Erdoğan: Temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi bizim için temel öncelik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Reform Eylem Grubu toplantısında konuştu. "Bakanlarımızdan reform irademizi somut adımlara çevirecek ve birlikte ilişkilerimize ivme kazandıracak çalışmalar bekliyorum" diyen Erdoğan, "Vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi bizim için temel önceliktir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Reform Eylem Grubu toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapıldı. Toplantıya Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve ilgili bürokratlar katıldı.

Toplantının başlangıcında bir konuşma yapan Erdoğan, Avrupa Günü'nde yapılan toplantının başarılı ve verimli geçmesini dileyerek, "Avrupa Günü aynı zamanda Birliğin sıkıntılarını masaya yatırma, genel fotoğrafını çekme bakımından önemli bir imkandır. Bundan 69 yıl önce 9 Mayıs 1950 tarihinde Schuman Deklarasyonu'nun kabul edilmesiyle Avrupa Birliği projesinin temelleri atıldı" ifadelerini kullandı.

'60 YILDIR ÜYE OLMA MÜCADELESİ VERİYORUZ'

"60 yıldır Avrupa Birliği'ne tam üye olmanın mücadelesini veriyoruz" diyen Erdoğan, "60 sene içinde maruz kaldığımız onca çifte standarda rağmen asla vazgeçmedik, yolumuzdan geri dönmedik. 60 sene önce nasıl kararlıysak bugün de aynı noktadayız. Avrupa Birliği kurumlarını, kendi hırsları, ön yargıları, küçük hesapları için istismar edenlere kesinlikle boyun eğmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin tam üye olarak yer almadığı bir Avrupa Birliği'nin, kurucu değerlerini temsil iddiasının havada kalmaya mahkum olduğunu belirten Erdoğan, "Avrupalı muhataplarımızın da ideolojik önyargılarını bir tarafa bırakıp, meseleye adalet ve hakkaniyet çerçevesinde yaklaşmalarını ümit ediyoruz. Türkiye'ye yönelik ayrımcı ve dışlayıcı politikalara son vererek, uzun vadeli bir vizyonla, kazan kazan anlayışı içerisinde süreci ilerletmelerini bekliyoruz" dedi.

'DARBECİ ASKERLERİ KORUDULAR'

Avrupa Birliği'nin Türkiye'yle dayanışma içinde olmamakla eleştiren Erdoğan, şöyle devam etti:

"Son iki yılda önceliğimiz demokrasimize kasteden FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadele olmuştur. Bu tehdidi bertaraf etmek için 15 Temmuz darbe girişiminin ardından olağanüstü hal ilan ettik ve önemli tedbirler aldık. Ancak gerek birlik üyesi ülkeler gerekse birlik kurumları, maalesef bizimle yeterli dayanışmayı sergilemediler. Ülkemizden kaçan FETÖ militanlarının himayesinden darbeci askerlerin korunmasına kadar demokrasiyle, hukukla, dostlukla asla bağdaşmayan adımlar attılar. Zaten inişli çıkışlı bir seyir izleyen ilişkilerimiz Avrupa'nın bu samimiyetsiz tutumu sebebiyle daha ağır yaralar aldı."

'DEMOKRASİNİN KALİTESİNİ YÜKSELTECEĞİZ'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişten sonra OHAL uygulamasını kaldırdıklarını hatırlatan Erdoğan, OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'na yapılan 126 bin başvurudan 70 bin 500 dosya ile ilgili kararın verildiğini, kalan 55 bin dosyanın incelemesinin de devam ettiğini aktardı.

Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde bir taraftan FETÖ ve PKK başta olmak üzere terörle mücadelemizi sürdürürken aynı zamanda ülkemizin demokrasi kalitesini yükseltecek politikalara ağırlık vereceğiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin karar alma ve uygulama süreçlerini hızlandırdığını, artık reformları daha hızlı ve etkin şekilde hayata geçirme imkanına sahip olduklarını belirten Erdoğan, "Sayın bakanlarımızdan reform irademizi somut adımlara çevirecek ve birlikte ilişkilerimize ivme kazandıracak çalışmalar bekliyorum. Ekonomimizi atağa kaldıracak, uluslararası yatırımcılara daha fazla güven sağlayacak reformlara hız vermeliyiz. Vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerinin geliştirmesi bizim için temel önceliktir" dedi.

'EN ÖNEMLİSİ YARGI ALANINDA ATILACAK ADIMLAR'

Ekonomiyi güçlendirmek için yapısal reformlara daha fazla ağırlık vermeleri gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "Bunların en önemlisi yargı alanında atacağımız adımlar olacaktır. Bu süreçte hakim ve savcılarımızın eğitimlerinin en üst kalitede sunulması için Adalet Akademisi'ni yeni yapısıyla tekrar hizmete aldık. Yargı Reformu Stratejisi'ni kamuoyuyla paylaşıp buradaki reformları hızlıca hayata geçirirsek piyasalara da olumlu mesaj verir, yatırımlara ivme kazandıracak bir ortamı hazırlamış oluruz" dedi.

'VİZE SERBESTİSİNDE 72 KRİTERDEB 66'SINI TAMAMLADIK'

Vize serbestisinin sağlanması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Birlikle olan yarım asrı aşkın geçmişimiz göz önüne alındığında Avrupa Birliği'nin vize serbestisi sağladığı diğer ülkelerle kıyas dahi kabul edilemeyecek bir düzeyde bulunduğumuz açıktır. Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66'sını tamamlamış durumdayız, kalan 6 kriterle ilgili atabileceğimiz adımları en kısa zamanda atarak Avrupa Birliği'nin vize serbestisinde ne kadar samimi olduğunu da göreceğiz. Ayrıca vize serbestisinin etkisini kapsamlı analiz etmemiz gerekiyor. Bunun, ticaretimize ve ekonomimize katkısı ve özellikle iş adamlarımızın işlerini kolaylaştıracak etkisi göz ardı edilemez." (ANKARA/AA)