Cezaevinde işkence: 'İzleme' var, sayı yok

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, cezaevlerinde işkence ve kötü muamele gördüğü gerekçesiyle başvuru yapan tutuklu ve hükümlü sayısını sordu. Tanrıkulu’na 11 ay sonra yanıt veren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül 'başvuruların titizlikle incelendiğini' söyledi ancak sayı vermedi. 15 Temmuz sonrası ‘işkence izleme birimi’ kurulduğunu ifade eden Gül, “Medyada yer alan her türlü haber ve yorum titizlikle takip edilip, internet üzerinden vatandaşların şikâyetleri alınıyor. Tüm iddialara ivedi bir şekilde incelenip sonucu da kamuoyuna açıklanıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cezaevlerinde affettiği mahkum sayısı da 5 olarak açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların durumuna ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle 14 ayrı yazılı soru önergesi verdi.

Tanrıkulu’nun Batman M Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Eskişehir H Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Şırnak T Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Akçaabat E Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Saray K1 Tipi Ceza İnfaz Kurumu, Sungurlu A3 Ceza İnfaz Kurumu ve Hakkari Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun da bulunduğu 7 cezaevi hakkında 3 Temmuz 2019 tarihli soru önergesine 9 Haziran 2020’de cevap verildi.

7 CEZAEVİNDE TOPLAM 3 BİN 164 TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ VAR

Cezaevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklu verilerine ilişkin bilgi verilirken Eskişehir H Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda 2 bin 289 tutuklu ve hükümlü, Şırnak T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda 428 hükümlü, Akçaabat E Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda kapatılmadan önce 69 hükümlü, Saray K1 Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda 44 hükümlü 3 tutuklu, Sungurlu A3 Ceza İnfaz Kurumu’nda 106 hükümlü ve tutuklu, Hakkari Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda ise 225 tutuklu ve hükümlünün bulunduğu açıklandı. Cezaevlerinde annesi ile birlikte kalan çocuk sayısının da 7 cezaevi arasında sadece Hakkari’de 1 tane olduğu belirtildi.

'BAŞVURULAR TİTİZLİKLE İNCELENMEKTE'

Tanrıkulu’nun işkence ve kötü muamele gördüğü gerekçesiyle başvuru yapan tutuklu ve hükümlü sayısına yönelik sorusu ise net yanıt bulamadı. Tanrıkulu’nun bu sorusuna önergede 7 cezaevi için de, “Ceza infaz kurumları, hem ulusal hem de uluslararası bağımsız kuruluşlar tarafından periyodik aralıklarla haberli ve habersiz olarak ziyaret edilmekte, hükümlü ve tutukluların sağlık ve yaşam koşulları, iç güvenlik, sevk ve nakil işlemleri ile ilgili aksaklık ve eksiklikler yetkili mercilere bildirilmektedir. Hükümlü ve tutuklular veya sivil toplum örgütleri, resmî ya da özel insan hakları kuruluşları tarafından yapılan başvurular titizlikle incelenmekte, adlî ve idarî yönden yapılan soruşturmalar sonucunda kusur ve ihmali olan görevliler hakkında yasal gereğine titizlikle tevessül edilmektedir” yanıtı verildi.

‘İŞKENCE İNCELEME BİRİMİ’ KURULDU

Öte yandan 15 Temmuz sonrasındaki süreçte ceza infaz kurumlarında kötü muamele ve işkenceye dair medyada yer alan iddiaları takip etmek üzere bakanlık bünyesinde özel bir birim oluşturulduğu belirtildi. Söz konusu birimin medyada yer alan her türlü haber ve yorumu titizlikle takip ettiği, internet üzerinden vatandaşların şikâyetlerini aldığı ifade edilen önergede, tüm iddiaların 'ivedi bir şekilde incelenip sonucunun da kamuoyuna açıklandığı' kaydedildi.

HASTA MAHKUM SAYISI: SAĞLIK DEVLETİN TEMİNATINDA, ÜCRETSİZ

Tanrukulu’nun cezaevlerindeki hasta tutuklu ve hükümlü sayısına yönelik sorusuna önergede, “Hükümlü ve tutukluların, beden ve ruh sağlığının korunması, hastalıklarının tanısı için, ilk muayene ve tedavi hizmetleri ceza infaz kurumlarında verilmekte; ileri tetkik, tedavi ve rehabilitasyon gerekenler devlet hastanelerine, daha ileri sağlık hizmeti gerekenler ise üniversite hastanelerine sevk edilmektedir. Ceza infaz kurumlarında barındırılan tüm hükümlü ve tutuklular, özgürlüğünden yoksun olmayan her vatandaş gibi sağlık haklarından ve hizmetlerinden öncelikli olarak yararlandırılmakta olup, her türlü muayene ve tedavileri de devletin teminatı altında ve ücretsizdir” yanıtı verildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AFFETTİĞİ MAHKUM SAYISI 5

Sezgin Tanrukulu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaç mahkumu affettiğine ve bu affın gerekçesine yönelik soruna ise önergede, “Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden; 16/09/2019 tarihi itibarıyla ceza infaz kurumlarında bulunup Cumhurbaşkanı tarafından affedilen hükümlü sayısının 5 olduğu anlaşılmıştır” cevabı geldi. Bu kişilerin kim olduğu ise açıklanmadı. Önergede, cezaevi koşulları ile ilgili şikayet sayısı, disiplin cezası alan ve hücrede kalan mahkum sayısı, işkence gördüğü gerekçesiyle başvuru yapan sayısına ilişkin sorular cevapsız kaldı.