Meclis'te Suriye'ye harekat gerginliği

Türkiye'nin Suriye'ye düzenlediği harekat Meclis’te tartışma konusu oldu. HDP ile AK Parti, MHP ve İYİ Parti arasında "işgal" sözleri nedeniyle tartışma yaşandı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda grup önerisi üzerine söz alan HDP Milletvekili Murat Çepni, tezkereye hayır oyu verdiklerini hatırlattı, "Çünkü bu savaş tezkeresi halkların iradesine yönelik geliştirilen bir savaş ve işgal tezkeresidir. Bugün savaş ve işgal başlamış durumda ve bu Mecliste bu alkışlanıyor" dedi.

Çepni'nin sözlerine AK Parti milletvekilleri "Bu işgal değil, terörle mücadele", "Türk ordusu orada PKK'yla savaşmak için var" sözleriyle tepki gösterdi. Çepni'nin konuşmasının devamında tekrar "işgal" ifadesini kullanması üzerine AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, "Bu Meclisin verdiği karara böyle hakaret edemezsin!" diye bağırdı. AK Parti Milletvekili Şahin Tin, "Vatan hainisiniz!", AK Parti Milletvekili Şenel Yediyıldız, "Yahudilerin askerisiniz" diye seslendi. AK Partili milletvekillerinin tepkisine MHP ve İYİ Parti milletvekilleri de katılınca Meclis'te tansiyon yükseldi. Çepni'nin "işgal" sözünü geri alması istendi.

AK PARTİLİ TURAN: 'İŞGALCİ' DİYEN VATAN HAİNİDİR

Çepni'nin konuşmasının ardından Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan söz aldı. Turan, "Bir taraftan Kandil'e göz kırpıp bir taraftan Ankara'da vekillik yaparlarsa buna hiç kimse izin vermez Sayın Başkan. Bu kürsü millete rağmen, milletin değerlerine küfretme kürsüsü değildir Sayın Başkan. Bizim Mehmetçik'imize hiç kimse "işgalci" diyemez. Mehmetçik'e "işgalci" diyen kişi ya haindir, ya zalimdir. Eğer askerimizle ilgili, tezkereyle ilgili bu kadar farklı, bu kadar ithamkâr laf söyleyeceklerse vekilliği bıraksınlar Kandil'de istediği her şeyi söylesinler, orada da Fırat Kalkanı'nı görsünler, Zeytin Dalı'nı görsünler" dedi.

HDP’Lİ KURTULAN: İŞGAL DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, AK Partili Turan’ın "Demokratik tepkiler başımızın üstüne" sözünü hatırlattı, “Arkadaşımızın elinde silah mı vardı? O kürsü demokrasinin kürsüsü değil mi? Herkes gibi biz de burada düşüncemizi ifade etmek zorundayız. Hepiniz savaşa "evet" dediniz, Barış Pınarı dediniz, biz de o pınardan gözyaşı ve kan akacağını iddia ediyoruz” dedi. Kurtulan, “işgale gidiyorsunuz” sözlerini söylemeye devam edeceklerini ifade etti.

İYİ PARTİ’DEN SALİH MÜSLİM HATIRLATMASI

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da terör tehdidine karşı savunma amaçlı operasyona "İşgal kuvvetlerinin hareketi" denilemeyeceğini söyledi. Türkkan AK Parti’ye de seslenerek, “Aynı PYD'nin eski Genel Başkanı Salih Müslim'i Türkiye'de kırmızı halıyla da ben karşılamadım. Onu da siz karşıladığınız. Türk toplumunun takdirine sunuyorum” dedi.

CHP’Lİ ÖZKOÇ: TBMM’YE ASKERİNİ KORUMA GÖREVİ VERİLİRSE TEZKEREYE EVET DERİZ

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise “Türkiye Cumhuriyeti devletinin eğer askeri o ya da bu nedenle -yanlış da bir karar alınmış olabilir- şu anda başka bir ülkenin sınırları içerisindeyken TBMM’ye kendi askerini koruma ve kollama görevi için bir tezkere gelirse biz buna "evet" deriz ve bundan bir adım geriye atmayız” dedi.

Meclis Başkanvekili Levent Gök de, Çepni'nin ifade etmiş olduğu sözün amacını çok aştığını düşündüğünü söyledi, “Böyle bir söylemin konuşulmasının, bu ortamda söylenmesinin -Meclis elbette en sert tartışmaların yapıldığı yerlerden bir tanesidir ama- uygun olmadığını düşünüyorum” dedi.

Konuşmaların ardından genel kurula ara verildi. (DUVAR)