İzmir'deki eylemde 'tecrit kelimesi yasağı'

İzmir'de, "Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılsın" talebiyle açlık grevi yapan tutuklu ve hükümlüler için eylem yapıldı. Polisler konuşmalarda tecrit ifadesinin geçmesi halinde eyleme izin verilmeyeceğini söylerken HDP milletvekili Serpil Kemalbay, "Bu hukuksuz talimatı emniyet yetkilileri kimden almıştır? İfade özgürlüğü ne oldu? Bu ülkenin anayasasına ve hukukuna ne oldu?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 8 Kasım’da başlattığı açlık grevi eylemi 171 gündür devam ediyor.

İzmir’de HDP İl Örgütü ile Ege Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAYDER) üyeleri, açlık grevinde olan Leyla Güven ve diğer tutukluların durumuna dikkat çekmek için Konak ilçesinde bulunan Eski Sümerbank önünde bir araya geldi.

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay’ın da katıldığı eylemin yapıldığı alan polis tarafından ablukaya alındı. Açıklama öncesinde polisler, “tecrit” kelimesinin telaffuz edilmesi halinde eyleme izin verilmeyeceğini söyledi. “Bijî berxedana zindana” yazılı pankartın açıldığı eylemde ilk olarak HDP İl Eşbaşkanı Kadir Baydur konuştu.

'KİMSENİN CİĞERİ YANMASIN'

Leyla Güven’in 171 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlatan Baydur, "Leyla’nın haklı ve meşru taleplerle başlattığı eylem karşılık bulmuş, cezaevlerinde bulunan 7 bine yakın tutsak aynı taleple 1 Mart'tan itibaren açlık grevine başlamıştır. Bütün mahpuslara başta anayasa olmak üzere, infaz yasası, infaz hakimliği yasası ve devletin uymakla yükümlü bulunduğu uluslararası anlaşmaların temel hak ve özgürlüklere dair kuralları uygulanır ve yasa tüm mahpuslara eşit şekilde uygulanmalıdır’’ dedi.

Barış Annesi Hanife Gümüş de, "annelerin barış çığlığına ses verilmesini" istedi. Gümüş, “Kimsenin ciğeri yanmasın, ne polis, ne asker, ne tutsak anneleri ağlamasın. Sesimize ses verin. Gözünüzü kulaklarınızı açın. Anneler günah değil mi?" diye sordu.

'ADALET BAKANI HESAP VERMELİDİR'

"Tutsakların özgürlük içinde yaşayabilmesi, Türkiye’deki egemenlerin hukuksuzluğuna son vermek için açlık grevlerindeler" diyen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay da şunları söyledi:

"Bu direnişte önceliği Türkiye’deki hukuksuzluğa dikkat çekmek için Leyla Güven yaptı. Ama 171 gündür hükümetten tek bir yetkili, bir tek söz bile söylemiş değil. Neden insanlar aylardır zindanlarda bedenini feda ediyor? Sorumlular çıkıp hesap vermelidir. Adalet Bakanı çıkıp hesap vermelidir. Binlerce insanın açlık grevinin sebebini anlatmalıdır. Gözlerini kapatarak nereye kadar bu yükü taşıyacak Türkiye? Nasıl birlikte yaşayıp, nasıl birbirimizin yüzüne bakabileceğiz? Nasıl barıştan bahsedebileceğiz?’"

'SİZİ İNSANLIĞA DAVET EDİYORUZ'

Eylemde "tecrit" kelimesinin kullanılmasının yasaklanmasını eleştiren Kemalbay, "bazı ifadelerin yasaklanarak halkın rehin alındığını" söyledi.

Kemalbay “Bu hukuksuz talimatı emniyet yetkilileri kimden almıştır? Şimdi ben burada bir kelime sarf edersem anneleri coplayacaklar. Yani şimdi ben buna göre tercih mi yapmalıyım? İfade özgürlüğü ne oldu? Bu ülkenin anayasasına ve hukukuna ne oldu? İnsanlığı öldürüyorsunuz. Sizi insanlığa davet ediyoruz. Türkiye’nin demokrasisi için biz bedel ödeyeceğiz ama bu bedelden siz polis güçleri de, Adalet Bakanı da, hukukçular da yararlanacak. Siz ne yaparsanız yapın demokrasi mücadelesini sürdüreceğiz" dedi.

El ele tutuşanların "Yaşam Çemberi" oluşturduğu eylem konuşmaların ardından sona erdi.