Şebnem Korur Fincancı: Hekimliğin etik ilkelerinden 'adalet' unutulmamalıdır

Selahattin Demirtaş'ın yeterli tetkik yapılamadan hapishaneye geri götürülmesi üzerine TİHV kurucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, "hastanın sosyal iyilik halini gözetmeyen, dolayısıyla bütüncül iyi hekimlik ilkelerine uygun olmayan bir yaklaşım" eleştirisi yaptı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın hapishanede bilincinin kapanmasının ardından götürüldüğü hastaneden 'poliklinik kontrol' önerisiyle taburcu edilmesi üzerine, Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı tıp etiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Fincancı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda, "Cezaevinden getirilen bir hastaya "poliklinik kontrol önerisi” hastanın sosyal iyilik halini gözetmeyen, dolayısıyla bütüncül iyi hekimlik ilkelerine uygun olmayan bir yaklaşımdır! Hastaların cezaevlerinden dışarıdaki sağlık kuruluşlarına sevk koşullarının farkında olmak hekim sorumluluğunun bir parçasıdır.

Kullanılan sevk araçlarının sağlığa aykırı koşulları, sevk sırasında uygulanan kısıtlama araçlarının insan onuruyla bağdaşmayan özelliği, cezaevi iç ve dış güvenlik nöbet değişim saatleri nedeniyle yaşanan zaman aksaklıkları hastanın sağlık hakkından yararlanması önündeki en basit engellerdendir. Cezaevinden bir hastayı poliklinik kontrolü önerisiyle geri gönderdiğinde meslektaşlarımın bu zorlukları gözetmeden, “önce zarar verme” ilkesine aykırı tutumundan söz edilebilir." görüşünü dile getirdi.

Demirtaş'ın yeterli tetkik yapılmadan hapishaneye gönderilmesi konusunda ise Fincancı tıp etiğini hatırlattı:

İnsan Hakları ve Etik derslerimizde tam da bu duruma benzer bir olguyu tartışmalarını sağlayarak öğrencilerin tutum geliştirmesi için çaba sarfettim yıllarca. Tanı süreci aynı günde tamamlanamıyorsa cezaevinden getirilen bir hastanın sosyal koşulları dikkate alınarak davranılmalı, gerekenler yatırılarak tamamlanmalıdır.

Yol parasına gücü yetmeyen veya hareket zorluğu olan bir hastanın da benzer nedenlerle yatırılarak tetkikleri sürdürülmelidir. Hekimliğin etik ilkelerinden “adalet” unutulmamalıdır.

Her hastanın sağlık gereksinimleri kendi koşullarına özgü ve biriciktir. Hekim hastasının biyolojik, psikolojik ve sosyal iyilik halini bu koşulları gözeterek sağlamakla yükümlüdür.

(HABER MERKEZİ)