Türkiye’den Yunanistan’a iltica uyarısı: Gülencilere mülteci başvurusu yasadışı göçü artırır

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, son dönemde Türkiye üzerinden Yunan Adaları'na kaçak geçişlerin artığına işaret ederek, en çok 'Afgan ve FETÖ iltisaklı kişilerin' geçtiğini söyledi. Yunanistan’ı anlaşmalara uymamakla suçlayan Kaymakçı, “Terörist Gülencilere mülteci başvurusu hakkı verirseniz bu çok yanlış bir mesaj verir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Bakanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Konrad Adenauer Stiftung Derneği tarafından düzenlenen Türkiye ve Avrupa Birliği’nin göç konusuna bakış açısını içeren toplantıda son dönemde yüzlerce sığınmacının Türkiye üzerinden Yunan Adaları'na kaçak geçiş yaptığına dair iddiaları değerlendirdi.

YASA DIŞI GEÇİŞLERİ 7 BİNDEN 70’E DÜŞÜRDÜK

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında 18 Mart 2016'da imzalanan göçmen mutabakatının uygulamaya konulmasıyla Ege’deki düzensiz göçün büyük oranda kontrol altına alındığını belirten Faruk Kaymakçı, yasa dışı göçlerin anlaşma sayesinde günlük 7 bin geçişten 70 geçişe düşürüldüğünü bunun da yüzde 97’lik bir azalma sağladığını söyledi. Ege kıyılarını Yunanistan ile paylaştıkları için iki ülke arasında daha fazla iş birliği sağlanması gerektiğinin altını çizen Kaymakçı, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'i seçildiğinde ilk tebrik eden liderin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ancak Miçotakis’ten sıcak bir karşılama göremediklerini ifade etti.

YUNAN ADALARINDAKİ 5 SICAK BÖLGEYE 478 MÜLTECİ GEÇİŞ YAPTI

Bir katılımcının, 18 Mart Antlaşması'nı hatırlatarak "Geçtiğimiz günlerde 478 mülteci Türkiye’den ayrılıp Yunan Adaları’ndaki 5 sıcak bölgeye intikal ettiler. 5 sıcak bölgede 20 bin kişi var" demesi üzerine Kaymakçı şöyle konuştu:

2011-2015 arası ortalamaları incelersek en yüksek oranın temmuz-ağustos-eylül aylarında gerçekleştiğini göreceksiniz. Türkiye’de 2018 yılında 256 bin kişi yakaladık karada. 2019’da 300 bin kişi yakaladık. Buna ilaveten 30 binden fazla insanı Ege Denizi'nde yakaladık. Türkiye’nin sahil güvenlik personelinin yüzde 60’ı Ege Bölgesi’ndeki 5 sıcak bölgede konuşlandırıldı. Biz burada uluslararası NATO desteği de alıyoruz. Yunanistan’da yeni bir hükümet var; bir önceki hükümet ile ilişkiler iyiydi. Yeni hükümet ile birlikte daha fazla işbirliği yapabileceğimizi umuyoruz. Bu konunun çözülmesi samimi ilişkilere bağlı.

'YUNAN ADALARINA FETÖ İLTİSAKLI KİŞİLER GEÇİYOR'

Son dönemde Türkiye üzerinden Yunan Adaları'na kaçak geçişlerin artığını işaret eden Kaymakçı, en çok 'Afgan ve FETÖ iltisaklı kişilerin' geçiş yaptığının altını çizerek şunları söyledi:

“Yunanistan 18 Mart Anlaşması yükümlülüklerine uymadı. Uluslararası hukukta teröristlerin ilticası konusunda çok açık hükümler vardır. Terörist olan Gülencilere, helikopter ile saldırıda bulunan bu teröristlere mülteci başvurusu hakkı veremezsiniz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a saldırıyı düzenleyen kişiler Yunanistan’a kaçtı. Onlara iltica hakkı verirseniz bu çok yanlış bir mesaj verir. Herkes yasa dışı iltica etmeye çalışır. Siz darbeye kalkışanları sınır dışı etmediniz, geri göndermediniz. Türkiye’nin bu protokole nasıl saygı duymasını beklersiniz.”

Etiketler Türkiye Yunanistan ab