Cumhuriyet’e 35 gün ilan kesme cezası

Basın İlan Kurumu'ndan 'Boğaz'da kaçak var' haberi kararı: Cumhuriyet gazetesine 35 gün ilan kesme cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet’in “Boğaz’da kaçak var” başlığıyla kamuoyuna duyurduğu, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Kuzguncuk’ta vakıflardan kiraladığı araziye yaptırdığı şömine ve çardağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerince yıkılmasına ilişkin haberle ilgili olarak gazeteye 35 gün ilan kesme cezası verildi.

Basın İlan Kurumu’nun kararında “haberin gerçeği yansıtmadığı”, “kamu yararı olmadığı” öne sürülürken gazetenin “basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aştığı” ifadelerine yer verildi. Cumhuriyet gazetesinin avukatları karara itiraz edecek.

CUMHURİYET'İN 'YIKIM' HABERİ GÜNDEM OLMUŞTU

Cumhuriyet, haberinde Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde yer alan ve Kuzguncuk’ta vakıflardan kiraladığı araziye “yol, şömine ve çardak gibi peyzaj düzenlemesi yaptırdığını” ve “bu yapıların İBB zabıta ekipleri tarafından yıkıldığını” ortaya çıkarmıştı.

İBB ekipleri Kuzguncuk’taki işlemi 13 Nisan 2020 tarihinde yapmış; Cumhuriyet de yaşananları bir gün sonra 14 Nisan 2020 tarihinde “Boğaz’da kaçak var” başlığıyla kamuoyuna duyurmuştu. Haberin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı “terör örgütlerine hedef gösterme” suçlamasıyla muhabir Hazal Ocak, foto muhabir Vedat Arık, Sorumlu Yazıişleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça ve Yazıişleri Müdürü İpek Özbey hakkında soruşturma başlatmıştı.

HABERE ERİŞİM ENGELİ GETİRİLMİŞTİ

Habere İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından “koronavirüsle mücadele döneminde Avrupa ülkeleri başarısız olurken Türkiye’nin başarısını sekteye uğratmak ya da gizlemek” gerekçesiyle 17 Nisan’da  erişim engeli getirilmişti.

BİK: CUMHURİYET SINIRLARI AŞTI

Cumhuriyet'in haberine göre, bu sürecin ardından Altun’un avukatı Sezgin Tunç, BİK’e habere ilişkin şikâyette bulunarak gazeteye reklam ve resmi ilan cezası kesilmesini talep etti. BİK Genel Müdürlüğü 14 Mayıs’ta bu başvuruya ilişkin kararını açıkladı. BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran’ın imzası bulunan kararda İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü ile Altun arasında İBB ekiplerinin Kuzguncuk’ta yıkım yaptığı gün yani 13 Nisan 2020 tarihinde kira sözleşmesi imzalandığı anımsatılarak Altun’un bu araziyi “güvenlik ve ıslah amaçları doğrultusunda kiraladığı” anlatıldı.

Ancak vakıflara ait arazideki çalışmaların sözleşme imzalanmadan günler önce izinsiz bir şekilde başlatılmasıyla ilgili hiçbir bilgiye yer verilmemesi dikkat çekti. Kararda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yerinde yapılan tespitler neticesinde kiralama sözleşmesine aykırı bir yapılaşmaya sebebiyet verilmediği belirtilerek “zabıta ekiplerince bu arsaya yerleştirilen ahşap çardak ve şöminenin anında sökülmesinin yanı sıra buradan çıkan malzemenin kolaylıkla tasnif edilmesinin de bu durumu gösterdiği tespit edilmiş” yorumunda bulunuldu. Bu yorum doğrultusunda haberin gerçeği yansıtmadığı öne sürülerek kararda, “Cumhuriyet gazetesinin, basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aşarak, bu haberini gereğince araştırma yapmadan yayınlayarak ve bu konuda şikâyetçi hakkında da haksız isnatlarda bulunarak ‘haberlerde ve olayların yorumunda gerçeklerden saptırma, çarpıtma veya kısaltma yoluyla amaçlı olarak ayrılınamaz."

'Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkânları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğundan emin olunmadan yayımlanamaz’ ve ‘kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan iftira ve haksız isnat yapılamaz’ şeklindeki Basın Ahlak Esasları hakkındaki 129 sayılı Genel Kurul kararının 1. maddesi ile bu maddenin (ı) bendini ihlal ettiği kanaatine varılmıştır” denildi.

Ayrıca kararda haberle Basın Ahlak Esasları hakkındaki 129 sayılı Genel Kurul kararının 1. maddesinin (c) bendinin de ihlal edildiği savunuldu.

35 GÜNLÜK CEZA!

Kararda Altun’un haberi olmadan evinin adresinin yanı sıra evinin fotoğrafının yayımlanması ile özel hayatın gizliliğinin de ihlal edildiği öne sürülerek şu ifadelere yer verildi: “Haberin bu içerikte yayımlanmasında kamu yararı olduğu da söylenemez; zira haber gerçekleri yansıtmamaktadır. Dolayısıyla, gazetenin şikayet konusu haberinde, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı’nı hedef gösterircesine evinin adresinin yanı sıra evinin fotoğrafını da yayınlayarak ‘kamu yararını ilgilendirmeyen durumlarda bireylerin özel hayatlarının gizliliği ihlal edilemez’ şeklindeki Basın Ahlak Esasları hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının 1. maddesinin (i) bendinin de ihlal ettiği görülmüştür.” BİK haberle 3 bendin ihlal edildiğine kanaat getirerek gazeteye ve internet haber sitesine resmi ilan ve reklamlarda 35 gün süre ile kesilmesi cezası verdi.