‘Üniversitelilere 550 TL uzaktan eğitim desteği verilmeli’

Korona virüs salgını tedbirleri nedeniyle milyonlarca üniversite öğrencisi uzaktan eğitime görüyor. Öğrencilere bu süreçte devlet tarafından aylık 550 TL maddi destek sağlanması için Meclis’e kanun teklifi sunan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, öğrenim kredisi ödemelerinin ve faizlerinin ertelenmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Korona virüsü salgını tedbirleri kapsamında yaklaşık 8 milyon üniversite öğrencisi örgün eğitim yılının ikinci yarısını uzaktan eğitimle tamamlayacak. İnternet üzerinden devam edecek uzaktan eğitim sürecinde öğrencilere devletin maddi destek vermesi gerektiğini belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, yurt ücretleri ile öğrenim kredisi borçlarının ertelenmesini ve faizlerinin silinmesini içeren kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

‘BORÇLANAN GENÇLER ACİL ÇÖZÜM BEKLİYOR’

Korona virüs tedbirleri kapsamında Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversitelerin bahar döneminde yüz yüze ders yapmaması kararından 7 milyon 740 bin 502 üniversite öğrencisi etkilendi. Öğrenciler için TBMM Başkanlığı’na yasa teklifi sunan CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Bugün alacağımız her tedbir öncelikle yarınların inşası için gerekli. Milyonlarca üniversiteli gencimizin yaşamlarına devamını sağlaması için temel ihtiyaçlarını karşılamak da devletin görevidir. Devlet yurtlarında kalan 700 bin, öğrenim kredisi alan 1.6 milyon öğrencimizin sorunları ile geçmiş yıllarda aldıkları öğrenim kredileri nedeniyle devlete borçlanan gençlerimizin sorunları acil çözüm bekliyor” dedi.

‘EKSTRA MADDİ İHTİYAÇLARI OLACAK'

Öğrencilerin öğrenim gördükleri şehirlerden ailelerinin yanlarına dönseler bile ayrıldıkları evlerinin kirasını ve faturalarını ödemek zorunda olduklarını ifade eden Çakırözer, “Ayrıca şimdi bir de uzaktan eğitim için gerekli bilgisayar, tablet gibi teknik altyapı ile evlerinden internet erişimi için ekstra maddi ihtiyaçları olacak” dedi. Çakırözer, tüm öğrencilere uzaktan eğitim sürdüğü müddetçe geri ödemesiz en az 550 lira aylık devlet desteği verilmesini teklif etti.

Çeşitli nedenlerle ailelerinin yanına dönemeyen ve devlet yurtlarında kalmaya devam eden öğrencilerin olduğuna da dikkat çeken Çakırözer, yeni eğitim öğretim dönemi başına kadar yurtların ücretsiz hale getirilmesini de önerdi.

‘ÖĞRENİM KREDİSİ FAİZLERİ SİLİNSİN’

Yaklaşık 5 milyon gencin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) aldığı öğrenim kredisi borcunu ödeyemediğini, yaklaşık 300 bin gencin bu borç nedeniyle yasal takip altında olduğunu belirten Çakırözer, öğrenim kredisi için de harekete geçilmesini talep etti. Bankaların kredi borçlarını ertelerken öğrenim kredisi mağdurlarının unutulduğunu, salgın döneminde binlerce gencin de işsiz kaldığını belirten Çakırözer, öğrenim kredisi borç ödemelerinin salgın riski sonuçlanıncaya kadar ertelenmesini ve faizlerinin de silinmesini istedi.

‘KAÇ ÖĞRENCİNİN İNTERNETE ERİŞİMİ YOK’

Meclis’e sunduğu kanun teklifinin yanında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi de veren Çakırözer, Türkiye genelinde öğrencilerin internete erişiminin oranını da sordu. Çakırözer’in yanıt bekleyen soruları arasında şunlar yer aldı:

-Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi için bakanlığınız bütçesinden herhangi bir destek sağlanmış mıdır? Üniversiteler için altyapı çalışmaları için ayrılan bütçe ne kadardır?

-Türkiye’de üniversite öğrencilerinin internete erişim oranı nedir? Kaç öğrencinin internete erişimi yoktur?

-Derslerinde kullanmak üzere bilgisayar, tablet veya akıllı telefonu olmayan öğrencilere yönelik çözüm planı ve projeleriniz var mı?