CHP'den AP kararına tepki: Türkiye'nin yolunu kapatamazsınız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye kararına tepki gösterdi. Kaya, "Avrupa'nın kapılarını Türkiye'ye kapatamazsınız çünkü biz medeniyetin beşiğiyiz" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısını eleştirdi. Kaya, "Avrupa'nın kapılarını Türkiye'ye kapatamazsınız çünkü biz medeniyetin beşiğiyiz. Biz AP'ye de AB'ye de onların icazetiyle giren olmayacağız" dedi.

Kararı, "Türkiye’de daha da derinleşen otoriterleşmeye ve rejim değişikliğine verilen güçlü bir siyasi mesaj" olarak nitelendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise "Kuruluşunun temelini Avrupa yönelimine dayandıran Türkiye Cumhuriyeti gibi önemli bir ülkeyle müzakereleri askıya alma çağrısı yapılması, Türkiye ile ilişkileri üçüncü ülke düzeyine indirmeye yeltenmektir. Bu tutum en basit ifadesiyle Avrupalı bir tutum değildir" değerlendirmesini yaptı.

'AVRUPA'NIN KAPILARINI KENDİ ELLERİMİZLE AÇACAĞIZ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, Eğitim-Sen Sakarya Şubesi'nde eğitimcilerle bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada AP'deki parlamenterlere seslenen Kaya, "Siz bugünkü iktidara bakarak Türkiye'nin yolunu Avrupa'ya kapatamazsınız. Avrupa'nın kapılarını Türkiye'ye kapatamazsınız çünkü biz medeniyetin beşiğiyiz. Biz cumhuriyetin sevdalılarıyız. Biz AP'ye de AB'ye de onların icazetiyle giren olmayacağız ama kendi ülkemize demokrasiyi, insan haklarını egemen kılacağız ve Avrupa kapılarını biz kendi ellerimizle açacağız" ifadelerini kullandı.

AP, Türkiye'yle müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapan raporu kabul ettiAP, Türkiye'yle müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapan raporu kabul etti

ÇEVİKÖZ: OTORİTERLEŞMEYE VERİLEN GÜÇLÜ BİR MESAJ

Emekli büyükelçi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, yaptığı yazılı açıklama ile AP'nin kararını değerlendirdi.

Kararı, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi adı altındaki yönetim biçimi ile birlikte Türkiye’de daha da derinleşen otoriterleşmeye ve rejim değişikliğine verilen güçlü bir siyasi mesaj" olarak nitelendiren Çeviköz, "AP’nin kararı, AKP’nin tek adama bağlı, çağdaş dünyanın kazanımlarını hiçe sayan sistemini ve bu sistemin ülkemiz adına yarattığı yıkıcı sonuçları açık bir biçimde ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı.

'KARAR GELECEK 5 YILDAKİ İLİŞKİLERİN TEMELİ OLACAK'

Hükümetin kararı değersiz bulmasını eleştiren Çeviköz, "Bu karar 23-26 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek doğrudan seçimlerle göreve gelecek yeni AP’nin gelecek beş yıl süresince Türkiye ile ilişkilerine temel oluşturacaktır. Yeni dönemde Türkiye için vize serbestisi, Gümrük Birliği Anlaşması’nın revize edilmesi gibi konularda ilerleme sağlanmasının giderek güçleşmesi riski büyüktür" dedi.

'KARAR, AVRUPALI BİR TUTUM DEĞİL'

AP'yi de eleştiren Çeviköz, şöyle devam etti:

"Öte yandan, bugün Avrupa Parlamentosu’nun yaptığı gibi, Avrupa Birliği’ne, kuruluşunun temelini Avrupa yönelimine dayandıran Türkiye Cumhuriyeti gibi önemli bir ülkeyle müzakereleri askıya alma çağrısı yapılması, Türkiye ile ilişkileri üçüncü ülke düzeyine indirmeye yeltenmektir. Bu tutum en basit ifadesiyle Avrupalı bir tutum değildir. Avrupa güçlü bir fikirdir, dönüşüm ve ilerlemeye dayanır. Bu özgüveni ve Avrupalı sorumluluğu, geleceğin Avrupasını kurgulamak üzere hissetmeyenler AB’yi de içine kapalı, küreselleşemeyen bir aktör olmaya mahkûm edeceklerdir." (DUVAR-AA)