Çavuşoğlu: Hakkımdaki iddialarla ilgili yasal süreci başlatacağız

Lobicilik faaliyetleri yaptığı iddiasının doğru olmadığını söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu tür iddialara karşı özellikle arkasında ne var ortaya çıkması bakımından da bu yasal süreci sonuna kadar işleteceğiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşmelerindeki konuşmasında ABD ve Rusya'nın Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik Barış Pınarı Harekatı'nın ardından imzalanan anlaşmaların şartlarına uymadığını söyledi.

Çavuşoğlu, "Mutabakatın gereğini yaptılar mı şu ana kadar, hayır yapmadılar. Yapılması lazım. Netice alamazsak, tıpkı Amerika ile denedikten sonra harekatı başlattığımız gibi yine gereğini yapacağız" dedi. IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin öldürüldüğü operasyona da değinen Çavuşoğlu, "Ona en yakın İthavi diye bir adam var onu yakaladık Irak'a verdik. Bağdadi'nin yerini o gösterdi" ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyeliği sırasında Ukrayna lehine lobicilik yaptığı iddiası sorulan Çavuşoğlu, "İnternet sitesinde hakkımdaki iddialarla ilgili yasal süreci başlatacağız. Uzaktan yakından, gerçeklikle ilgisi olmayan bu tür iddialara karşı özellikle arkasında ne var ortaya çıkması bakımından da bu yasal süreci sonuna kadar işleteceğiz" yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Dışişleri Bakanlığı'nın bütçesi görüşmeleri sırasında milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Hükümetin dış politikasında herhangi bir eksiklik olmadığını savunan Çavuşoğlu, "Türkiye'nin geçtiği zorlu süreçlerin ardından Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerde reformcu kimliğine geri döndüğünü" söyledi.

Türkiye'nin sorumluluklarını yerine getirdiğini belirten Çavuşoğlu, "Her şeyin sorumlusu olarak Türkiye'yi görmek, Türkiye'ye ve bize haksızlıktır" diye konuştu.

'ATAMALARI OBJEKTİF KRİTERLER ÇERÇEVESİNDE YAPIYORUZ'

Dışişleri Bakanlığı atamalarına ilişkin yapılan eleştiriler üzerine Çavuşoğlu, "Dışişleri Bakanı olduğum günden bu yana bakanlık içinde ekipçilik vesaire tüm anlayışları bir kenara bırakarak, tüm atamalarımızı içeride ve dışarıda objektif kriterler çerçevesinde yapıyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, dışişleri bakan yardımcıları ve personeller konusunda ilgili kişilerle atamalar konusunda istişarelerin yapıldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda toplamda 249 büyükelçimiz var ve sizin tabirinizle dışarıdan 24 büyükelçimiz var. 249'a 24. Öyle bir anlatıyorsunuz ki sanki bakanlığın tamamen içeride ve dışarıda herkes dışarıdan atanmış. Bu da doğru değil. Size göre azdır, çoktur ama ihtiyaca göre karar veriyoruz. İhtiyaca göre karar verdiğimize göre ve yasal bir şey yapıyoruz. Etik olmayan bir şey yapmıyoruz."

'MUTABAKATTA ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK'

Türkiye'nin, "ABD ve Rusya arasında sıkışık bir ülke olmadığını" söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim hazırladığımız metinler üzerinden müzakere yapılarak mutabakat sağlandı ya da ortak açıklama yapıldı. Arkadaşlarımız da gerçekten çok iyi bir şekilde çalıştılar. Sonuçta burada biz iki ülkeyle de beş gün içinde mutabakata vardık. Burada şu anda bu mutabakatın gereğini yaptılar mı tamamen? Hayır yapmadılar, yapılması lazım. Biz mutabakat gereği üzerimize düşeni yaptık ama tacizler olduğu zaman da gereğini yaptık ama buradan bir netice alamazsak tıpkı Amerika ile denedikten sonra harekatı başlattığımız gibi yine gereğini yapacağız. Bunun başka çaresi yok. Yanı başımızdaki terör tehdidini bizim mutlaka temizlememiz lazım."

'SURİYE KONUSUNDA HEP TÜRKİYE'Yİ SUÇLUYORSUNUZ'

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye politikasına ilişkin yapılan eleştirileri, "Suriye konusunda da hep Türkiye'yi suçluyorsunuz. Suriye'yi ve sorunu, Arap Baharı'nı biz mi başlattık? Mısır'da Arap Baharı'nı biz mi başlattık? Mısır'da Arap Baharı'nı biz başlatmadık. Tunus'ta da biz başlatmadık ve diğer tarafta da biz başlatmadık" diyerek yanıtladı.

Suriye hükümetine sadece Türkiye'nin tavır sergilemediğine dile getiren Çavuşoğlu, "Arap Ligi dediğiniz bir örgütte şimdi Suriye var mı? İslam İşbirliği Teşkilatı'nda (İİT) Suriye var mı? Yok. Rejime karşı sadece Batı tavır sergilemedi ki. Arap Ligi de dışladı, İİT de dışladı. Neden dışladı? Bu kadar insanı katlettiği için dışladı. Yani burada sadece bize suç bulmayalım" dedi.

'BAĞDADİ'NİN YAKINLARIYLA İLGİLİ YANLIŞ BİLGİ VAR'

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin yakınlarının gözaltına alınmasına da değinen Mevlüt Çavuşoğlu, "Bağdadi'nin ailesiyle ve yakınlarıyla ilgili sanırım yanlış bilgi var. Bizim geçmişten bu yana tuttuğumuz, yakaladığımız yakınları da var. Mesela ona en yakın (İsmail el) İthavi diye bir adam vardı, onu yakaladık ve Irak'a da verdik ve Bağdadi'nin olduğu yeri o gösterdi. O nerede saklandığını gösterdi" diye konuştu.

Bağdadi'nin kardeşi ve ailesini Türkiye'de değil, Suriye'nin Azez kentinde yakaladıklarını söyleyen Çavuşoğlu, "Daha önce yakaladıklarımız zaten içeride tutuklu. Yeni yakaladıklarımız... Amerika'ya giderken bizim yakaladıklarımız 287 kişiydi Barış Pınarı Harekatı'ndan sonra ve bunların çoğunu da YPG bıraktı. Bunları bilerek bıraktılar" ifadelerini kullandı.

'LOBİ FAALİYETİ İDDİASININ GERÇEKLİKLE İLGİSİ YOK'

Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) üyeliği sırasında bazı lobi faaliyetleri yaptığına ilişkin iddialarla ilgili yöneltilen soru üzerine konuyla ilgili yasal süreci başlatacaklarını belirtti.

Çavuşoğlu, "İnternet sitesinde hakkımdaki iddialarla ilgili yasal süreci başlatacağız. Uzaktan yakından, gerçeklikle ilgisi olmayan bu tür iddialara karşı özellikle arkasında ne var ortaya çıkması bakımından da bu yasal süreci sonuna kadar işleteceğiz" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın eski seçim kampanyası yöneticisi Paul Manafort’a ait olduğu öne sürülen e-posta yazışmalarında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu farklı ülkelerden bir grup siyasetçinin Ukrayna hükümeti adına para karşılığında lobi faaliyetinde bulunduğu iddia edilmişti.

Dışişleri Bakanlığı bütçesine ilişkin yöneltilen eleştirilere de cevap veren Çavuşoğlu, bakanlığın harcamalarının yüzde 91'ini yurt dışı harcamaları oluşturduğunu ve bütçenin yüzde 9'unun da merkezde harcandığı aktardı.

Çavuşoğlu: İddialar gerçek değil, hesabını veremeyeceğim hiçbir davranışta bulunmadımÇavuşoğlu: İddialar gerçek değil, hesabını veremeyeceğim hiçbir davranışta bulunmadım

'İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'YLA REKABET İÇİNDE DEĞİLİZ'

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Dış Politika ve Güvenlik Kurulu ile Dışişleri Bakanlığının görevlerinin tamamen ayrı olduğunu ve arada hiçbir yetki çatışmasının olmadığını söyledi.

"Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, sizin yerinizi aldı" eleştirisini de değerlendiren Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"İletişim Başkanlığı'nın görevi nedir? Dış politika yürütmek değil ki. Kamu diplomasisi dahil iletişim konusunda Cumhurbaşkanımız adına çalışmaları yapmaktır. Kamu diplomasisini de Dışişleri Bakanlığı ve İletişim Başkanlığı birlikte yapmak durumundadır çünkü sadece içeride değil, dışarıda da bu faaliyetleri yürütmemiz lazım. Veya Cumhurbaşkanlığımızla, diğer arkadaşlarımızla bizim rekabet içine girmemiz mümkün değil. Hepimiz bir ekibin parçasıyız. Beraber çalışıyoruz. Herkesin görev dağılımı farklı, iş birliğimizi yapıyoruz. Diğer ülkelerle müzakerede askerimiz, istihbaratımız, biz Dışişleri Bakanlığı olarak hep beraber bu işi yapıyoruz." (ANKARA/AA)