Türk ve Rus genelkurmay başkanları İdlib'i görüştü

Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'la İdilb başta olmak üzere Suriye'deki gelişmeleri görüştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov'la telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin İdlib'de son dönemde yükselen gerginliğin ardından gelmesi dikkat çekti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), görüşmede Suriye'nin İdlib kentindeki gelişmelerin ele alındığını duyurdu. Açıklamada, "Görüşmede İdlib gerginliği azaltma bölgesinde son dönemde meydana gelen gelişmeler ve bölgede istikrarın sağlanması için alınması gereken tedbirler başta olmak üzere Suriye ile ilgili konularda görüş alışverişinde bulunuldu" denildi.

NE OLMUŞTU? 

Türkiye ve Rusya arasında, 17 Eylül 2018'de imzalanan İdlib mutabakatı kapsamında TSK, İdlib'de askeri gözlem noktaları kurmuştu. Geçtiğimiz 13 Haziran'da Türkiye, 10 numaralı gözlem noktasına "kasıtlı olduğu değerlendirilen" havan topu atışı düzenlediğini ve 3 askerin yaralandığını açıklamıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise saldırının El Nusra örgütünü hedef aldığını belirterek "Rus Hava Kuvvetleri, Türk tarafının verdiği koordinatları kullanarak, dört hava saldırısı düzenledi. Bunun sonucunda, çok sayıda militan ve Türk gözlem noktasına havan topu atmak için kullandıkları mevziler imha edildi" açıklamasını yapmıştı.

Türkiye'den Rusya'ya İdlib yalanlamasıTürkiye'den Rusya'ya İdlib yalanlaması

SURİYE: ASKERİ HAREKAT TÜRK ASKERİNİN ÇIKMASINI SAĞLAYACAK

Bu olaydan 3 gün sonra, 16 Haziran, Suriye hükümetinin 9 numaralı gözlem noktasına saldırı düzenlediği duyuruldu. Milli Savunma Bakanlığı, saldırıya ağır silahlarla karşılık verildiği açıkladı.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, İdlib'de işgalci olarak nitelendirdiği Türkiye'ye Suriye'den çekilme çağrısı yapmış ve "Suriye hükümetinin düzenlediği harekatın Türk askerinin bu kentten çıkmasını sağlayacağını düşündüklerini" söylemişti.

Suriye: Türkiye'nin İdlib'den çıkmasını umuyoruzSuriye: Türkiye'nin İdlib'den çıkmasını umuyoruz

Milli Savunma Bakanlığı, 27 Haziran'da yine 10 numaralı gözlem noktasına saldırı düzenlendiğini ve 1 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu. Açıklamada, "Saldırıda bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, üç kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Saldırıyla ilgili olarak Rusya'nın Ankara Ataşesi, Genelkurmay Başkanlığına çağrılarak Rusya nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuş, saldırıların en ağır şekilde cezalandırılacağı iletilmiştir" denildi.

MSB: Suriye TSK gözlem noktasına saldırdıMSB: Suriye TSK gözlem noktasına saldırdı

ABD: TÜRKİYE'NİN İDLİB'DEKİ ÇABALARINI DESTEKLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile G-20 zirvesinde yaptığı görüşmenin öncesinde, ABD'den Türkiye'ye İdlib konusunda destek mesajı gelmişti.

ABD'nin iç savaşın başlamasıyla kapattığı Suriye Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabından "ABD Türkiye'nin İdlib'de ateşkesi sürdürme çabalarını destekliyor ve Esad rejiminin saldırısı sonucunda hayatını kaybeden Türk askeri için başsağlığı diliyoruz" paylaşımı yapılmıştı. (HABER MERKEZİ)

ABD'den İdlib'de Rusya'ya karşı Türkiye'ye destekABD'den İdlib'de Rusya'ya karşı Türkiye'ye destek

Kremlin: Putin'le Trump İdlib bağlamında Türkiye'yi konuştuKremlin: Putin'le Trump İdlib bağlamında Türkiye'yi konuştu

MSB: Rejim kontrolündeki bölgeden, gözlem noktası bölgesine top atışları yapıldıMSB: Rejim kontrolündeki bölgeden, gözlem noktası bölgesine top atışları yapıldı