İHD İzmir Şubesi her gün 3 kayıp kişinin öyküsünü paylaşacak

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası nedeniyle her gün 3 kayıp kişinin öyküsünün paylaşılacağı belirterek, kampanyaya destek çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftası nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamada, kayıplar haftası kapsamında ‘#KayıplarHaftası’ etiketiyle her gün 3 kayıbın öyküsünün paylaşılacağı belirterek, kampanyaya destek çağrısı yapıldı.

Gözaltında kaybedilmelerin uzun yıllardır devletler tarafından, muhalif kişilere karşı uygulanan insanlık dışı bir yöntem olduğu ifade edilen açıklamada, "Özellikle 90'lı yıllarda Kürt illerinde 'Beyaz Toroslar' gerçeği, korku filmine dönüşmüştür. Kaybedilenlerin bazıları daha sonra tespit edilse de bu kez de 'cezasızlık' zırhı onları korumuştur. Böylelikle yapanın yanına kâr kalmıştır" denildi.

CUMARTESİ ANNELERİ KAYIPLARI GÖRÜNÜR KILDI

Ülkemizde Hasan Ocak, ailesinin çabaları sonucu, mezarının bulunduğunun hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

"Arjantin'de Plazo De Maya Aileleri ve dünyada en uzun sivil itaatsizlik eylemi olan "Cumartesi Anneleri" kayıpları görünür kılmış ve birçok insanın bununla yüzleşmesini sağlamıştır. İnsan Hakları Derneği Şubeleri her hafta kayıpları görünür kılmaya ve unutturmamaya çalışmaktadır. Her sene 17-31 Mayıs tarihleri Gözaltında Kaybedilenler Haftası olarak çalışmalar yapılmaktadır. İHD İzmir Şubesi de pandemiden bugünden başlayarak sosyal medyalarımızdan her gün 3 kayıbın kısa öyküsü ile paylaşımını yapıp görünür kılacağız. Herkesi bu çalışmaya destek olmaya çağırıyoruz.”