Konak Mülteci Meclisi: Türkiye mültecilik statüsünü tanımalıdır

Sanatçılar ve gazetecilerden mülteciler için video: Türkiye statüyü tanımalıdır.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- 20 Haziran "Dünya Mülteciler Günü" nedeniyle açıklama yapan Konak Mülteci Meclisi, mültecilere karşı ayrımcılıkla ilgili bir de video hazırladı. Videoda, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, mülteci örgütleri temsilcileri, yazar, sair ve sanatçılar mültecilere yönelik ayrımcılığa karşı hak temelli açıklamalarda bulundu.

Küresel korana virüsü salgınının en çok etkilediği kesimlerin başında gelen mültecilerin ağır ekonomik kayıplar yaşadığı ifade edilen açıklamada, “Türkiye’deki mülteciler hem statülerinden hem de kayıt dışı çalıştırılmaktan dolayı kamunun salgının etkilerini azaltmak için sağladığı desteklerden yararlanamadı. Kiralarını, faturalarını ödeyemeyen mülteciler gerekli gıda ve temizlik ihtiyaçlarını karşılayamadı” denildi.

'AYRIMCILIĞIN BÜYÜMESİNE ENGEL OLUNMALI'

Mültecilerin salgından dolayı yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi için çağrıda bulunulan açıklamada, “Salgının mültecilerin içinde bulunduğu yoksulluk, güvencesizlik, sömürü, geleceksizlik, ayrımcılığın büyümesine engel olunmalıdır. Bu konuda yerel yönetimlere de görevler düşüyor. Yerel yönetimler Belediyeler Kanunu’na uygun davranarak hem pandemi ile mücadele çalışmalarında, hem de sonraki çalışmalarda mültecileri de dahil etmelidir. Bundan sonraki süreçte mültecilerin benzer hak ihlalleri yaşamaması için Türkiye, Mültecilerin Hukuki Statüsü'ne ilişkin sözleşmeye koyduğu coğrafi çekinceyi kaldırmalı ve mültecilik statüsünü tanımalıdır” ifadelerine yer verildi.

Videoya destek verenler:

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi

Yazar Ahmet Ümit

Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Av. İrem Geçmez

Şair Ahmet Telli

Şair Ataol Behramoğlu

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Bilgen Reinart

Gazeteci Tuğrul Eryılmaz

Sanatçı Halil Ergün

Afgan Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Zakira Hekmat

Sanatçı Levent Üzümcü

Sanatçı Deniz Türkali

Şair Ümit Yaşar Işıkhan

Şair Hael Helma Srour

Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği Sözcüsü Fatoş Dayıoğlu

Gazeteci Yazar Ercüment Akdeniz

Suriyeli Mültecilerle Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mohammed Saleh Ali

Eylem Şen & Öykü Arin

(DUVAR)