'Açlık grevlerinin çözümünde arabulucu olalım'

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, baro olarak cezaevlerindeki açlık grevlerinin çözümüne ilişkin arabulucu rolünü üstlenmeye hazır olduklarını açıkladı. Koluman, açlık grevindeki mahpuslara eylemi sonlandırmaları, hükümete de çözüm odaklı girişimlerde bulunmaları çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır Barosu, öldürülen başkanları Tahir Elçi için her hafta Diyarbakır adliyesi önünde düzenlediği anma etkinliğinin 171'incisini gerçekleştirdi. Mezotopamya Ajansı'nın haberine göre, etkinlikte konuşan Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Gazal Bayram Koluman, Elçi'nin faillerinin tespiti için çok sayıda talepleri olduğunu, tüm taleplerine rağmen etkin bir soruşturma yürütülmediğini ifade etti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in Abdullah Öcalan'a yönelik tecride karşı başlattığı açlık grevi eylemine katılımın 7 bin kişiye ulaştığını söyleyen Koluman, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı uyarılarına rağmen sorunun muhataplarının çözüm üretmediğini söyledi. Koluman, acı bir haber alma endişesiyle çocukları cezaevinde bulunan ailelerin, seslerini duyurmak için Diyarbakır Barosu'nda üç günlük açlık grevine girdiğini anlattı.

EYLEMİ SONLANDIRIN ÇAĞRISI

Açlık grevlerinin başlamasından bu yana Diyarbakır Barosu'nun bazı tespit ve önerileri olduğunu vurgulayan Koluman şunları söyledi: "Açlık grevi yöntem olarak tasvip ettiğimiz bir hak arama yöntemi değildir, en temel hak olan yaşam hakkına zarar verecek mahiyette olduğundan desteklemiyoruz. Bu eylem büyük bir kriz potansiyeli taşımaktadır. Açlık grevinde olan mahpuslara buradan bir kez daha çağrıda bulunarak bedenlerine zarar veren bu eylemi sonlandırmalarını talep ediyoruz. Ayrıca yetkililere de taleplere ilişkin derhal çözüm odaklı girişimlerde bulunmalarını, yine açlık grevindeki mahpusların talebi olan 'Abdullah Öcalan ve diğer mahpusların yasadan doğan haklarını uygulayarak avukatlarıyla ve aile bireyleriyle görüştürülmesi' hususunda gerekli girişimlerin başlatılması hususunda çağrıda bulunuyoruz.”

Koluman, hukukun üstünlüğü şiarıyla çözüm odaklı arabulucu rolünü üstlenmeye hazır olduklarını sözlerine ekledi. (DİYARBAKIR/MA)