18 kurumdan Kavala açıklaması: Derhal serbest bırakılmalı

Gezi Davası kapsamında beraat edilen ancak 15 Temmuz soruşturması kapsamında yeniden tutuklanan iş insanı Osman Kavala için 18 kurum açıklama yaptı. Açıklamada Kavala'nın tutukluluğunun hukuka aykırı olduğu belirtilerek, "Derhal serbest bırakılsın" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, iş insanı Osman Kavala'nın Gezi Davası kapsamında tahliye edildikten sonra başka bir dosyada yeniden tutuklanmasına ilgili basın açıklaması yaptı.  İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan açıklamaya şu kurum ve kuruluşlar katıldı: Civil Rights, Düşünce Suçu'na Karşı Oluşum, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Hak İnsiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kaos GL, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Research Institute on Turkey, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, SPod, Türkiye Almanya Kültür Forumu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği Yurttaşlık Derneği.

'TUTUKLAMA HUKUKA AYKIRI'

Ortak açıklamayı okuyan İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı'ndan Burcu Bingöllü şunları söyledi: "Osman Kavala’nın tekrar tutuklanması kötü muamaledir. Hem ulusal hem de uluslararası hukuk açısından büyük ihlaller içeren bu tutuklama kararının kaldırılması ve Osman Kavala’nın derhal tahliye edilmesi gerekmektedir."

Kavala'nın iki yıldan uzun süredir tutuklu bulunmasının hukuka aykırı olduğunu belirten ve daha fazla cezaevinde kalmaması gerektiğini vurgulayan Bingöllü şöyle devam etti: "Mevcut yaslara göre tutukluluk halinin sanık hakkında bir iddianame hazırlanmadan iki yılı aşması mümkün değil. Bu yönüyle yeniden tutuklama kararı ihlaldir. Osman Kavala emniyette ve savcılıkta tekrar sorgulanmamış, Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklanması talebiyle sevk edilmiş. Bu uygulama, tekrar tutuklanmasının geçen 28 ayda ortaya çıkan yeni bir delil ya da bilgiye dayanamadığının açık kanıtıdır Bu nedenle avukatların başvurusu bile gerekmeden 25 Şubat 2020'de tahliye edilmesi kanuni mecburiyettir."

Bingöllü son olarak şunları söyledi: "İnsan Hakları Savunucuları olarak Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Türkiye hem kendi iç hukukuna hem de AİHM kararlarına uygun davranmalı, hukuku bir yıldırma ve intikam alma aracı olmaktan çıkarmalı. Osman Kavala dahil tüm yurttaşlara hukukun üstünlüğü güvencesini sağlamalı."