‘Kadına yönelik suçlar af paketinden çıkarılsın’

Aydın Kadın Platformu, birçok kesimin tepkisini çeken ceza infaz yasası taslağına "Devlet kadın ve çocukları korumak yerine failleri korumayı seçmiştir" diyerek tepki gösterdi. Platform, "Af paketinden, uyuşturucu, kadına yönelik şiddet ve cinsel suçların derhal çıkarılmasını talep ediyoruz" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Başta kadın örgütleri olmak üzere tüm demokratik kamuoyunun tepkisini çeken ceza infaz yasası taslağına Aydın Kadın Platformu da, "Devlet kadın ve çocukları korumak yerine failleri korumayı seçmiştir" diyerek tepki gösterdi.

Platformun yazılı olarak paylaştığı açıklamada, salgın durumunda şiddetin artacağına dikkat çekilerek, “Koruma kararı çıkartılan kadınların yaşam hakkına kastedildiği bir ülkede, bu yasa teklifinin hem kadınları, hem de toplumu temelden etkileyen ciddi sorunlar doğuracağı açıktır. Bu infaz paketiyle devlet kadınları ve çocukları korumak yerine, failleri korumayı seçmiştir” denildi.

'CİNSEL ŞİDDETE MARUZ BIRAKILANLARA HAK ARAMAYIN MESAJI'

Bu infaz paketinin sadece failleri cesaretlendirmekle kalmadığı, cinsel şiddete maruz bırakılanlara da hak aramaya kalkmayın mesajı verdiği belirtilen açıklamada, "Toplumun tüm kesimlerince karşı çıkılmasına rağmen AKP tarafından düzenlenen ve medyaya yansıyan ceza infaz yasası taslağında, uyuşturucu ve cinsel suçların da infaz indirimi kapsamına alındığını görüyoruz. Önümüze konulan tasarı bu haliyle meclisten geçerse, cinsel şiddet faillerinin salıverilmesiyle birlikte, her gün risk altında olan kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin karantina şartlarında daha da artacağını öngörmek zor değil. Hali hazırda bildirilemeyen veya üzeri örtülen kadınlara ve çocuklara yönelik istismar ve cinsel şiddet, faillerin suçunun hafifletilerek teşvik edilmesiyle daha da görünmez olacaktır" ifadeleri yer aldı.

'DEVLET FAİLLERİ KORUMAYI SEÇMİŞTİR'

Kadına yönelik şiddetin, kadın sağlığına verdiği fiziksel, mental, sosyal zararlar nedeniyle öncelikli sağlık sorunu kabul edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Ataerkil sistemin temsilcisi siyasi iktidar, bu infaz yasası teklifiyle faillere indirim yaparken, şiddetin artacağı salgın durumunda, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik bir çalışma planından bahsetmemiştir. Koruma kararı çıkartılan kadınların yaşam hakkına kastedildiği bir ülkede, bu yasa teklifinin hem kadınları, hem de toplumu temelden etkileyen ciddi sorunlar doğuracağı açıktır. Bu infaz paketiyle devlet kadınları ve çocukları korumak yerine, failleri korumayı seçmiştir" sözleri yer aldı.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ UYGULAYIN'

Aydın Kadın Platformu’nun ifade özgürlüğünü kullandığı için cezaevlerinde bulunan birçok gazeteci, siyasetçi, öğrenci, akademisyen, avukat ve insan hakları savunucusunun serbest bırakılması gerektiğini bildirdiği açıklamasında, talepleri ise şöyle:

"İnfaz paketinin, kadına ve çocuğa yönelik cinsel istismar suçu işlemiş kişileri kapsamasını reddediyoruz. Devletin her türlü şiddete, istismara karşı olmasını, şiddeti önlemek için imzalamış olduğu uluslararası İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamasını, sivil toplum örgütlerinin hazırlamış olduğu kadına yönelik şiddet raporlarını dikkate almasını, hazırlamış olduğu af paketinden, uyuşturucu, kadına yönelik şiddet ve cinsel suçların derhal çıkarılmasını talep ediyoruz." (DUVAR)