Fransız parlamenterden Çavuşoğlu'na yanıt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Fransız parlamenter Sonia Krimi arasında yaşanan Ermeni soykırımı gerginliğinde salonu terk eden parlamenter Joelle Garriaud-Maylam'dan açıklama: "Onurdan uzak ve diplomatik olmayan ifadelerle Fransa’ya hakaret etmesi çok kötü."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya’daki NATO toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Fransız parlamenter Sonia Krimi arasında yaşanan ‘Ermeni soykırımı’ gerginliğinde salonu terk eden diğer parlamenter Joelle Garriaud-Maylam sosyal medya hesabından olayla ilgili açıklama yaptı.

Toplantıyı terk ettiklerini hatırlatan Garriaud-Maylam, "TBMM Başkanı Mustafa Şentop ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun NATO parlamenter semineri açılışında onurdan uzak ve diplomatik olmayan ifadelerle Fransa’ya hakaret etmesi çok kötü" dedi.

'FRANSA KENDİ TARİHİ İLE İLGİLENİYOR'

Çavuşoğlu’na Twitter üzerinden seslenen Krimi de, “Fransa kendi tarihiyle ilgileniyor. Fransa 24 Nisan’ı ‘Ermeni soykırımını anma günü’ ilan ederek başkalarına ders vermeyi amaçlamadı. Bu nedenle Fransa, Türkiye dahil olmak üzere, başka bir ülkeden ders almayı ya da saldırıyı kabul edecek değil” açıklamasını yapmıştı.

Fransız parlamenter ve Çavuşoğlu arasında yaşanan gerginliğin üzerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Bunların daha çok siyasi değil, belki psikolojik arka planları araştırılmalıdır. Birçok Fransız parlamenter varken aslen Fransız olmayan bir Fransız parlamenterin bu itirazını farklı bir psikolojik halle izah edilmesi gerektiğini düşünüyorum." demişti.

Sosyal medyaya taşınan söz konusu polemikle ilgili Fransız parlamenter Philippe Folliot ise şu ifadelere yer verdi: “TBMM Başkanı Şentop’un meslektaşım Krimi’nin kökenine dair saldırgan açıklamaları ile sarsıldım.”

Çavuşoğlu ile Fransız parlamenter arasında soykırım kavgasıÇavuşoğlu ile Fransız parlamenter arasında soykırım kavgası

POLEMİK NASIL BAŞLADI?

Fransa'nın 24 Nisan'ı "Ermeni soykırımını anma günü" ilan etmesinin ardından Türkiye ve Fransa arasında yaşanan gerginlik, Antalya'da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi 99. Rose-Roth Semineri ve Akdeniz-Orta Doğu Özel Grubu Ortak Toplantısı'na yansımıştı.

Çavuşoğlu Krimi’nin eleştirilerine, “Türkiye’ye ders verebilecek en son ülke Fransa’dır. Çünkü Ruanda’da olanları unutmadık. Cezayir’de olanları unutmadık. Fransa önce kendi karanlık tarihine baksın” cevabını vermişti.

Bunun üzerine Krimi ve salondaki diğer Fransız parlamenter toplantıyı terk etmişti. (Euronews)