AYM, Ensar protestosuna verilen cezayı ihlal kabul etti

Ensar Vakfı protestosuna katılan bir öğrenciye verilen para cezası hak ihlali kabul edildi. AYM kararında bu tür cezaların insanların başka barışçıl gösterilere katılmasına engel olabileceği ve demokratik toplum gelenekleri ile bağdaşmadığı ifade edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ensar Vakfı ve Karaman Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'ne ile bağlantılı yurtlarda kalan öğrencilerin cinsel tacize uğradığının kamuoyuna yansımasının ardından protesto gösterisine katılan Hayriye Özde Çelikbilek'e verilen para cezası hak ihlali olarak kabul edildi. Anayasa Mahkemesi kararında, "Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına yapılan bir müdahale zorunlu bir ihtiyacı karşılamıyorsa ya da zorunlu bir ihtiyacı karşılamak ile birlikte orantılı değilse demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir müdahale olarak değerlendirilemez" denildi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğrencisi Hayriye Özde Çelikbilek, 25 Mart 2016 tarihinde Ensar Vakfı Ankara Şubesi önünde yapılan protesto gösterisine katıldı. Gösteride kullanılan pankartın üzerinde "Tecavüz yuvası Ensar kapatılsın, Öğrenci Kollektifleri" yazılıydı. Pankartın üzerinde yer alan ok ise vakfın şubesini gösteriyordu. Gösteriye katılanlar ayrıca şube tabelası ve duvara 'Tecavüzcü Ensar' yazdıktan sonra dağıldılar. Eylemin görüntülerinden kimlik tespiti yapan polisler Çelikbilek'i evinden gözaltına aldı. Üç gün sonra 219 TL idari para cezası uygulanarak serbest bırakıldı.

Barışçıl bir eylem yaptığını savunan Çelikbilek para cezasına itiraz etti. Ancak mahkeme herhangi bir gerekçe dahi belirtmeden para cezasının usul ve yasaya uygun olduğuna karar verdi. Karar üzerine Çelikbilek bu kez Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini iddia etti.

Başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi kararında, "Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına yapılan bir müdahale zorunlu bir ihtiyacı karşılamıyorsa ya da zorunlu bir ihtiyacı karşılamak ile birlikte orantılı değilse demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir müdahale olarak değerlendirilemez" görüşü savunuldu. Kararda ayrıca barışçıl bir gösteri için uygulanan para cezasının, Çelikbilek'in bir daha benzer gösterilere katılmaktan kaçınabileceği ve bunun demokratik toplum gereklerine uygun bir müdahale olmadığına dikkat çekildi. AYM, para cezası kararının kaldırılması ve başvurucuya 5 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.