Gazetecilerin yüzde 5 gecikme faizi iptal!

Anayasa Mahkemesi, gazetecilere fazla çalışma ücretlerini zamanında ödemeyen işverenlerin bu ücretleri geçecek her gün için yüzde 5 fazlasıyla ödemesini içeren düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı buldu ve iptal etti. AYM’nin kararına tepki gösteren CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Halkın haber alma hakkı daha da zedelenecek” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Anayasa Mahkemesi, gazetecilerin fazla mesai ücretlerinin zamanında ödenmemesi durumunda, ödenmediği süre boyunca her gün işletilecek olan yüzde 5 faizi haksız ve ölçüsüz buldu.

Bakırköy 13’üncü İş Mahkemesi’nin itirazını inceleyen AYM, gazetecilere fazla çalışma ücretlerinin gününde ödenmemesi halinde bu ücretlerin her geçen gün için yüzde beş fazlasıyla ödenmesini Anayasa’ya aykırı bularak iptaline karar verdi.

‘GAZETECİLERİN ÜCRET HAKLARI ELLERİNDEN ALINDI’

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Anayasa Mahkemesi’nin gazetecilere fazla mesai ücretlerine ilişkin iptal kararını değerlendirdi. Çakırözer, “Bu madde gazetecilerin halkın haber alma hakkına tam olarak hizmet edebilmesinin güvencesiydi. Ama gazetecilikteki patronların teşebbüs hürriyeti, basın ve ifade özgürlüğünün önüne kondu. İktidarın ve işverenlerin ağır baskısı altındaki gazetecilerin ücret hakları ellerinden alındı. Gazeteci kovmak kolaylaştı. Zaten işsizliğin en çok yaşandığı mesleklerden biri olan gazetecilikte işsizlik daha da artacak” dedi.

Kararın, hükümete yakın medyada kapsamlı işten çıkarmaların yaşandığı bir dönemde alındığına dikkat çeken Çakırözer, Meclis’teki tüm partilere basın ve ifade özgürlüğünün daha fazla yara almaması için derhal yeni bir kanuni düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

‘GAZETECİ KOVMAK KOLAYLAŞACAK’

AYM’nin kararıyla gazetecilerin işten çıkarılmasının kolaylaşacağını belirten Çakırözer, “Gazetecilik zaten işsizliğin en çok yaşandığı iş kollarından biri. Bu durumda bu kararın alınması gazeteciliği daha güvencesiz bir meslek haline getirecek. İşten çıkarmalar artacak, meslekteki işsizlik oranı artacak. Zaten ağır yaralı olan basın ve ifade özgürlüğünde bir yara daha açılacak. Halkın haber alma hakkı daha da zedelenecek” ifadelerini kullandı.

TGS: GAZETECİLER TOPLUM İÇİN ÇALIŞIYOR, HAKLARINI BUDAMAYIN

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) AYM kararına ilişkin açıklama yaptı. Kararın Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten sendika, 1961 yılında yapılan düzenlemenin neredeyse 60 yıl sonra değiştirilmesini eleştirdi. "Basın özgürlüğü mü patronların özgürlüğü mü?" diye soran TGS, Anayasa Mahkemesi'nin kendisiyle çeliştiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa Mahkemesi en son 2008 yılında aynı konuyu değerlendirmiş ve ‘basın özgürlüğüne vurgu yapılarak’ ‘basın çalışanlarının ödenmeyen ücretleri konusunda korumaya yönelik düzenlemelerin Anayasaya aykırı bir yönü bulunmadığını ve itirazın reddine karar vermiştir.

Bu karar 12 ye 4 karşı oy ile oluşturulmuştur. Karşı oy bildiren Anayasa Mahkemesi üyelerinin de değindiği gibi 2008 tarihli AYM kararı henüz güncelliğini korurken verilen bu iptal kararı kanunun düzenleme amacından, basın özgürlüğünden uzaklaşılması anlamına gelmektedir.

Bu AYM kararı gazetecilerin sendikalı olması ve toplu iş sözleşmesi ile korunması ihtiyacını çok açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bizi kurtaracak olan birlikten gelen gücümüzdür." (DUVAR)