Ege Üniversitesi Başhekimi: Organ nakli prosedürlere uygun yapıldı

Ege Üniversitesi'nde yapılan bir organ naklinin ardından iki kişinin ölmesiyle ilgili başhekimden açıklama geldi. Prof. Tuncay Göksel incelemelerin sürdüğünü, nakil işlemlerinin prosedürlere uygun yapıldığını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde organ nakli yapılan iki kişi ölmesinin, birinin de yoğun bakıma kaldırılmasıyla ilgili üniversiteden açıklama yapıldı. Üniversite hastanesi başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, nakil işlemlerinin Sağlık Bakanlığı prosedürlerine uygun yapıldığını ve iddialarla ilgili incelemelerin sürdüğünü ifade etti.

Kocası tarafından öldürülen Filiz Tekin'in organları için, yakınları tarafından bağışlama kararı alındı. Ege Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen nakillerin ardından Tekin'den böbrek nakli yapılan Münire İnanç 2 Ocak sabahı, karaciğer nakli yapılan Arife Aykut ise 3 Ocak akşamı vefat etti. Böbrek nakli gerçekleşen bir başka hasta 60 yaşındaki Ali Uslu ise yoğun bakıma kaldırılmıştı.

'NAKİL YAPILAN VÜCUDUN KABULÜ ZORDUR'

EÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuncay Göksel, Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezleri'nin 1988'den bu yana başarılı organ nakilleriyle yüzlerce hastanın yaşama tutunmasını sağladığını belirtti. Merkezin Türkiye'nin öncü organ nakil merkezleri arasında yer aldığını ve dünyada da başarılarıyla anıldığını vurgulayan Göksel, organ naklinin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen koşulların sağlanması durumunda yapılabildiğini ifade etti. Göksel şu ifadeleri kullandı:

"Organ nakilleri arasında en zor olanı kuşkusuz kadavradan yapılan nakillerdir. Ayrıca organ nakli sonrasında, nakil yapılan hastanın vücudunun organı kabul etmesi de zorlu bir süreçtir. Tüm bu süreçlerde Ege Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi birçok başarıya imza atmıştır.

Bazı basın kuruluşları tarafından gündeme getirilen iddialarla ilgili kurumumuz tarafından başlatılan inceleme sürmektedir. Yapılan ilk incelemelerde; nakil öncesi, nakil aşaması ve nakil sonrasında izlenen tüm yolların Sağlık Bakanlığı prosedürlerine uygun ve bakanlıkla koordineli bir şekilde yürütüldüğü saptanmıştır. İddialarla ilgili incelemelerimiz devam etmektedir." (AA)