Faruk Bildirici artık tüm medyanın ombudsmanı

Faruk Bildirici, Hürriyet’teki 'Okur Temsilciliği/Ombudsman' köşesi kapatıldıktan sonra kişisel blogunda ilk yazısını yayımladı. Bildirici, yayımlamaya hazırlandığı kitaba ilişkin çalışmaların yanı sıra sürekli mesaisinin 'medya omdudsmanlığı' olacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Faruk Bildirici artık sürekli mesaisinin kişisel blogu üzerinden 'medya omdudsmanlığı' olacağını duyurdu. Bildirici "Gazete, televizyon ve internet sitelerindeki gazetecilik yanlışları, eksikleri konusundaki değerlendirmelerimi yazacağım. Yine somut örnekler üzerinden uyarılarımı, eleştirilerimi dile getireceğim" dedi.

Bildirici, kişisel blogunda ilk yazısını yayımladı. Bildirici, kişisel blogunda “Kovulmuş bir ombudsman ne yapar?” başlığıyla paylaştığı yazısında, neler yapacağını yazdı.

"Artık bir gazete çatısı altında değilim. Gazetecilik yaşamımda ilk kez sadece kendi adıma konuşup yazabileceğim. Yazdıklarım bir tek beni bağlayacak. Gazetenin sahibinin beklentileri, gazete yöneticilerinin istekleri, gazetenin yayın politikaları engeline takılma riskim kalmadı. Kimse müdahale de edemeyecek yazdıklarıma. Bunlar meslek yaşamımdaki yeni dönemin avantajları” değerlendirmesine yer verdiği yazısında yeni kitabını da duyurdu. Bildirici “Yeni bir kitaba başladım. Okur Temsilcisi (ombudsman) olarak Hürriyet’te yaşadıklarımı, mücadelemi, deneyimlerimi kâğıda döküyorum. Cumhuriyet kökenli olduğum için iyi arşivciyimdir; günü gününe notlar almış, yazışmalarımı saklamıştım. Arşivimde biriktirdiklerim sayesinde zor olmadı yazmak. Epeyce ilerledim” bilgisini verdi.

Yayımlamaya hazırlandığı kitaba ilişkin çalışmaların yanı sıra sürekli mesaisinin “medya omdudsmanlığı” olacağını duyuran Faruk Bildirici; bu konuda özetle şu görüşleri paylaştı:

“... Türkiye’de medyada bağımlılık, taraflılık, sansür-otosansür gibi sorunlar alabildiğine arttı; habercilik evrensel çizgiden iyiden iyiye uzaklaştı. Ama bu gazeteciliği ilkeler açısından denetleyecek, hatırlatacak, uyaracak herhangi bir mekanizma yok. Ne ombudsmanlar kaldı yayın kuruluşlarında ne de meslek örgütlerinin böyle bir gücü var.

Tamamen bağımsız ve tarafsız bir ‘medya ombudsmanlığı’ böyle bir medya ortamında etkili bir işlev görebilir.

(...)

Salt gazeteciler ve medya açısından değil, okur ve izleyiciler açısından da yararlı olabilir medya ombudsmanlığı.

(...)

Bu düşüncelerden hareketle bugünden itibaren kendi web sayfamda ‘Medya Ombudsmanlığı’ misyonunu üstlenmeye karar verdim. Gazete, televizyon ve internet sitelerindeki gazetecilik yanlışları, eksikleri konusundaki değerlendirmelerimi yazacağım. Yine somut örnekler üzerinden uyarılarımı, eleştirilerimi dile getireceğim.

Dahası salt gazeteciler ve medya açısından değil, okur ve izleyiciler açısından da gerekli medya ombudsmanlığı. Medyanın tüketicisi okurlar ve izleyiciler.  Onların bilinçlenmesi, doğruyla yanlışı ayırt etmelerini sağlar. Doğru gazeteciliğin ne olduğunu bildikleri oranda gazetecilik yanlışlarına karşı çıkabilir, haber alma haklarını savunabilirler.

Bu düşüncelerden hareketle bugünden itibaren “Medya Ombudsmanlığı” misyonunu üstlenmeye karar verdim.  Eskiden sadece Hürriyet’teki etik ihlallere değinebiliyordum; görev alanım sınırlı olduğu için de diğer medya kuruluşlarındaki etik sorunlara, yanlışlara giremiyordum.  Artık bu sınır kalktı, medya kuruluşlarının tamamı kapsama alanımda...

(HABER MERKEZİ)

FARUK BİLDİRİCİ'NİN YAZILARINA 'farukbildirici.com' adresinden ulaşabilirsiniz...