Danıştay, Gökçek'in itiraz etiği Ulus iptal kararını onadı

Danıştay 6’ncı Dairesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin idare mahkemesince verilen iptal kararını onadı. Karar Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek döneminde temyiz edilmişti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara 7’nci İdare Mahkemesi, Ulus Tarihi kent Merkezi Koruma Amaçlı İmar Planı’na ilişkin Ankara 2 Sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 22 Eylül 2014 tarihindeki kararıyla Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin 14 Ekim 2014 tarihindeki kararını 2016 yılında iptal etti.

Tarihi alana ilişkin imar planının mahkemece iptal edilmesinin ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek döneminde belediye davayı temyize taşıdı. Danıştay 6’ncı Dairesi iptal kararının bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığını belirterek, iptal kararını onadı.

Yargı kararlarının Ulus Tarihi Kent Merkezinin korunması için verilen mücadelenin haklılığını ortaya çıkardığını belirten Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kararı şu sözlerle değerlendirdi:

'ULUS KÜLTÜRLER KATMANIDIR'

“2014’de başlayan Koruma Amaçlı İmar planı değişikliğine yönelik davamıza ilişkin Danıştay’ın 6 yıl sonra 30 Haziran 2020 de karar vererek bize yeni tebliğ edilmesi sürecin ne kadar zahmetli olduğunun ve titizlikle takip edilmesinin gerekliliğini de ortaya koymaktadır. Ulus Tarihi Kent merkezi ile ilgili atılacak her adımda, yargı ve bilirkişi raporları, Ulus’un potansiyellerinin bilinmeden, plan proje yapıldığının altını defalarca çizmiştir. Ulus kuruluşun ve kurtuluşun mekanı olarak, kültürler katmanıdır. Ankara’nın çok kültürlülüğün tanık ve tarihi mekanıdır. Bir yanda Roma dönemi, bir yanda Cumhuriyetin nadide mekansal eserleri. Ulus bu değerleriyle dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekebilirdi. Ulus’un talanı ve kimliksizleştirilmesi değerlerimizin yok edilmesidir. Ulus'un talan edilmesine içeriğinin boşaltılmasına kimliksizleştirilmesine karşı mücadelemiz devam edecek. Bir kez daha bu güzel kararı başkentliler duyurmaktan mutluluk duyarız.” (DUVAR)