Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybeden 33 kişi daha toprağa verildi

Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımda hayatını kaybeden ve cesetleri bulunan 33 kişinin cenazesi, Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybeden 33 kişinin cenazesi, soykırımın yıl dönümünde Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Bosna Hersek'in Srebrenitsa şehrine 11 Temmuz 1995'te giren Ratko Mladic komutasındaki Sırp birlikleri, en az 8 bin 372 Boşnak sivili katletti. Kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Aradan 24 yıl geçmesine rağmen binin üzerinde kişinin cesedine hâlâ ulaşılamadı. Bu yıl da 33 kişinin cenazesi törenle Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedildi.

Türkiye'den Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile milletvekillerinin de yer aldığı cenaze ve anma törenine, ülkedeki uluslarası kurumların temsilcileri, siyasiler, diplomatlar, din adamları ile ülke içi ve dışından binlerce kişi katıldı.

Konuklar, eski akü fabrikasında yapılan anma töreninin ardından cenaze namazının da kılınacağı Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelerek soykırım anıtına çiçek bıraktı, dua etti.

Öğle namazının ardından 33 kişinin cenaze namazı kıldıran Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, Srebrenitsa'da yaşananları bir daha hiçbir yerde, hiç kimsenin yaşamaması temennisinde bulundu.

Cenaze namazının ardından cenazeler, toprağa verildi. Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilenlerin sayısı, bugünkü cenaze törenin ardından 6 bin 643'e yükseldi. (POTOÇARİ/AA)

Srebrenitsa'da katliama seyirci kalan Hollandalı askerler dava açıyor: 'İmkansız bir göreve gönderildik'Srebrenitsa'da katliama seyirci kalan Hollandalı askerler dava açıyor: 'İmkansız bir göreve gönderildik'