'Toplumsal barış için yeni anayasa' istemi

İHD'nin 33'ncü kuruluş yıldönümü nedeniyle açıklama yapan İHD Kars Şubesi Başkanı Güldane Kılıç, 'demokratik ve eşitlikçi bir anayasa' talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Kars Şubesi, İHD’nin 33’üncü kuruluş yıl dönümünde Türkiye’deki hak ihlalleri konusunda basın açıklaması düzenledi. İHD Kars Şubesi Başkanı Güldane Kılıç, demokrasi için anayasa değişikliği gerektiğini söyledi.

İHD Kars Şube Başkanı Güldane Kılıç, toplumun bütün kesimlerinin katkı sunduğu yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Anayasal güvencelerin sağlanabilmesi için var olan antidemokratik anayasanın değişmesi ve toplumun bütün kesimlerinin ve dinamiklerinin ortaklaştığı yeni bir anayasa yapılması ile mümkün olacağını biliyoruz. Biz demokratik, adil eşitlikçi bir anayasa oluşturulabilmesi için toplumun bütün kesimlerini yeni anayasa çalışmalarına katkı sunmaya ve bu süreci örmek için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.

Kılıç, “İHD’nin kuruluşunda ve bu 33 yıllık serüveninde emek veren, İHD’ye katkı sunan, Türkiye'nin demokratikleşmesinin yapı taşlarını koyan bütün arkadaşlarımızı sevgi ve saygı ile bir kez daha burada anmak istiyorum. Yaşamını yitiren yoldaşlarımızın, çalışma arkadaşlarımızın da mücadelelerinin devamını getireceğimizi, bayraklarının taşıyıcısı olacağımızı bir kez daha yinelemek istiyorum” diye konuştu.

TEMEL SORUNLAR İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Türkiye’nin demokratikleşmesi ve hak ihlallerinin önüne geçilmesi için yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ifade eden Başkan Kılıç, temel sorunlara dikkat çekerek İHD’nin çözüm önerilerini de sundu. Kılıç, şunları söyledi: “

Türkiye'de bulunan mültecilerin haklarının garanti altına alınması ve mültecilere daha iyi yaşam koşullarının oluşturularak mültecilerin bu ülkeye uyum ve rehabilitasyon süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini ve ülkede özellikle Suriyeliler üzerinde yükselen ırkçılığın ortadan kaldırılması için gerekli tedbirlerin ve önlemlerin alınması konusunda yetkililere sesleniyoruz.

Özellikle Kürt sorununun barışçıl ve kalıcı demokratik çözümünün yeniden inşa edilmesi, Kürt sorununa ilişkin tarafların tekrardan müzakere ortamına gelmesi, Kürt siyasal hareketine ilişkin yapılan engelleme ve baskıların ortadan kaldırılması, inanç hürriyetinin sağlanması ve eşit yurttaşlık haklarının oluşturulması, bu ülkedeki bütün yurttaşların ötekileştirmeden eşit ve adil yurttaşlık temelinde yerini alabilmesini istiyoruz.

Anayasal güvencelerin sağlanabilmesi için var olan antidemokratik anayasanın değişmesi ve toplumun bütün kesimlerinin ve dinamiklerinin ortaklaştığı yeni bir anayasa yapılması ile mümkün olacağını biliyoruz. Biz demokratik, adil eşitlikçi bir anayasa oluşturulabilmesi için toplumun bütün kesimlerini yeni anayasa çalışmalarına katkı sunmaya ve bu süreci örmek için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.” (HABER MERKEZİ)