Emniyet müdürü: Kanuna aykırı hareket ediyorum

Şırnak’ın Cizre, Silopi ve İdil belediyelerinin girişine polis X-ray cihazı koydu. Belediye Eş Başkanları böyle bir taleplerinin olmadığını bildirdi. Uygulamayı protesto eden halka polis müdahale etti. Mardin Milletvekili Pero Dündar konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinde kazandığı kayyım yönetimindeki Şırnak'ın Cizre, Silopi ve İdil belediyelerinin önlerine dün akşam saatlerinde polisler tarafından polis kulübesi ve X-ray cihazları konuldu.

Belediye eş başkanları X-ray cihazı talep etmediklerini, seçim öncesinde kayyım görevinde bulunan kaymakamların belediyeye müdahale etmeye çalıştıklarını söylediler.

Silopi Belediyesi Eş Başkanı Süleyman Şavluk ve Adalet Fidan, belediyenin girişine polisler için kulübe konulmasına tepki gösterdi. Akşam saatlerinde belediye önünde açıklama yapan Şavluk, kulübenin kaldırılması için yasal yollara başvuracaklarını söyledi.

Geç saatlerde İdil Belediyesi girişine de polisler tarafından X-ray cihazı konulduğu öğrenildi.

CİZRE’DE GERGİNLİK

Cizre’de ise gerginlik yaşandı. Polisin akşam saatlerinde Cizre Belediyesi’nin önüne X-ray cihazı ve bariyerlerle geldiğinin öğrenilmesi üzerine belediye eş başkanları Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda belediye çalışanları da binanın önüne geldi. Belediyeye çıkan sokaklar polis tarafından tutulmasına rağmen çok sayıda Cizreli de belediyenin önüne gelmeye çalıştı.

Elinde yazılı bir tebligat olmayan polis amiri ile uygulamaya karşı çıkan Belediye Eş Başkanı Mehmet Zırığ arasında tartışma çıktı. Tartışmayı gösteren videonun sosyal medyada paylaşılması üzerine belediyeye yine kayyım atandı şeklinde yorumlandı.

Emniyet görevlileri geç saatlerde kaymakamın imzasını taşıyan bir belgeyle belediyeye geldiler. Sosyal medyada paylaşılan videolarda Eş Başkan Zırığ’ın, “Kanuna aykırı mı hareket ediyorsunuz" diye sorması üzerine, İlçe Emniyet Müdürü'nün, "Evet, kanuna aykırı hareket ediyoruz" cevabı vermesi dikkat çekti.

Dışarıda bekleyen ve “Direne direne kazanacağız” şeklinde slogan atan Cizrelilere polisin müdahalede bulunduğu öğrenildi.

DÜNDAR SORU ÖNERGESİ VERDİ

Şırnak’ın ilçelerinde bunlar yaşanırken İçişleri Bakanlığı’nın vermiş olduğu talimat ile Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin girişine polis memurlarının görevlendirildiği öğrenildi. Belediye yetkililerine, İçişleri Bakanlığı talimatıyla görevlendirildiklerini sözlü bir şekilde aktaran polisler, X-ray cihazlarından geçirilen yurttaşları üst aramasına tabi tutuluyor.

Belediye yetkililerinden konu hakkında alınan bilgilere göre, HDP'nin kazandığı 26 belediye için böylesi bir talimatın olduğu belirtildi.

Mardin Milletvekili Pero Dündar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle, Meclis’e konuyla ilgili soru önergesi verdi.

Dündar, soru önergesinde, “Bakanlığınızın vermiş olduğu talimat ile Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin girişine polis memurları görevlendirilmiştir. Belediye yetkililerine, İçişleri Bakanlığı talimatıyla görevlendirildiklerini sözlü bir şekilde aktaran polisler, X-ray cihazlarından geçirilen yurttaşlar üst aramasına tabi tutulmaktadır.

Belediye yetkililerinden konu hakkında alınan bilgilere göre, HDP'nin kazandığı 26 belediye için böylesi bir talimatın olduğu, “Alınan ihbarlar neticesinde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilmiş kişilerin belediyelere geldikleri ve yönetime müdahale ettikleri” iddiası da talimatın içerisinde yer aldığı da aktarılan bilgiler arasındadır” dedi.

YASAL GEREKÇE NEDİR?

Pero Dündar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

Mardin Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin böyle bir talebi olmadığı halde polis memurlarının belediye girişinde görevlendirilmesinin yasal gerekçesi nedir?

HDP'nin kazandığı 26 belediye için de Bakanlığınızın böylesi bir talimatının olduğu bilgisi doğrumu dur?

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilmiş kişilerin belediyelere geldikleri ve yönetime müdahale ettiklerine yönelik somut deliller var mıdır?

Mardin Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin yönetime müdahale olduğuna yönelik tarafınıza ulaşmış herhangi bir şikâyet var mıdır?

Belediye girişinde polis memurlarının görevlendirilmesi ve belediyeye gelen halkın X-ray cihazından geçirilerek aramaya tabi tutulması halkın belediyeye girişini engellemek amaçlı mıdır?

Belediye girişinde polis memurlarının görevlendirilmesi ve belediyeye gelen halkın X-ray cihazından geçirilerek aramaya tabi tutulması halkın hizmet alma hakkının engellenmesi değil midir? (DUVAR)