Bolu Belediye Başkanı Özcan'a ırkçılık tepkisi: Suriyelileri Ağrı'ya davet ediyorum

Bolu Belediyesi'ne başkan seçilen CHP'li Tanju Özcan'ın Suriyelilere yönelik sarf ettiği cümleler siyasetçilerden tepki gördü. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, "Benim bildiğim Tanju Özcan muhtaç olan herkesin yardımına koşar" dedi. HDP'den de konuyla ilgili açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Bolu Belediyesi Başkanı Tanju Özcan, kentteki Suriyeliler'e belediyeden yardım desteğinin kesileceğini söyledi. Özcan'ın bu sözlerine birçok yerden tepki geldi. AK Parti Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, HDP'nin Muş Belediye Başkan Adayı Sırrı Sakık, Özcan'a sosyal medyadan uyarılarda bulundu. HDP Göç ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, "Açıklamaları son derece tehlikeli buluyoruz" dedi.

ÖZCAN NE DEDİ?

Bolu Belediyesi'ne başkan seçilen Tanju Özcan, yerel seçimlerden önce de birçok kez kentteki Suriyeliler'e yardımın kesileceğini söyledi. Bolu Belediyesi'ne başkan seçildikten sonra Özcan bu vaatlerini yeniledi. Özcan'ın, "Tekrarlıyorum...ben Başkan olduğum sürece,Yatağa aç giren vatandaşlarımız var iken,Bolu da Türk Halkının vergilerinden oluşan bütçemizden, SURİYELİLERE bir tek kuruş yardım yapılmayacaktır" açıklamaları tepkilere neden oldu.

Köroğlu dedikleri Bolu beyi çıktıKöroğlu dedikleri Bolu beyi çıktı

İLK TEPKİ SAKIK'TAN...

Özcan'ın bu sözlerine ilk tepki HDP'li Sırrı Sakık'tan geldi. Milletvekilliği yaptığı dönemi hatırlatan Sakık, "Meclis’te iki dönem birlikte bulunduk. Meclis’te de Irkçılığın temsiliydi. Bolu’da ona oy veren her demokrat bu suça ses çıkarmalıdır. Irkçılık suçtur!" dedi.

Sakık'ın bu sözlerine karşılık olarak Özcan, "Haklısın ...iki dönem birlikte Milletvekilliği yaptık...Ben her zaman Mustafa Kemal Atatürk ün askeri idim...sende kandilin kadrolu yalakası...kaybetmen beni üzmedi.." ifadelerini kullandı.

AĞRI BELEDİYE BAŞKANI: SURİYELİLER BURAYA GELSİN

Ağrı'da belediye başkanı seçilen AK Partili Savcı Sayan da Twitter'dan Özcan'ın bir fotoğrafını paylaşarak Bolu'daki Suriyelileri Ağrı'ya davet etti: Bolu’daki Suriye’lileri Ağrı’ya bekliyorum. Biz ekmeğimizi bölüşürüz. Kuranı öpmek yetmez içinde yazanlara da uymak gerekir.

'BENİM TANIDIĞIM TANJU ÖZCAN BOLU BEYİ OLMAZ'

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da Twitter'dan konuyla ilgili paylaşımlarda bulundu. Bekaroğlu, konuyla ilgili Özcan'la henüz görüşmediğini söyleyerek, "Herkes Bolu Bl Bşk Tanju Özcan’ın söyledikleri ve yaptıklarını soruyor Kendisi ile henüz görüşemedim. Basına yansıyanlar doğruysa kabul edilebilir şeyler değil. Konu ile mutlaka ilgileneceğim, ancak şu an neredeyse ‘beka sorunu’a dönüşen İstanbul’daki durumla meşgulüm... Benim tanıdığım Tanju Özcan Köroğlu’dur, Belediye Başkanı seçildi diye Bolu Beyi olmaz; mazlumun, yolda kalmışın, garibanın ekmeği ile uğraşmaz, aksine muhtaç olan herkesin yardımıma koşar" diye konuştu.

HDP'DEN AÇIKLAMA: SON DERECE TEHLİKELİ GÖRÜYORUZ

Bir açıklama HDP'den geldi. Göç ve Mülteciler Komisyonu Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Ağaoğlu, Özcan'ın açıklamalarını son derece tehlikeli bulduklarını belirterek şunları söyledi: "31 Mart Yerel Seçimleri sonucunda Bolu Belediye Başkanlığı’na seçilen ve mazbatasını alır almaz Suriyeli sığınmacılara sağlanan sosyal ve mali yardımların kesilmesi talimatını veren Sayın Tanju Özcan’ın bu tavrını yabancı düşmanlığının bir yansıması olarak kabul ediyoruz.

Suriyelilerin büyük çoğunluğunun Türkiye’de olumsuz şartlarda yaşadıkları ve birçok alanda istismara ve ciddi bir ayrımcılığa uğradıkları açıktır. Giderek yaygınlaşan bu ayrımcılığa önemli mevkilerde bulunan ve siyasi sorumluluğu olan kişilerin çok daha hassas yaklaşması beklenirken, Sayın Özcan’ın sığınmacı Suriyelileri toplumun genelinde bir yük gibi göstererek aşağılayıcı bir dil kullanması, Suriyelileri toplum içinde hedef haline getirmekten başka bir sonuç yaratmayacaktır.

Bolu ve çevre iller daha önce de Bulgaristan ve Yunanistan başta olmak üzere Balkanlardan ciddi bir göç almış ve bu durum bölgeye değer katmıştır. Suriyelilerin de kendi özgünlükleriyle ve toplum ile uyum içinde yaşam koşullarının sağlanmasıyla Bolu’ya ve Türkiye’nin geneline değer katacakları açıktır. Suriyeliler ayrımcılığa ve ötekileştirmeye maruz kalmamalıdır. Tam tersine, maruz kaldıkları sorunların ortadan kaldırılması için hep birlikte ve ortak çözüm üretilmelidir.

Bir yerel yöneticinin, göçmenleri bir yük olarak görmek yerine, üretim sürecine katmak ve toplumsal hayata dahil etmek gibi bir önceliği olmalıdır. Siyasi sorumluluğu olan yetkililerin toplumda ırkçılığı, ayrımcılığı veya yabancı düşmanlığını büyütecek kararlar almasını veya açıklamalarda bulunmasını son derece tehlikeli gördüğümüzü bu vesileyle bir kez daha vurguluyoruz." (HABER MERKEZİ)