Bomonti'de yıkım protestosu: Bu talana izin vermeyiz

Diyanet İşleri Başkanlığı'na 2019 yılında devredilen ve yıkımı gerçekleştirilerek yerine mescit, yurt ve otopark yapılması planlanan tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nın önünde Bomonti Hepimizin İnisiyatifi ve Şişli Demokrasi Güçleri ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Ne bu yalana kanarız ne bu talana izin veririz. Cami inşasını öne çıkararak, her zamanki gibi toplumu din sömürüsüyle kutuplaştırırken rant projesini maskelemeyi amaçlıyorlar" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Bomonti semtindeki eski bira fabrikasının betonarme binalarının, 15 Mart 2019’da 2 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na verilmesi onaylandı. Diyanet’e verilen bu parsele yapılacak yeni projenin mimarı ise Türkiye’de büyük protestolara neden olan Gezi Parkı’nın yerine yapılması düşünülen Topçu Kışlası’nın da mimarı Halil Onur. Kararı eleştiren avukat Şükran Eroğlu, "Emrivaki bir şekilde dayatılıp biz burada bunu yapıyoruz demek doğru bir şey değil. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bizi hiçe sayamazlar çünkü biz halkız" dedi.

'BU İŞİN ARKASINI BIRAKMAYACAĞIZ'

Şişli Kent Konseyi Başkanı avukat Şükran Eroğlu, Bomonti Bira Fabrikası'yla ilgili kararın Şişli ilçesinde yaşayanlara sorulmasını gerektiğini belirtti. "Ne yapacaklar burada?" diye soran Eroğlu, şöyle devam etti:

"Bir kısmı külliye, bir kısmı cami, bir kısmı ise otel ve otopark yapılacak diyor. Biz ne yapılacağını öğrenmek istiyoruz çünkü burada yaşayan buranın neye ihtiyaç duyduğunu da en yakınen tayin edebilecek olan biz Şişli halkıyız. Dolayısıyla her yaştan, her gruptan ve her gruptan insana sorularak yapılmasını istiyoruz. Diyanet neyle iştigal ettiğini bilmediğimiz bir derneğe vermiş. O dernek üzerinden bu yaptırılıyor. Biz burada bir kültür merkezi bir müze olmasını istiyoruz. Çünkü burası 1800'lü yıllardan devredilene kadar bira bahçesi olan, burada insanların oturup sohbet ettikleri yeşil alanı olan bir yer. Biz bunun korunmasını istiyoruz. Ayrıca burası kültürel bir bellek. Bunu yok etmeye çalışıyorlar. Şişli'nin bütün tarihini yok ederek yeni bir Şişli yaratmaya çalışıyorlar."

Bomonti’de ne yapılıyor?Bomonti’de ne yapılıyor?

'YEŞİL ALAN VE DEPREM TOPLANMA ALANI YOK'

İlçede yeterli yeşil alan olmadığını dile getiren Eroğlu, "Bizim yeşil alanımız yok. Depremde toplanma alanımız yok. Belki buranın insanı diyecek ki burası toplanma alanı olsun. Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul Sözleşmesi için halka gideriz dedi. Demek ki halka sorulabiliyormuş. Burada da Şişli halkına sorsun. Doğru olan da bu zaten. Emrivaki bir şekilde dayatılıp biz burada bunu yapıyoruz demek doğru bir şey değil ve biz burada sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu işin arkasını bırakmayacağız. Bizi hiçe sayamazlar çünkü biz halkız" dedi.

'BU TALANA İZİN VERMEYİZ'

Bomonti Hepimizin İnisiyatifi ve Şişli Demokrasi Güçleri, Bomonti Bira Fabrikası’nın önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla yıkım kararını protesto etti.

Ortak açıklamayı okuyan Bomonti Hepimizin İnisiyatifi Sözcüsü Doğa Demirhan, "Ne bu yalana kanarız ne bu talana izin veririz. Her kentin mutlaka korunması, sahip çıkılması gereken tarihsel-kültürel değerleri, meydanları, anıtları, anıt binaları, anıt ağaçları vardır. Bomonti Bira Fabrikası ve ek hizmet binaları da, Şişli için tarihi değeri tartışılmaz yapılardır. Onlar, kurulduğu bölgeye adını verecek kadar köklü, kent belleğinin en güçlü taşıyıcılarındandır" diye konuştu.

'DİYANET, KAMU MALI ÜZERİNDEKİ HAKKINI TARİKAT DERNEĞİNE DEVRETTİ'

Fabrikanın endüstriyel miras olduğunu belirten Demirhan, "Osmanlı döneminde ilk modern bira yapımının gerçekleştirildiği, tarihsel-endüstriyel miras olduğu tescillenmiş Bomonti Bira Fabrikası’nın eklentisi olan yapılar, Hazine Maliyesi tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildi. Proje kamuoyuyla paylaşılmadığı için içinde AVM ve otel bulunması da çok muhtemel, zira amaç camiyi gösterip birilerine bu alanı peşkeş çekmek. Adına da Bomonti Külliyesi diyorlar" ifadelerini kullandı.

"Diyanet, Diyanet Vakfı aracılığıyla yandaş bir dernek üzerinden projeyi hayata geçirmeye çalışıyor" diyen Doğa Demirhan, şunları söyledi:

"Bu derneğin bir tarikat kuruluşu olduğu yönünde güçlü iddialar var. Yani Diyanet, üzerine aldığı bir kamu malı üzerindeki tasarruf hakkını, anlaştığı bir tarikat derneğine devretmek suretiyle bir tarikata öğrenci yurdu açtırmış, kaynak aktarmış, düzenli gelir imkanı yaratmış ve faaliyetlerine destek vermiş olacak. Her fırsatta seküler yaşam tarzına müdahale etmeye çalışan ve laikliğe saldıran bir egemen anlayış var. Tanzimat’tan bu yana endüstriyel gelişimin güçlü bir sembolü olan Bomonti Bira Fabrikası’nın binalarını yağmalarken, aynı zamanda, toplumu bir arada tutan çimento vazifesi gören, Cumhuriyet’in temel değerlerinden olan laiklik anlayışını da zayıflatmayı hedefliyorlar. Yani Bomonti’ye yönelik projenin arkasında hem yağma, hem darbe zihniyeti var."

'CAMİ İNŞASIYLA RANTI MASKELEMEYİ AMAÇLIYORLAR'

Projenin halka sorulması gerektiğini ifade eden Demirhan, "Cami inşasını öne çıkararak, her zamanki gibi toplumu din sömürüsüyle kutuplaştırırken, rant projesini maskelemeyi amaçlıyorlar. Şişlililer olarak, mütedeyyinden farklı inançlara sahip olanlara bu kirli oyununa gelmemeli, tüm yurttaşların hakkı olan bu kültürel mirasın nasıl bir yaşam alanı olacağına hep birlikte karar vermeliyiz. Mesele ne inanç meselesi ne de siyasi tercihlerimizdir, mesele hukuk devletini, kültürel mirası, kent dokusunu, halkın sözünü savunma meselesidir" dedi.