CHP Hatay vekillerinden Erdoğan'a: Çökek baraj değil gölet

Hatay'daki baraj meselesine ilişkin polemik CHP ve AK Parti arasında sürüyor. CHP'nin 3 Hatay milletvekili de bugün konuyla ilgili basın açıklaması yaptı. CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, "Samandağ Çökek Barajı olarak gösterilen yer küçük bir sulama göleti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında başlayan baraj polemiği sürüyor. CHP Hatay milletvekilleri, Suzan Şahin, Serkan Topal, İsmet Tokdemir ve Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün bugün CHP Hatay il binasında konuya ilişkin bir basın toplantısı yaptı. Vekiller, Hatay’daki baraj sayıları ve durumlarıyla ilgili yaptıkları açıklamada, Erdoğan'ın sözlerini eleştirerek, "Bu millete yalan söylemektir" dedi.

'PROJELER DEVAM EDİYOR'

Hatay Valiliği'nin resmi internet sayfasındaki güncel resmi verileri ve DSİ’nin Valiliğe yaptığı sunumlar hakkında bilgi veren Şahin, projelerin hâlâ devam ettiğini belirterek şunları söyledi: "Resmi kurumlarımız İskenderun Pirinçlik Göleti’nin bitiş tarihini 30 Ekim 2019, Samandağ Çökek Göleti’nin öngörülen proje bitiş tarihini 14 Nisan 2019, Altınözü Altınkaya Göleti’nin bitiş tarihini 31 Aralık 2019, Ballıöz Göleti’nin bitiş tarihini 19 Kasım 2019 olarak belirtmiş."

Tahtaköprü Barajı’nın bitiş tarihinin ise 30 Aralık 2019 olduğunu belirten Şahin şöyle devam etti: “Karaçay Barajı’nın ikmal işinde baraj içinde su kaçağı var. İçme suyu isale hattı ikmal iş yüzde 76 oranında yapılmış. Bu sorunlara rağmen baraj 27 Kasım 2017’de açıldı. Reyhanlı Barajı’nın öngörülen bitiş tarihi 5 Nisan 2020 olarak belirlenmiş. Ancak baraj seti çalışmalarında yapılan eksik ve hatalı malzeme kullanımı neticesinde setin su geçirmezlik özelliği sağlanamamıştır. Bunun olması için 80 metre daha genişletilmesi için tekrar ihaleye çıkılmış. Bu durumdan dolayı büyük zarar iddiaları var."

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a yanıt: Hatay'da 6 baraj nerede?Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a yanıt: Hatay'da 6 baraj nerede?

Ayrıca Amik Ovası’nın yaklaşık 2 buçuk aydır sular altında olduğunu, 78 bin dekar tarım arazisinin taşkına maruz kaldığını ve bin 820 üreticinin Tahtaköprü Barajı’nda yapılan yükseltme faaliyetlerinden dolayı mağdur olduğunu da ifade eden Şahin, bunun 'izlenen yanlış politikalar sonucunda gerçekleştiğini' söyledi.

'ÇÖKEK’TEKİ BARAJ DEĞİL GÖLETTİR'

Bazı televizyonlarda barajların sayısıyla ilgili yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Şahin, son olarak şöyle devam etti: "A Haber'de 'Samandağ Çökek Barajı' olarak gösterilen yer küçük bir sulama göleti. Buranın yapımı da devam ediyor. Baraj olarak gösterilen İskenderun Pirinçcik Göleti'nin yapımı da devam ediyor."

EROĞLU DA AÇIKLAMA YAPTI

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Eroğlu, "Antakya'nın suyu Büyük Karaçay Barajı'ndan temin ediliyor. İsteyenlere bu konuda bilgi notu iletebilirim. İsteyen basın mensuplarımızı Hatay'a götürebiliriz. Sayın Kılıçdaroğlu için barajların bulunduğu yeri gösteren haritayı da koydum. Kılıçdaroğlu'nun bunları söylemesi, bildiğinden değil."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'da Ankapark 'Wonderland Eurousia' açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Hatay’da 6 tane baraj yaptığımızı söylüyorum, ana muhalefetin başındaki zat Antalya’da diyor ki Hatay’da baraj yok ki diyor. Eline diline dursun. Bana diyorsun ki ‘bunun bir danışmanı yok mu’ bunu sana tavsiye ediyorum."

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu baraj olduğu iddia edilen yerlerin fotoğraflarını telefondan gazetecilere gösterdi.