Murat Yetkin yazdı: Mesele gaz arama değil ki...

Doğu Akdeniz'deki gerilimin tırmanış sürecini yazan gazeteci Murat Yetkin, meselenin iç siyaset boyutuna da dikkat çekti. Yetkin, "Türkiye ve Yunanistan arasında şimdiye kadar her ihtilaf iktidardaki partilerin işine gelmiştir. Şimdi de öyle olması beklenir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerilimin tırmanışını, sıcak çatışma ihtimalini ve iç siyaset boyutunu ele alan bir analiz yazdı.

Murat Yetkin, 'Türkiye-Yunanistan gerilimi: mesele gaz arama değil ki…' başlıklı yazısında, "Türkiye ve Yunanistan arasında şimdiye kadar her ihtilaf iktidardaki partilerin işine gelmiştir. Şimdi de öyle olması beklenir" dedi. Yetkin'in yazısının bir bölümü şöyle:

Tabii Oruç Reis araştırma gemisine sadece Türk savaş gemileri (bildiğimiz kadarıyla 11 gemi) değil, savaş uçakları ve İHA’lar da eşlik ediyor.

Bu durum hem Yunanistan hem Türkiye’deki milliyetçi sosyal medya kullanıcılarını adeta çıldırtmış durumda. Yunan sosyal medyasında Atina’nın Ankara’ya (10 Ağustos gecesinden) 1 saat mühlet verdiği haberleri yayılınca, Türk sosyal medyasından gece yarısından itibaren “Biz buradayız, neredesiniz?” mesajları yağmaya başladı. Yunan sosyal medya savaşçıları hükümeti “80 milyon koyuna karşı 10 milyon aslan arkanızda” hakaretiyle doldurmaya çalışıyordu. Karşılık 1922 İzmir’e atfen “Dedelerinize sorun Ege’nin serin sularını” yanıtları veriliyordu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e Türkiye’yi “kışkırtıcılıkla” suçlayıp şikayet ederken, Erdoğan’dan “Bütün Akdeniz ülkelerinin bir araya gelip hakkaniyetli çözüm bulması” önerisi geldi.

Önerinin askeri hamlede bulunup meydan okuyan taraftan gelmesi ona ayrı bir boyut katıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu 6 Ağustos’ta Malta’da görüştüğü AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell’e, Türkiye’nin savaş istemediğini, ama Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin haklarını de yedirmeyeceğini söylemişti; 11 Ağustos’ta tekrar söyledi.

YAZININ TAMAMI