Tır şoförleri: Ya bizi alın ya vatandaşlıktan atın

Günlerdir Türkiye-İran sınırında bekletilen tır şoförleri korona virüsüne karşı savunmasız olduklarını belirtiyor. Yiyecek ve su sıkıntısı çektiklerini anlatan şoförler yetkililere “Ekmek yok, su yok. Sen orada sıcak evinde oturuyorsun. Ben bu pisliğin içinde korona ile mücadele ediyorum. Duyun sesimizi” diye seslendi. Tır şoförleri gece yarısı araçları soymak için gelen hırsızlara karşı korna çalarak birbirlerini uyarıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle Türkiye-İran sınırı geçişlere kapatıldığı dönemde Gürcistan ve Azerbaycan üzerinden İran'a geçişler devam ediyordu. Azerbaycan üzerinden İran'a geçen tırlar yüklerini aldıktan sonra Gürbulak sınır kapısından Türkiye'ye geçmek istedilar. Ancak iddiaya göre "İran'a yasa dışı geçiş yaptınız" denilerek Türkiye geçişlerine izin verilmedi.

Yaklaşık 400 tır sınırda bekletiliyor ve tırların çoğu sebze ve meyveyle yüklü. Gün geçtikçe tırların içindeki sebze ve meyveler bozuluyor ve maddi zarara neden oluyor. “Bize 'yasadışı bir şekilde İran'a geçtiniz' deniliyor ama biz yasadışı değil resmi olarak geçtik. Kimse bu konuda herhangi bir uyarı yapmadı” diyen şoförler, Azerbaycan-İran sınırındaki Astara sınır kapısından İran'a geçtiklerini belirtiyorlar.

'BİZ BURADA PERİŞAN DURUMDAYIZ'

Kendisinin 15 gündür sınırda bekletildiğini ifade eden bir tır şoförü; “15 gündür ne çektiğimizi bir biz biliriz bir de Allah bilir. Bütün şoför arkadaşlar burada ve hepimizin sinirleri gergin. Sıkıntıda ve bunalımdayız. Çoluk çocuğumuz merak içinde. Herkes bizi bekliyor ama biz herhangi bir netice bildiremiyoruz. 15 gündür bizi 'bugün-yarın' diye oyalıyorlar. Biz burada perişan durumdayız. Yeme içme kalmamış. Biz mahvolmuşuz" diyor.

'SEN ORADA SICAK EVİNDE YATIYORSUN BEN BURADA...'

Video aracılığıyla sosyal medyada seslerini duyurmak isteyen şoförler şunları söylüyor: “Biz burada mağduruz. Türkiye Cumhuriyeti beni almıyorsa beni vatandaşlıktan at, İran vatandaşı olayım.  Yeter. Bu kadar insan burada perişan. Ekmek yok, su yok. Sen orada sıcak evinde oturuyorsun. Ben bu pisliğin içinde korona ile mücadele ediyorum. Duyun sesimizi. Bu kadar şoförü aciz görmeyin. Yeri geldiği zaman yediğiniz lokmalar bizim sayemizde geliyor. Ayıptır. Günahtır. Bize açık ve net bir bilgi verin.”

HIRSIZLARA KARŞI KORNALI UYARI 

Bu arada Gürbulak sınır kapısında bekletilen tırlara hırsızlar saldırdı. Tır şoförleri gece yarısı araçları soymak için gelen hırsızlara karşı korna çalarak birbirlerini uyarıyor.