TTB Başkanı Adıyaman: Lütfen sosyal izolasyon çağrılarına uyun

TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, önümüzdeki iki haftanın kritik olduğunu söyledi ve ‘vatandaşlara bir kez daha sesleniyoruz, lütfen sosyal izolasyon çağrılarına uyun’ dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Türk Tabipleri Birliği (TTB), birlik bünyesinde oluşturulan Covid-19 İzleme Grubu, Korona Virüs Pandemisi Çalışma Grubu ile bazı tabip odalarının yöneticileri, uzmanlık derneklerinin temsilcileri ve TTB Merkez Konsey üyelerinin katılımıyla 6 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantının bitiminde Gazete Duvar’a açıklamalar yapan TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman vatandaşlara “Sosyal izolasyon çağrılarına uyun” diye seslendi. TTB Başkanı Prof. Dr. Adıyaman’ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

‘VATANDAŞLARIN SALGININ CİDDİYETİNİ GÖREMEMELERİ BİZİ ÜZÜYOR’

Sağlık Bakanlığı’nın, TTB’nin, uzmanlık derneklerinin uyarılarına rağmen sokaklar ne yazık ki dolu, İstanbul’da insanlar sahile akın etmiş ve dün açıklanan mangal, piknik yasağına rağmen buna uymayanlar var. Yurttaşların korona salgınının ciddiyetini yeterince algılayamadıklarını görmek TTB’yi üzüyor. Önümüzdeki bir buçuk, iki hafta çok önemli. Sağlık Bakanlığı ve sağlık çalışanlarının yanı sıra tüm yurttaşlara da önemli bir görev düşüyor. Vatandaşlarımızın bu salgının büyümemesi için gerekli toplumsal sorumluluğu yerine getireceğine inanıyoruz ve tüm vatandaşlarımızı göreve davet ediyoruz.

‘EKİPMAN EKSİKLİĞİ VE HASTANELERDEKİ ORGANİZASYONSUZLUK’

Bilgisayar üzerinden arkadaşlarımızla geniş katılımlı bir toplantı yaptık. Mevcut durumu, kriz yönetimindeki gözlenen sorunları, önümüzdeki günlerde yaşanabilecekleri masaya yatırdık. Tespitlerimiz doğrultusunda Sağlık Bakanlığı’na bazı çağrılar yapacağız. Öne çıkan başlıklardan ikisi, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kişisel koruyucu ekipman eksikliği ve hastanelerin organizasyon konusunda yaşadığı sorunlar oldu.

‘KORONA POZİTİF ÇIKAN SAĞLIK ÇALIŞANLARI DA VAR‘

Bazı illerden, sağlık çalışanlarının test sonuçlarının pozitif çıktığı ve kendilerinin karantina altında olduğuna dair bilgiler bize ulaşıyor. Onların bilgileri elimizde.

‘TEST KİTİNİN TÜM HASTANELERE ULAŞTIRILMASI GEREKİYOR’

Bazı üniversite hastanelerinde, vakıf hastanelerinde ve özel hastanelerde testlerin henüz alınmadığına dair duyumlarımız var. En kısa sürede tüm hastanelere test kitinin ulaştırılmasını istiyoruz. Ayrıca bu testlerde yalancı negatif sonuçlar da çıkabiliyor. Doktorların klinik gözlemi çok önemli. Bazı negatif vakalarda akciğer tetkiklerinin ve filmlerinin de teşhisin konulmasına yardımcı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hem ‘olası olgu’ tanımı hem de tedavi algoritması ivedi olarak gözden geçirilmeli ve genişletilmeli; biz TTB olarak bu konuda katkı sunmaya hazırız.

‘NE KADAR ÇOK TEST YAPILIRSA O KADAR İYİ’

Başından bu yana ne kadar çok test yapılırsa o kadar iyi demiştik. Çin’den daha dün geldi testler. Sağlık Bakanlığı, önceki gün vakıf ve özel hastaneler için de genelge yayınladı. Bakanlık, TTB’nin başından bu yana söylediklerini peyderpey ve gecikmeyle uygulamaya başladı. Özellikle test konusunda gecikildiğini düşünüyoruz. Ne kadar çok test yapılırsa o kadar çok hastayı yakalayabiliriz; bu hastaları en kısa sürede hem tedavi etmek hem de izolasyonu sağlamak büyük önem taşıyor.

‘KAMUCU SAĞLIK SİSTEMİNİN GEREKLİLİĞİ ANLAŞILDI’

TTB olarak özel hastanelerin Korona hastalarına ücretsiz bakması gerektiğini söylemiştik. Önümüzdeki bir buçuk, iki haftada salgının büyümesi bekleniyor. Bütün hastanelerin pandemi hastanesi haline getirilmesi doğru bir karar ama bu, İspanya’daki gibi özel hastanelerin kamulaştırıldığı anlamına gelmiyor. Bu süreç sağlıkta kamucu bir sağlık sisteminin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koymuştur. Pandeminin tüm dünyada, İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde, Türkiye’de geldiği ve gelebileceği konum, sağlığın kamu tarafından sunulmasının önemini ispatlamıştır.

‘ASKER UĞURLAMALARINA ÖNLEM ALINMALI’

O kadar uyarıya rağmen ne yazık ki asker uğurlamalarında binlerce insan tehlikeye atıldı. Kim bilir kaç kişi virüsü askeri birliklere, askeri tesislere taşıdı! Bu gibi toplanmaların toplum sağlığı açısından büyük bir sorun olduğunu defalarca söyledik. Bunlar engellenmeli. Asker uğurlamalarının durdurulması ve terhislerin de kontrollü yapılması gerektiği konusundaki uyarımızı bir kez daha yapıyoruz.

‘KHK İHRACI SAĞLIK ÇALIŞANLARI GÖREVE İADE EDİLSİN’

Herhangi bir mahkeme kararı olmadan kanun hükmünde kararname ile ihraç edilen sağlık çalışanlarının bir an önce göreve iade edilmesi gerekmektedir. Güvenlik soruşturması nedeniyle sağlık çalışanlarının atamasının bekletilmesini Anayasa Mahkemesi iptal etmişti. Ancak son bir haftada 4 doktorun ataması, güvenlik soruşturması gerekçesiyle yapılmadı. Bu atamaların da bir an önce yapılmasını bekliyoruz.

‘GEREKLİ UYARILARI YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Herkesin toplum yararını düşünmesi, bunu gözeterek hareket etmesi gerekiyor. TTB bütün Tabip Odalarıyla, sağlık çalışanlarıyla beraber bu salgına karşı verilen savaşta en önde, meslektaşlarımızla birlikte yer almıştır ve almaya devam edecektir. Gerekli mercilere uyarılarımızı yapmayı sürdüreceğiz.