Van'daki cezaevleri için korona virüsü raporu: Önlemler yetersiz

Van’da bulunan üç cezaevini ziyaret eden insan hakları dernekleri korona virüsüne karşı alınan önlemlerin yetersiz olduğunu belirtti. Raporda cezaevlerinde dezenfektan ve maskelerin tutuklu ve hükümlülere ücret karşılığında verildiği yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

VAN - İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi ve Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) korona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle cezaevlerine yaptıkları ziyaretlerin ardından hazırladıkları raporu kamuoyuna açıkladı.

Cezaevlerindeki duruma ilişkin gözlemlerin ve önerilerin bulunduğu raporu açıklamak amacıyla İHD Van Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısına İHD Van Şube Başkanı Murat Melet ve TUHAY-DER yöneticileri katıldı.

Basın toplantısının ilk konuşmayı İHD Van Şube Başkanı Murat Melet, cezaevlerinde alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu ve yeterli denetimin sağlanmadığını ifade etti. Melet, cezaevlerinin bağımsız bir heyet tarafından denetlenmesinin önemine de vurgu yaptı.

'GÖREVLİLER SOSYAL MESAFE KURALINI İHLAL EDİYOR'

Van T, F ve M Tipi cezaevlerine yaptıkları ziyaretlerin ardından hazırlanan raporu okuyan İHD Van Yöneticisi Mehmet Karataş, "Cezaevi kampüs girişinde görevli kolluk görevlilerinin maskesiz ve sosyal mesafe kuralının ihlali içinde oldukları, nizamiye karakolu içerisinde ve yapılan içtima alanında tüm personelin maskesiz ve sosyal mesafe kuralı ihlali içinde oldukları tespit edilmiştir. Cezaevi yönetim kısmından gelen personelin de maskesiz olduğu tespit edilmiştir" dedi.

'MAHPUSLARIN YASAL HAKLARI ENGELLENİYOR'

Tutuklu ve hükümlü sayısının fazla olması nedeniyle yatma, temizlik ve barınma konularında sıkıntılar yaşandığını söyleyen Karataş, koğuş dezenfekte işleminin haftalık olarak yapıldığını ancak son dönemlerde bundan vazgeçildiğini belirtti.

Her üç ceza infaz kurumunda salgın hastalık nedeniyle maske, eldiven ve dezenfektanın ücret karşılığında koğuş içerisinde verildiğini dile getiren Karataş, "Öncelikle en acil sorun olarak Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde ve Van F Tipi Kapalı Cezaevi’nde mahpusların Covid-19 salgın hastalığı sürecinde yasal haklarının kullandırılmadığı, yasal haklarının hukuki gerekçelerden yoksun olarak engellendiği, alınan tedbir ve önlemlerin yetersiz olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.

Raporda, Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde maskenin ücret karşılığında koğuş içerisine verildiği ancak eldiven satılmadığı, ücretsiz olarak da verilmediği, el dezenfektanın 37 liradan, küçük ıslak mendilin ise 15 liradan satıldığı, kolonyanın ise hiç verilmediği aktarıldı. (DUVAR)