Feyzioğlu'nun 'Taslakta yok' dediği sistem, Erdoğan'ın talimatıyla gündemde

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan ve baroların yönetim sistemini değiştirmeyi hedefleyen taslakta 'çoklu baro sistemi'nin olmadığını açıklamıştı. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gece yarısı talimatıyla çoklu baro sisteminin de gündeme geldiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti, Ankara Barosu ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş arasında yaşanan hutbe tartışmalarının ardından yıllardır istediği baroların yönetim şeklinin değiştirilmesini içeren yasa değişikliğini yeniden gündeme getirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Haziran’da çalışmaya başlayacak Meclis’in ilk gündem maddelerinden birinin meslek kuruluşlarının seçim yönteminin değiştirilmesi olması gerektiğini söylemişti. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu önce bu yönde bir çalışmanın olmadığını açıklamış, Erdoğan'ın 'değişikliği yapın' talimatından sonra ise böyle bir çalışmanın olduğunu ancak çoklu baro sisteminin taslak metinde olmadığını söylemişti.

Feyzioğlu: Çok yoğun görüştüm, amaç baroları zayıflatmak değilFeyzioğlu: Çok yoğun görüştüm, amaç baroları zayıflatmak değil

Feyzioğlu 8 Mayıs'ta yaptığı açıklamada şöyle demişti: "Yine çok güvendiğim, çok yakından görüştüğüm isimlerden öğrendiğimiz üzere, yazımı taslak olarak bitirilmiş metinde bu yoktur. Nitekim, bir ilde isteyenin istediği kadar baro kurması, barolara kayıt zorunluluğunun kalkması gibi bir düzenleme Anayasa'nın açık hükümlerine ve ruhuna aykırı olacaktır. Çünkü barolar ve barolar birliği herhangi bir meslek odası değildir. Anayasada da yeri vardır. Şu anda böyle bir projenin olduğunu düşünmüyorum, böyle bir izlenim edinmedim. Hepsinden önemlisi, çoklu baro, alternatif baro, FETÖ'nün PKK'nın ve DHKP-C'nin hayalidir."

Feyzioğlu: Öyle bir taslak gündemde yokFeyzioğlu: Öyle bir taslak gündemde yok

Baroların seçim sistemi değiştiriliyorBaroların seçim sistemi değiştiriliyor

ABDÜLKADİR SELVİ: ERDOĞAN GECE YARISI TALİMAT VERDİ

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, çoklu baro sisteminin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla yeniden gündeme alındığını yazdı. Selvi'nin yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın cuma hutbesinde zinayı ve eşcinselliği eleştirmesi üzerine Ankara Barosu’nun eşcinselliği savunan ve İslamiyet’i çağlar öncesinden gelen sese benzeten açıklaması, bardağı taşıran son damla olmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla barolarla ilgili yasal değişiklik için harekete geçilmişti. Baroların temsil oranları ve seçim sistemiyle ilgili çalışmalar bir ölçüde tamamlandı. Ancak tek baro mu olacağı yoksa çoklu baro sistemine mi izin verileceği konusunda son dakikada bir gelişme yaşanmıştı. Aslında tüm hazırlık tek baro sisteminin devam etmesi yönündeydi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gece yarısı talimatıyla çoklu baro sistemi de tekrar masaya yatırıldı.

Bu süreçte bir nokta çok önemliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tekli baro sisteminin kaldırılıp alternatif baroya imkân tanıyan sisteme geçilmesi için talimat mı verdi, yoksa çoklu baro önerisinin de yeniden değerlendirilmesini mi istedi? Yaptığım görüşmelerden çıkardığım sonuç, Erdoğan’ın çoklu baro sisteminin de yeniden tartışılmasını istediği yönünde. AK Parti grup başkanvekilleri dün hukukçu milletvekilleriyle yeniden bir araya geldiler. Daha önce enine boyuna tartışılan konu bir kez daha masaya yatırıldı. Avantajları ve dezavantajları konuşuldu. Çoklu baro sisteminin FETÖ, PKK, DHKP-C ve LGBT’ye alternatif baro kurma imkânı getireceği endişesi ön plana çıktı. Bu arada 50 baro adına yapılan ortak açıklamada ise çoklu baro sistemine tepki gösterildi. Bunun geçmişte FETÖ’nün projesi olduğunun altı çizildi. Ancak sorun çözüldü mü? Hayır. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak olan MYK toplantısında ele alınacak. Nihai karar bugün yapılacak olan MYK’dan çıkacak." (HABER MERKEZİ)

Erdoğan'dan 'baroların seçim sistemi değişecek' mesajıErdoğan'dan 'baroların seçim sistemi değişecek' mesajı

Diyarbakır Barosu: 130 bin meslektaşımızla direneceğizDiyarbakır Barosu: 130 bin meslektaşımızla direneceğiz

Deman Güler: LGBTİ bahanesi ile baroları yola getirmek istiyorlarDeman Güler: LGBTİ bahanesi ile baroları yola getirmek istiyorlar