Özel: Bezos, hastalanan işçilerine ücretli izin vermiyor

Akademisyen Soli Özel, bazı dev şirketlerin salgını bir fırsat olarak görüp etik değerleri tamamen ayaklar altına aldığını söyledi. Özel, "Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos, bu krizde 24 milyar dolar para eklemiş şahsî servetine ama Amazon’un depolarında virüsü kapıp hastalanan işçilerine ücretli izin vermiyor. Şimdi ahlak olarak nerede duracağız. Ya da onlar nerede duracaklar” diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akademisyen Soli Özel, Medyascope yayınında korona virüsünün dünyadaki etkilerini ve bazı ülkeler ile büyük şirketlerin tutumlarını değerlendirdi. "Çin’in, bu salgının dünyaya yayılmasındaki payının hesabını vermeden, birtakım göz boyayıcı hamlelerle sorunu örtebileceğini sanmıyorum" diyen Özel, "Alman sistemi bu topu göğüsleyip kontrol altına almayı becerdi ama başlangıçta daha lagar davranan İtalya ve İspanya çöktüler" ifadelerini kullandı.

ABD’de 27 milyon kişinin sağlık sigortasına sahip olmadığını belirten Özel, "Böyle bir sistemde, çok aksaklık olacağı belliydi” dedi. Bazı ABD'li şirketlerin salgında fırsatçılık yaptığını söyleyen Özel, "United Airlines Havayolu'na, Amerika'da çıkarılan pakette 58 milyar dolar para veriyorlar batmasın diye. Ne yapıyor United Airlines, bu parayı alıyor çalışanların hepsini kovuyor. Bu bir insafsızlık. Jeff Bezos, Washington Post gazetesinin ve Amazon'un sahibi. Washington Post gazetesinin mottosu, 'demokrasiler karanlıkta ölür.' Peki Amazon.com’un kurucusu Jeff Bezos, bu krizde 24 milyar dolar para eklemiş şahsî servetine ama Amazon’un depolarında virüsü kapıp hastalanan işçilerine ücretli izin vermiyor. Şimdi ahlak olarak nerede duracağız. Ya da onlar nerede duracaklar. Bu krizde bile kendi geleceğimizi şekillendirmek için toplumlar olarak hiçbir iradeye sahip olmadığımız ortaya çıkacak” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)