'Halk eski anlaşmaları 23 Haziran'da iptal etti'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Meclis toplantısı öncesinde konuştu. Ulaştırma Bakanı'nın Kanal İstanbul protokolü açıklamasını talihsiz ve içeriği boş olarak bulduğunu söyleyen İmamoğlu, geriye dönük anlaşmaların halk tarafından iptal edildiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın, Kanal İstanbul projesine yönelik, “İBB ile protokol yaptık” sözlerine yönelik, "23 Haziran 2019’da geçmişe dönük bu ve bu tür bütün anlaşmaları halk iptal etti zaten" yanıtını verdi. İmamoğlu Bakan Turhan'ın açıklamasını "İçeriği boş, talihsiz bir Ulaştırma Bakanı açıklaması daha" diye yorumladı.

'HALK İPTAL ETTİ'

İBB Meclis toplantısı öncesinde MHP, İYİ Parti ve CHP gruplarını ziyaret eden İmamoğlu'na Bakan Turhan'ın ifadeleri soruldu. Ekrem İmamoğlu şöyle konuştu:

"2012, 2014, 2015, 2016 hatta 2018’de de o dönemin yetkilileri ile aralarında yapılmış protokoller var kurum içinde. Ama protokol deyince Sayın Bakan, zannedersiniz ki, imzayı attık iş bitti. Eğer Sayın Bakan’ı bir imza kurtaracaksa ya da İstanbul’u bir imza mahvedecekse, hiç kusura bakmasın yani bu konuda da araştırma yapmamış. Sayın Bakan’ı hep uyarıyorum, araştırarak ve süreci derinlemesine analiz ederek beyanatta bulunması konusunda. Ama ne yazık ki talihsiz bir açıklama. Kaldı ki 23 Haziran 2019’da geçmişe dönük bu ve bu tür bütün anlaşmaları halk iptal etti zaten."

'İÇERİĞİ BOŞ BİR BAKAN AÇIKLAMASI DAHA'

Yeni bir dönem başladı. Yani sesini çıkarmayan, ilgilenilmeyen değil, yeni bir dönem başladı. O bakımdan biz, 2019 23 Haziran itibari ile İstanbul’un konularına başka bir gözle bakıyoruz. Toplumun faydasını mı, bu şehrin faydasına mı? O gözle baktığımızda da Kanal İstanbul ile ilgili fikrimiz nettir. Bu netliğimizi Sayın Bakan 16 milyon insan nezdinde hala hissedememiş diye anlıyorum. Anlayacaktır. Hiçbir hukuki geçerliliği olmayan anlaşmalar. Örnek X yılında, 2014’te 2015’te neyse, bütün anlaşmalar var. ‘Şu planını sizin Bimtaş şirketiniz yapsın. Şu plan sürecini kurumunuz şu birimi tamamlasın’ diye karşılıklı protokoller… Onlar öyle bağlayıcılığı ve geçerliliği olan işler değildir. Bakanlık yazar ama o tebliği alan ve yorumlayan buradaki kurumlar var. Arkadaşlarım zaten gerekli cevapları yazacaklar. Niçin geçersiz olduğu ya da hangi işlemin yapılması gerektiği konusunda. Ki altını çiziyorum bakın bu tür meseleler protokol ile olmaz. Yani sanki İBB olarak bir yeri sattık, bakanlık da aldı, iş bitti… Böyle bir şey değil ki. 16 milyon insanın yaşamından bahsediyoruz. Yani bu şehri tehdit eden unsurlardan bahsediyoruz. Yine söylüyorum. İçeriği boş, talihsiz bir Ulaştırma Bakanı açıklaması daha.”

MHP'Lİ YILMAZ: SİZLERLE BİRLİKTE OLACAĞIZ, BİLMENİZİ İSTERİZ

İlk ziyareti MHP grubuna yapan İmamoğlu, bütçe haftasının yoğun geçeceğini söyledi. MHP'li Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz MHP grubu olarak İmamoğlu’nun ziyaretinden memnuniyet duyduklarını söyledi ve "Her birimizin bu kadim şehre bir borcu var. Biz, İstanbul’un hayrına olacak her şeyde varız. İstanbul’un hayrına olacak çalışmalarınızda MHP olarak hem İstanbul’a olan borcumuzu hem de bu ülkeye olan borcumuzda sizlerle birlikte olacağız. Bunu da bilmenizi isteriz" dedi.

'İSTANBUL, YANLIŞLARIN BEDELİNİ AĞIR ÖDÜYOR'

"Birisi dedi diye yanlışın peşinden gidenler var" diyen İmamoğlu, her şeyin bir anda normalleşemeyeceğini söyledi. İmamoğlu şöyle konuştu:

"İBB, farklı bir iktidar süreci yaşıyor. 25 yıllık bir süreçten sonra geldiğimizde her şeyin bir anda normalleşmesini beklemek de normal değil. Bir gün, 3 ay, 5 ay sonra her şeye alışılsın diye beklemek de doğru değil. İnsani değil. Yani iktidar olmuşsunuz, kaybetmişsiniz… İster istemez bir alışma süreci geçecek. O bakımdan bu süreci en makul tavırlarla, en uzlaşmacı ve ‘Sizi anlıyoruz’ diyerek, 'Haklısınız ama durum böyle. Gelin hep birlikte İstanbul için birlikte çalışalım' diyebilmelisiniz.

Bu önemli bir şey. Normalde 3 derin nefes alıp konuşuyorsanız, 13 derin nefes alıp konuşmalısınız. Bu tavrın İstanbul’a faydası vardır. İstanbul çok derin nefes alıp doğru işlerin yapılması gereken bir şehirdir. Eksikliklerin ve yanlışlıkların bedeli çok ağır ödüyor. Ve ne yazık ki bir siyasi partinin ya da birisi dedi diye yanlışı savunmaktan sakınmayan ve onun peşinden koşan birçok insanı görüyoruz. Üzülüyorum. Yanlışı savunan insanlar görüyorum hem devletin üst kademelerinde hem de burada. Ama bizler toplumu ve süreci rehabilite etmeliyiz. Umuyorum iyi bir günle başlayan ve iyi bir haftayla bitireceğimiz bir dönem olsun."

İMAMOĞLU'NA AK PARTİ SORUSU

Ziyaretlerin ardından İmamoğlu'na “AK Parti grubuna neden ziyaret gerçekleştirilmedi” sorusu soruldu. İmamoğlu “AK Parti’den de randevu istedik ancak bugün grup toplantılarını kendi il binalarında yapacaklarını ifade ettiler. Ancak meclise yetişeceklerini söyledikleri için uğrayamadık ama aynı fikirlerimi meclis kürsüsünden de yine AK Partili meclis üyelerine de ifade edeceğim” yanıtını verdi.

'DIŞ KAYNAK ARAYIŞIMIZ HEP OLACAK'

İmamoğlu, “Devlet bankalarıyla ilgili sorun hala devam ediyor mu? Dış kaynak arayışınız var mı şu aşamada” sorusuna dış kaynak arayışının hep olacağını söyleyerek cevap verdi. "Devlet bankalarında bir değişim olduğunda yine ilk sizi keyifle bilgilendireceğim. ‘Bak ne güzel kredileri açmışlar, veriyorlar yardımcı oluyorlar’ diyeceğim. Hiç kuşkunuz olmasın” derken, Haydarpaşa ve Sirkeci garlarıyla ilgili dava sürecine ilişkin açıklama da yaptı. Davanın devam ettiğini söyleyen İmamoğlu, "Son itiraz süresinin dolmasına bir gün kala Devlet Demiryolları savunmasını verdi. Mahkemenin kararını bekliyoruz. Hukukun, toplumun vicdanını ahlakını koruyucu bir karar almasını bekliyoruz. Bu konuda hukukun tüm süreçlerini analiz ettiğimizde, hukukçu görüşlerini aldığımızda da böyle bir ihalenin tamamlanmasının mümkün olmadığı yönünde. Hukukun en doğru kararı vermesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. (DUVAR)