İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio Türkiye'ye gelecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşı Di Maio ile bu akşam, İstanbul'da görüşecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, bugün Türkiye'yi ziyaret edecek.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, eylül ayında göreve başlayan İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio, Türkiye ziyaretinde Çavuşoğlu ile ikili ilişkiler ile Libya başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacağı belirtildi.

Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İtalyan mevkidaşı Di Maio'nun bu akşam İstanbul'da görüşmesi planlanıyor.

İtalya, Doğu Akdeniz'de Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail ve Mısır'la birlikte doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleri yürütüyor. İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs, İsrail ile Kıbrıs gazını Avrupa'ya taşıması planlanan "EastMed Doğalgaz Boru Hattı Projesi" için anlaşma imzalamıştı. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin ise anlaşmayı ileri bir tarihte imzalayacağı açıklanmıştı.

İmza töreni Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasındaki deniz yetki alanı ve askeri işbirliği anlaşmalarından sonra yapılmıştı.

Türkiye ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) hakları yok sayıldığı gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.

İmza törenin ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Anlaşma, bölgede ülkemizi ve KKTC’yi dışlamaya çalışan beyhude adımların yeni bir örneğidir. Doğu Akdeniz’de en uzun kıyı şeridine sahip olan Türkiye’yi ve Kıbrıs Adası’nın doğal kaynakları üzerinde eşit haklara sahip olan Kıbrıs Türklerini yok sayan hiçbir proje başarılı olamayacaktır. Bu hususu bir kez daha uluslarararası toplumun dikkatine getiriyoruz" demişti. (HABER MERKEZİ)

İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs doğalgaz boru hattı anlaşmasını imzaladıİsrail, Yunanistan ve Kıbrıs doğalgaz boru hattı anlaşmasını imzaladı