Kıyamet saatinde gece yarısına 100 saniye kaldı

73 yıldır dünyadaki gelişmelere bağlı olarak güncellenen sembolik 'kıyamet saati' ileri alındı, 'kıyamet'i sembolize eden gece yarısına yalnızca 100 saniye kaldı. En son saat en son 1953'teki Soğuk Savaş koşullarında 12'ye 2 dakika kalayı gösteriyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilim insanları, insan kaynaklı bir felaketi ve bu felaket sonucunda insanlığı ve uygarlığı yok edebilecek 'apokaliptik bir gelişme yaşanma ihtimalini' sembolize eden 'kıyamet saati'ni ileri aldı. Son duruma göre artık gece yarısı 12'ye, yani 'kıyamet'e sadece 100 saniye kaldı.

Sembolik saatte gece yarısı, insan kaynaklı bir felaket yaşanma ihtimalini sembolize ediyor ve bu ihtimal ne kadar yükselirse saat o kadar 12'ye yaklaşıyor. Bu kez saat nükleer silahlar, siber saldırılar ve küresel ısınmadaki artış nedeniyle ileri alındı ve daha önce hiç olmadığı kadar olası kıyamete yaklaşıldı.

Sembolik saatin gösterdiği zaman 73 yıldır Atomik Bilimciler Bülteni (The Bulletin of the Atomic Scientists) adlı organizasyon tarafından belirleniyor. Organizasyon saati güncellerken hesaplamalar için danıştığı kurulda 13 Nobel ödüllü bilim insanı bulunuyor.

'ÇOK TEHLİKELİ BİR DÜNYAYI NORMAL GÖRMEYE BAŞLADIK'

Saat en son 2018 yılında ileri alındığında kıyamete 2 dakika kaldığı uyarısı yapılmıştı. 2019 yılında saatin yelkovanı gece yarısına 120 saniye kalada tutulmaya devam etti.

Organizasyon başkanı Robert Rosner, "Çok tehlikeli bir dünyayı normal gibi görmeye başladık. Nükleer gücün ve iklim krizinin oluşturduğu riskleri görmezden geliyoruz. Şu anda gerçek bir acil durumla karşı karşıyayız. Herhangi bir hatayı ya da gecikmeyi kaldıramayacak bir durumdayız" şeklinde açıklama yaptı.

SOĞUK SAVAŞ'TA GECE YARISINA 2 DAKİKA VARDI

Saat 19.45'te kurulduğunda, 12'ye 7 dakika vardı. 1947'den bu yana güncellenen kıyamet saati 1953'teki Soğuk Savaş yılında kritik noktaya ulaştı. Yelkovan bu dönemde 2 dakika kalaya getirildi. Saatin gece yarısından en çok uzaklaştığı, yani kıyamete en uzak dönem ise SSCB'nin çökmesi ve soğuk savaşın bitmesinin ardından 1991'de yaşandı: Yelkovan 12'ye 17 dakika kalayı gösteriyordu. (Kaynak: Euronews)