Avukatlar hakim hakkında tutanak tuttu

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın'a 'terbiyesiz' diyen ve avukat Yunus Muratakan'ı duruşmada provokasyon yapmakla suçlayan hakim hakkında tutanak tutuldu. 53 barodan yapılan açıklamada hakimin açığa alınması istendi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, avukatlar Yunus Muratakan ve Mehmet Nuri Deniz, hakim Yunus Emre Kılıçlar hakkında tutanak tuttular. Tutanağa göre hakim Kılıçlar avukatlara “terbiyesiz” dedi ve provokasyon yapmakla suçladı. Tutanaktan haberdar olan 53 baro, hakimin tutumunu kınayan açıklama yaptı. Açıklamada, HSK’nın adı geçen hakim hakkında adli ve idari soruşturma başlatması ve açığa alınması talep edildi.

Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Cihan Aydın, avukat Mehmet Nuri Deniz ve avukat Yunus Maratakan’la birlikte, meslektaşları Berdan Acun’un tutuklama talebiyle sevk edildiği 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce yapılan sorgulamasına katıldılar. Sorgu başlamadan söz alan Cihan Aydın ve Yunus Muratakan, kısıtlılık kararının hukuka aykırı olduğunu, kısıtlılık kararının kaldırılması için itirazda bulunduklarını ancak itirazın değerlendirilmediğini, itiraz hakkında bir karar verilmediğini, verilmiş ise de avukatlara bildirilmediğini belirttiler. Bunun üzerine hakim Yunus Emre Kılıçlar, Muratakan’a hitaben, “Siz buraya provokasyon çıkarmaya mı geldiniz, sesiniz yüksek çıkıyor” dedi.

Aydın, Muratakan ve Deniz’in tuttuğu tutanakta hakim Kılıçlar’ın soru sırasındaki tutumu şöyle aktarıldı: “Müdafiler olarak savunma süresi boyunca mahkemenin hakimi Yunus Emre Kılıçlar sürekli bir biçimde bilgisayar ekranına bakarak, yapılan savunma boyunca müdafilerle herhangi bir göz temasında dahi bulunmamıştır.”

‘TERBİYESİZLİK’ TARTIŞMASI

Hakimin tutumu üzerine Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, avukatların dinlenilmesi gerektiğini söyledi ve “Aksi durumda biz de arkamızı dönerek savunma yapabilir miyiz?” dedi. Bunun üzerine hakim Kılıçlar, Aydın’a hitaben, “Terbiyesizlik yapıyorsun, terbiyesizlik yapma” dedi.

Tutanağa göre Aydın ile Kılıçlar arasındaki diyalog şöyle devam etti: “Aydın, ‘Sen bir avukata hele Diyarbakır Barosu Başkanı’na bu şekilde terbiyesiz diyemezsin’ şeklinde tepki gösterilmiştir. Devamında Diyarbakır Barosu Başkanı'nın ‘Asıl senin yaptığın terbiyesizliktir’ demesi üzerine hakim cevaben ‘Ben Diyarbakır’da Sulh Ceza Hakimliği yaptığım günden beri siz ikidir sorguya katılıyorsun, bir öldürülen avukat dosyasında, bir de bu dosyada provokasyon çıkarmaya çalışıyorsun, bunu tutanak altına alacağım’ demesi üzerine Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın hakime hitaben, ‘Buyurun tutanağı tutun’ diye söyledi. Bunun üzerine hakim, ‘Ben siz çıktıktan sonra tutanağa alacağım’ diyerek yanında bulunan kolluk görevlilerine ‘herkesi dışarı çıkarın’ diye talimat verdi. Akabinde ‘Devam edecek misiniz yoksa bitirecek misiniz?’ demesi üzerine Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Cihan Aydın ‘Müvekkilimizin haklarının korunması için devam edeceğiz ancak sizin tavrınızı kabul etmiyoruz’ diyerek savunmasına devam etti.”

AVUKATLARDAN TEPKİ

Cihan Aydın, meslektaşlarıyla birlikte imzaladığı tutanağı sosyal medya hesabında paylaştı. Aydın, hakim Kılıçlar’a yönelik eleştirilerini ise şöyle dile getirdi: “Duruşmada cübbenin arkasına sığınarak, savunma yapan avukata provokatör, baro başkanına ‘terbiyesiz’ deme cüreti gösteren, bunları tutanağa geçirmeyen, tuttuğumuz tutanağı dosyaya ekleme cesareti göstermeyen bir ‘hakim!’ ”

Hakim Yunus Emre Kılıçlar’a çok sayıda avukat da tepki gösterdi. Diyarbakır Baro Başkanına “nezaket ve terbiye sınırlarını aşan” davranışları nedeniyle 53 Barodan Sulh Ceza Hakimi hakkında kınama ve Hakim ve Savcılar Kurulu’na (HSK) gereğini yapın’ çağrısı yapıldı.

'NEZAKET VE TERBİYE SINIRLARINI AŞAN SÖYLEM'

53 baro başkanının imzasını taşıyan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“29 Haziran 2020 tarihinde tutuklamaya sevk edilen Diyarbakır Barosu üyesi meslektaşımızın sorgusu sırasında Diyarbakır 1. Sulh Ceza Hakimliği Yunus Emre Kılıçlar’ın şüpheli müdafileri meslektaşlarımız ve yine şüpheli müdafi olarak duruşmada bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Cihan Aydın’a nezaket ve terbiye sınırlarını aşan söylemlerde bulunduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

Son dönemlerde hakim ve savcıların liyakat esasına göre değil, başka referanslarla mesleğe kabul edildikleri aşikar olup bu nedenle duyduğumuz endişeyi defalarca dile getirmiştik. Hiçbir mesleki deneyim ve tecrübesi olmayan, mesleki stajlarını dahi gerektiği gibi yapmadan mesleğe başlatılan bazı hakim ve savcıların; bazen ibretlik bazen de gülünç kararlara imza attıklarını, yargı bağımsızlığını tamamen ortadan kaldırmaya yönelik tutum ve davranışlarda bulunduklarını, tüm kamuoyu ibretle izlemektedir. Bazılarının hakimlik makamına saygıyı hukuk ve adalete bağlılık yerine zorbalıkta gören anlayışı, her geçen gün yeni krizler yaratmaktadır. Avukatı ve savunmayı yargının bir parçası olarak değil gereksiz, hatta tehlikeli gören bu anlayışın sonucu olarak avukatlar şiddete ve hakarete uğramakta, adliyeler bile artık avukatlar için tehlikeli mekanlar haline gelmektedir.

Biz aşağıda imzası bulunan baro başkanları, Diyarbakır Barosu Başkanı Avukat Cihan Aydın’a ve meslektaşlarımıza yönelik davranışlarından dolayı adı geçen hakimi kınıyor, HSK’nin adı geçen hakim hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmasını ve hakimin derhal açığa alınmasını talep ediyoruz.”

İMZA ATAN 53 BARO

Açıklamada imzası olan barolar şöyle: Adana Barosu Başkanlığı, Adıyaman Barosu Başkanlığı, Afyonkarahisar Barosu Başkanlığı, Ağrı Barosu Başkanlığı, Ankara Barosu Başkanlığı, Amasya Barosu Başkanlığı, Antalya Barosu Başkanlığı, Ardahan Barosu Başkanlığı, Artvin Barosu Başkanlığı, Aydın Barosu Başkanlığı, Balıkesir Barosu Başkanlığı, Batman Barosu Başkanlığı, Bilecik Barosu Başkanlığı, Bingöl Barosu Başkanlığı, Bitlis Barosu Başkanlığı, Bolu Barosu Başkanlığı, Burdur Barosu Başkanlığı, Bursa Barosu Başkanlığı, Çanakkale Barosu Başkanlığı, Denizli Barosu Başkanlığı, Diyarbakır Barosu Başkanlığı, Düzce Barosu Başkanlığı, Elazığ Barosu Başkanlığı, Eskişehir Barosu Başkanlığı, Antep Barosu Başkanlığı, Giresun Barosu Başkanlığı, Hakkari Barosu Başkanlığı, Hatay Barosu Başkanlığı, Isparta Barosu Başkanlığı, İstanbul Barosu Başkanlığı, İzmir Barosu Başkanlığı, Kastamonu Barosu Başkanlığı, Kırıkkale Barosu Başkanlığı, Kırklareli Barosu Başkanlığı, Kocaeli Barosu Başkanlığı, Manisa Barosu Başkanlığı, Mardin Barosu Başkanlığı, Mersin Barosu Başkanlığı, Muğla Barosu Başkanlığı, Muş Barosu Başkanlığı, Ordu Barosu Başkanlığı, Sakarya Barosu Başkanlığı, Siirt Barosu Başkanlığı, Urfa Barosu Başkanlığı, Şırnak Barosu Başkanlığı, Tekirdağ Barosu Başkanlığı, Tokat Barosu Başkanlığı, Trabzon Barosu Başkanlığı, Tunceli Barosu Başkanlığı, Uşak Barosu Başkanlığı, Van Barosu Başkanlığı, Yalova Barosu Başkanlığı, Zonguldak Barosu Başkanlığı. (DUVAR)

Etiketler Tunceli Barosu Başkanlığı Adana Barosu Başkanlığı Adıyaman Barosu Başkanlığı Afyonkarahisar Barosu Başkanlığı Ağrı Barosu Başkanlığı Ankara Barosu Başkanlığı Amasya Barosu Başkanlığı Antalya Barosu Başkanlığı Ardahan Barosu Başkanlığı Artvin Barosu Başkanlığı Aydın Barosu Başkanlığı Balıkesir Barosu Başkanlığı Batman Barosu Başkanlığı Bilecik Barosu Başkanlığı Bingöl Barosu Başkanlığı Bitlis Barosu Başkanlığı Bolu Barosu Başkanlığı Burdur Barosu Başkanlığı Bursa Barosu Başkanlığı Çanakkale Barosu Başkanlığı Denizli Barosu Başkanlığı Diyarbakır Barosu Başkanlığı Düzce Barosu Başkanlığı Elazığ Barosu Başkanlığı Eskişehir Barosu Başkanlığı Antep Barosu Başkanlığı Giresun Barosu Başkanlığı Hakkari Barosu Başkanlığı Hatay Barosu Başkanlığı Isparta Barosu Başkanlığı İstanbul Barosu Başkanlığı İzmir Barosu Başkanlığı Kastamonu Barosu Başkanlığı Kırıkkale Barosu Başkanlığı Kırklareli Barosu Başkanlığı Kocaeli Barosu Başkanlığı Manisa Barosu Başkanlığı Mardin Barosu Başkanlığı Mersin Barosu Başkanlığı Muğla Barosu Başkanlığı Muş Barosu Başkanlığı Ordu Barosu Başkanlığı Sakarya Barosu Başkanlığı Siirt Barosu Başkanlığı Urfa Barosu Başkanlığı Şırnak Barosu Başkanlığı Tekirdağ Barosu Başkanlığı Tokat Barosu Başkanlığı Trabzon Barosu Başkanlığı Uşak Barosu Başkanlığı Van Barosu Başkanlığı Yalova Barosu Başkanlığı Zonguldak Barosu Başkanlığı.