düşünce özgürlüğü nerede kaldı? Yasaya göre 130. Madde’den gözaltında kalamazsın. Benim telefonum yanımda değildi. Savcı buna sinirlendiği için bir gece gözaltında kaldım. Korona virüsünün tavan yaptığı şu günlerde örümcekli, kirli çok kötü bir nezarette kaldım” diye konuştu.

‘AİLEDEN BİRİSİ ŞİKAYET ETMEDEN GÖZALTINA ALAMAZLAR’

Polisin savcılığa beraat ettiği eski fezlekeleri de sunduğunu, hakkında kanaat oluşturmaya çalıştığını vurgulayan Candemir şunları söyledi: "Türkiye’de her gazeteci propagandadan alınıyor maalesef. Ama dizi eleştirisinden, 130. Madde’den alınma ilk defa oldu. Ayrıca bir kişinin 130. Madde’den yargılanması için o kişinin ailesinden birinin savcıya şikayet etmesi lazım. Bir şikayet de yok ortada. Yakında Kurtlar Vadisi’ni eleştiren olursa Polat Alemdar’ı karşısında bulacak gibi. Kenan Evren, zamanında, 'Düşünce özgürlüğüne karşı değilim, konuşmaya karşıyım' demiş. Şimdi düşünceye de karşılar."

İKİ YILA KADAR HAPİS CEZASI 

Candemir'in gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen TCK'nın 130'uncu maddesi şöyle:

Kişinin hatırasına hakaret

(1) Bir kimsenin öldükten sonra hatırasına en az üç kişiyle ihtilat ederek hakaret eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Ceza, hakaretin alenen işlenmesi halinde, altıda biri oranında artırılır.

(2) Bir ölünün kısmen veya tamamen ceset veya kemiklerini alan veya ceset veya kemikler hakkında tahkir edici fiillerde bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

ÖLENİN AKRABALARI ŞİKAYETÇİ OLABİLİYOR

TCK'nın 131'inci maddesi ise şöyle:

Soruşturma ve kovuşturma koşulu

(1) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen hariç; hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdurun şikayetine bağlıdır.

(2) Mağdur, şikayet etmeden önce ölürse, veya suç ölmüş olan kişinin hatırasına karşı işlenmiş ise; ölenin ikinci dereceye kadar üstsoy ve altsoyu, eş veya kardeşleri tarafından şikayette bulunulabilir.