İdlib saldırısının ardından Ankara alarmda: Saat saat ne yaşandı?

İdlib saldırısının ardından yaşananlar kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. İşte dün geceden bu yana yaşanan kritik saatler öncesinde ve sonrasında yaşananlar, muhalefet ve iktidar kanadından gelen açıklamalar...

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İdlib’deki saldırının ardından Ankara’da alarm vardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bakanlarla Beştepe’de güvenlik toplantısı yaparken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli parti genel merkezlerinde kurmaylarıyla değerlendirme toplantıları yaptı. İYİ Parti Genel Başkanı da sabaha karşı Ankara’ya gelerek genel merkezde Başkanlık Divanı’nı topladı. CHP Meclis’in kapalı olarak olağanüstü toplanması çağrısı yaparken programını keserek Ankara’ya dönen Meclis Başkanı Mustafa Şentop da Cumhurbaşkanı ile görüştü.

ERDOĞAN’IN SALDIRI ÖNCESİ SON AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib’deki saldırı öncesi son açıklaması AK Parti Siyaset Akademisi açılış dersindeydi. Öğleden sonra saat 15.00 civarında yapılan açılışta Erdoğan, “İdlib’de üç şehidimiz var, fakat onun yanında rejim güçlerinin kaybı büyük” dedi.

Bu açıklama yapıldığı sırada Rus ve Türkiye heyetlerinin görüşmeleri sürüyordu. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da saat 16.00’da görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada “Bir noktaya kadar geldi olaylar. Bugün yarın bunun sonuçları belli olacak. Buna göre tavrımızı ortaya koyacağız” dedi.

Anadolu Ajansı da saat 20.18’de “Türk heyeti, İdlib’deki durumla ilgili Ankara’da görüştüğü Rus tarafına, bölgede bir an evvel ateşkes sağlanması gerektiği bildirildi” açıklaması geçti.

Bu arada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ABD’li mevkidaşı Mark Esper ile İdlib konusunda bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmeyle ilgili saat 21.40’da Pentagon kaynaklı ajanslara düşen açıklamada, Esper’in İdlib’de Türkiye ile birlikte çalışmanın yollarını aradıklarını söylediği ifade yer aldı.

GECE 22.00'DE SALDIRI İDDİALARI SOSYAL MEDYAYA DÜŞTÜ

İşte bu saatlerde sosyal medyada İdlib’de Türk askerine saldırı düzenlendiği ve çok sayıda kayıp olduğuna dair haberler dolaşmaya başladı. Hatay’da hastane önlerinden görüntüler, insanların endişeli bekleyişlerine dair videolar paylaşıldı.

KAYNAKSIZ REJİMİN KAYIPLARI AÇIKLAMASI

Ancak Türkiye’de İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin akşam saldırıya uğradığı iddiasıyla ilgili açıklama yapılmazken güvenlik kaynaklarına dayanılarak '1709 rejim unsurunun öldürüldüğü' bilgisi basınla paylaşıldı. Medya kuruluşlarının Ankara temsilcilerine gönderildiği iddia edilen not saat 23.00 civarında tüm yayın kuruluşlarında aynı anda yer aldı.

BEŞTEPE’DE GÜVENLİK ZİRVESİ

Saldırının ardından Cumhurbaşkanı Başkanlığında Güvenlik Zirvesi toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklı bilgilendirmelere göre toplantı 22.00 civarında başladı ve yaklaşık altı saat sürdü.

AÇIKLAMA HATAY VALİSİNDEN

Cumhurbaşkanlığındaki toplantı devam ederken saldırı ile ilgili ilk açıklama Hatay Valisi Rahmi Doğan’dan geldi. Saat 23.50’de gelen açıklamada, “İdlib’de rejim kuvvetleri tarafından TSK unsurları hava saldırısına uğramıştır. Bu saldırı sonucu dokuz Mehmetçiğimiz şehit olmuştur” denildi. Ölü sayısı ile ilgili açıklamalar gece boyunca Vali Doğan’dan geldi. Doğan 00.30’da ölü sayısını 22, 02.00’de 29, 03.45’te 33 olarak duyurdu.

TWITTER’A ERİŞİM SAĞLANAMADI

İdlib’deki saldırı ve kayıplarla ilgili açıklamalarla birlikte internette de kesintiler, sosyal medya hesaplarında yavaşlamalar yaşandı. Saat 23.30’dan başlayarak sabah saatlerine kadar kullanıcılar başta Twitter olmak üzere sosyal medya hesaplarına erişimde güçlükler yaşadı.

CUMHURBAŞKANI VE BAKANLARDAN AÇIKLAMA YOK

Saldırıdan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’dan açıklama gelmedi. Güvenlik Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu.

GENEL MERKEZLER ALARMA GEÇTİ

İdlib’deki saldırının ardından tüm siyasi partilerin genel merkezleri alarma geçti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kurmaylarıyla değerlendirme toplantıları yaptı. Balıkesir’de bulunan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de programını iptal ederek sabaha karşı Ankara’ya döndü.

CHP’DEN 'MECLİS KAPALI TOPLANSIN' ÇAĞRISI

İdlib’deki gelişmelerle ilgili MHP lideri Bahçeli “İdlib’e kara ve hava operasyonu süratle icra edilmelidir” açıklaması yaparken CHP Sözcüsü Faik Öztrak da gece 02.00’de kameraların karşısına geçerek Meclis’in kapalı olarak olağanüstü toplanması çağrısı yaptı.

AKAR SINIRA GİTTİ

Güvenlik Zirvesi’nin ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Hatay’daki Taktik Komuta Merkezi'ne gitti. (DUVAR)

İdlib saldırısı dünya basınında: Türkiye-Rusya ilişkileri sınavdan geçiyorİdlib saldırısı dünya basınında: Türkiye-Rusya ilişkileri sınavdan geçiyor

Hatay Valisi: İdlib'de 33 asker şehit olduHatay Valisi: İdlib'de 33 asker şehit oldu

ABD: NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayızABD: NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız

Fahrettin Altun: Rejime misliyle mukabele edilmesi kararlaştırılmıştırFahrettin Altun: Rejime misliyle mukabele edilmesi kararlaştırılmıştır

AK Parti: Artık mültecileri tutabilecek durumda değilizAK Parti: Artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz

BBC: İdlib'de Türkiye-Rusya çatışması devasa bir risk unsuru yaratırBBC: İdlib'de Türkiye-Rusya çatışması devasa bir risk unsuru yaratır

Etiketler saldırı Ankara İdlib