Bloomberg'e konuşan Türk yetkili: YPG ile doğrudan temas yok

Bloomberg'e konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Ankara ile Suriye Demokratik Güçleri arasında görüşme iddialarına itiraz etti. Yetkili, 'YPG ile doğrudan bir görüşme yapılmadığını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alma kararı sonucunda ABD'yle yaşadığı krizin tırmandığı bir dönemde, iki ülkenin Suriye'nin kuzeyinde kurulmasını görüştüğü ancak uzlaşma sağlayamadığı güvenli bölge de yeniden gündemde. ABD'nin Suriye özel temsilcisi James Jeffrey'nin 'Türkiye ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında güvenli bölge konusunda genel bir anlaşma olduğunu' söylemesinin ardından, YPG ile görüşme iddialarına Ankara'dan itiraz geldi.

'DOĞRUDAN TEMAS YOK'

Amerikan haber kuruluşu Bloomberg'e isim vermeden konuşan üst düzey bir Türk güvenlik yetkilisi, Türkiye'nin YPG ile 'doğrudan müzakere yürüttüğü veya temas kurduğu' iddialarını reddetti. Yetkili, Türkiye'nin ABD'den taleplerini de şöyle sıraladı: YPG'nin sınırın en az 30-40 kilometre güneyine çekilmesi, IŞİD'le mücadele YPG'ye verilen ağır silahların toplanması ve güvenli bölgenin Türkiye'nin kontrolüne verilmesi.

Jeffrey geçen hafta, Suriye'nin kuzeyini kontrol eden SDG ile Türkiye arasında 'güvenli bölge konusunda prensipte genel bir anlaşma olduğunu' söylemiş ancak bazı konularda henüz uzlaşma sağlanamadığını aktarmıştı. ABD'li temsilci de anlaşılamayan konuları YPG'nin ne kadar geri çekileceği, IŞİD'le mücadeleden geriye kalan Amerikan silahlarına ne olacağı ve güvenli bölgenin nasıl yönetileceği olduğunu eklemişti. (DIŞ HABERLER)

Jeffrey: Türkiye ile SDG genel bir anlaşmaya sahipJeffrey: Türkiye ile SDG genel bir anlaşmaya sahip