'Tecavüzcü Musa Orhan’a 'bir şey' olana kadar olayın takipçisiyiz'

Kocaeli Kadın Dayanışması, 18 yaşındaki İpek Er'e cinsel saldırıda bulunarak ölümüne neden olmakla suçlanan uzman çavuş Musa Orhan’ın sadece 7 gün tutuklu kalarak tahliye edilmesine karşı İzmit Belediye İş Hanı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında “Tecavüzcü Musa Orhan’ı cezasız bırakan yargı İpek Er’in failidir. 'Daha önce de yaptım, bana bir şey olmaz' diyen Musa Orhan’a 'bir şey' olana kadar olayın takipçisi olacağız”” denildi.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya  

KOCAELİ - Batman’da cinsel saldırıya uğradıktan sonra 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunan ve tedavi gördüğü hastanede 18 Ağustos’ta vefat eden İpek Er soruşturması kapsamında tutuklanan uzman çavuş Musa Orhan’ın serbest bırakılmasına ilişkin Kocaeli Kadın Platformu, bugün Belediye işhanı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İpek Er’in cinsel saldırıya uğradığı Adli Tıp raporuyla belgelenmesine rağmen Musa Orhan, büyüyen tepkiler üzerine 19 Ağustos’ta tutuklanmıştı. Orhan, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan yargılanıyor. Davanın ilk duruşması ise 16 Ekim’de Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Basın açıklamasında “Kadınlar, devletin gücünü arkasına alan failler tarafından tacize, tecavüze, şiddete uğruyor ve birçok noktada adalet arayışları sonuçsuz kalıyor, yasal girişimler netice vermiyor. Bizler çok iyi biliyoruz ki erkeklerin bu ülkede kadın katliamı yapmaları, eril devletin belirlemiş olduğu politikalar ve cezasızlıkların bir sonucudur” denildi.

'KAZANIMLARIMIZI DEĞİL ERKEK ŞİDDETİNİ ORTADAN KALDIRIN'

Kadınlara şiddet uygulayan faillerin cezasız kaldığı, devletin kadınların elde ettiği kazanımları değil, erkek şiddetini ortadan kaldırması gerektiği vurgulanan açıklamada "Tüm bunlar olurken hükümet, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi gündemine alıyor, kadınlara açık açık “ölün", “öldürülün” diyor! Buradan bir kez daha yeniliyoruz: Kadın mücadelesinin bir kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine izin vermeyeceğiz! Kazanımlarımızı değil, erkek şiddeti ortadan kaldırın. Eğer İstanbul Sözleşmesi etkin uygulansaydı bir çok kız kardeşimiz gibi İpek Er de yaşamını yitirmiş olmayacaktı” ifadeleri kullanıldı.

SERBEST BIRAKILMASI PROTESTO EDİLDİ

İpek Er’in cinsel saldırıya uğradığı Adli Tıp raporuyla belgelenmesine rağmen serbest bırakılmasına tepki gösterilen basın açıklamasında “Fail “istediğin yere git, şikayet et, bana bir şey olmaz. Daha önce de yaptım” demişti. Bu cümle Türkiye’deki eril zihniyetin, erkek şiddeti cüretinin nereden geldiğinin ve çürümüş sistemin özetidir. Musa Orhan’ın tahliyesi de yıllarca 'rızası var' bahanesine sığınan erkek devlet aklının bir sonucudur. Orhan’ın tahliye edilmesi, iktidarın toplumda yaratmak istediği zihniyetin ta kendisidir. 'Daha önce de yaptım, bana bir şey olmaz' diyen tecavüzcü Musa Orhan’a 'bir şey' olana kadar olayın takipçisi olacağız” ifadelerine yer verildi.